НОВИНА 06 ЛИСТОПАДА 2014

Red Point 2014. Перевірено горцями. Перевірено в Хайленді

А ви знали, що спорядження Red Point має властивість генерувати натхнення? :)

Це доведено досвідченим шляхом нашим другом та експертом Максимом Лазаренко. Про ці та інші відкриття Максима ви можете дізнатися в його захоплюючому оповіданні про гірський похід по Самарському хребту, що перетинає провінцію Месхетія на півдні Грузії:

"Як раніше неодноразово писалося на redpoint.ua, джерелом натхнення при створенні колекції спальників та наметів сезону 2014 для команди розробників служили мрії. Мрії про сіро-зелені, у туманах, серед розсипів озер, вершини і хребти Північно-шотландського Хайленда.

 тестування спорядження Red Point

На початку жовтня 2014 року нам видалася можливість побувати в місці, яке незвичайно схоже по висоті, клімату, структурі гірських масивів, технічній складності, ну і взагалі по «картинці» і настрою на Північну Шотландію. Лишень знаходяться значно ближче.

У цій статті мова піде про гірський похід по Самсарському хребту, що перетинає провінцію Месхетія на півдні Грузії (майже поруч з турецьким кордоном), що розкинувся над найбільшим озером в Грузії – озером Паравані.

 трехсезонний спальник Red Point в Грузії

У процесі тижневого походу наша команда мала можливість особисто протестувати на власних шкурах, в умовах реального справжнього Хайленда спальні мішки Red Point Munro L, а також головний намет сезону – Red Point Steady 2 EXT  (тестили снарягу Андрей «Наше Літо» Овчарук, Михайло Химич и Макс Лазаренко – з Берковецької позарегіональної Федерації гірського туризму, ГК "Простонеба").

Об этом и будет наш небольшой отчет.

І для початку пару слів про Самсарський хребет.

Це вулканічний масив, що стирчить з гірського плато на висоті 2 км, що складається з майже ідеальних, схожих на гігантські терикони, трикілометрових вулканів конічної форми, між якими є кілька хребтів – з максимальними висотами до 3 400 м.Все наскрізь продувається, жодного дерева – лише вершини і хребти, посипані битим вулканічним каменем. Загалом, битий камінь, трава, іноді невеликі озера, вітри, сильні тумани (точніше, тут сідають густі хмари) – не Грузія, а якась помісь з Заполярного Уралу, Внутрішньої Монголії, Землі Баффіна та глибокого Тибету.

Самсарскій хребет Red Point

Така ось диспозиція.

Далі – витяги з бортового журналу походу

 Максим Лазаренко тестер спорядження Red Point

Ніч перша, 30 жовтня. Перевал Цхрацкаро, висота 2470 мм.

Гігантська долина між величезними пагорбами – одне з найбільших висотних пасовищ в Грузії. Сюди на літо приганяють на випас овець з усієї Кахетії. Пронизливий вітер, прямо через табір несуться щільні хмари, стрімко падає температура. Температуру міряємо годинником Suunto Observer, знятим з руки в наметі. Лягли близько півночі – день закидання, акліматизація починає давати про себе знати. Температура в першу ніч близько мінус трьо, проте спимо в тонкій термобілизні. Причому тільки в верхньому, з іншого одягу лише вовняні шкарпетки і, пардон, труси – тестувати так тестувати. Пробуємо спальники по-чесному в заявленому режимі комфорту.

 огляд спальника Munro і намети Steady 2 EXT Red Point

Спальник прогрівся тілом за лічені хвилини, і ми шикарно виспалися, незважаючи на те, що вранці з'ясувалося, що весь табір покритий тонкою кіркою вже навіть не інею, а натурального льоду.

Ніч друга, 1 жовтня. Озеро Табацкурі, висота 1950 метрів.

Єдина ночівля в лісі, а точніше в невеликій штучно висадженій посадці сосенок біля озера. Сама ніч видалася відносно тепла – близько + 4, але один з тестерів спальників на грунті акліматизації розболівся і затемпературив з ознобом. Але незважаючи на це, вночі він відігрівся у своєму Munro у тонкій "термусі", прекрасно виспався і зміг адекватно пройти наступний довгий і важкий ходовий день. 

 ночівля в спальнику Munro Red Point на озері Табацкурі, висота 1950 метрів.

Ніч третя, 2 жовтня. У Центральній долині біля підніжжя гори Самсара, висота 2750 м.

Сира, вогка і вітряна ніч. Температура чи то -2, чи то -5. Як і раніше, спимо в наших Munro в тонкій білизні. Незважаючи на погану погоду та  втому (втратили багато енергії, так як вломили в цей день 19 км і набрали під 800 метрів висоти), міцно і комфортно виспалися.

Вранці  ясне небо, що відкриває чудовий вид на західний схил і вершину г. Самсара.

Тестування намети Red Point Steady 2 EXT

Все вкрито тонкою кіркою льоду і прямо посеред табору стирчить біла (!!!) одноколірна веселка :)

 Трьохсезонного намет Red Point Steady 2 Ext огляд

Ніч четверта, 3 жовтня. Під вершиною м Самара. Висота 3 100 м.

Незважаючи на збільшену висоту, завдяки вдалому розташуванню табору в захищеній від вітру ущелині і щільному туману (виявилося, що «в хмарі» на пару градусів тепліше), досить затишно переночували при температурі близько 0. Вологість – підвищена, але в наметі Red Point Steady 2 EXT сухо завдяки стінкам з сітки і правильним вентиляційним вікнам. За ніч навіть встигають підсохнути ходові шмотки.

 Під вершиною гора Самсара. висота 3 100 м. спорядження Red Point

О шостій ранку вийшли в непроглядний туман (по-грузинськи туман – «ніслі») і виключно завдяки 2 JPS успішно зійшли на гору Самсарі і спустилися з неї.

 тестування спорядження українського виробника Red Point

Ніч п'ята, 4 жовтня. Плато над озером Євангеліє, висота 2670 м.

Важкий спуск з хребта. Декілька разів накрило сильним дощем, що переходить в мокрий сніг. Ночівля посеред ідеально рівної, порослої високою степовою травою "абсолютно монгольської" долини, в кільці чорних, давно сплячих вулканів. Вечір і майже всю ніч – сильний вітер. І то посилюється, то затихає дощ. Вперше з переляку одягли білизну з Polartec Power Stretch і пів ночі спали в розкритих спальниках – бо жарко. Температура цієї ночі не те + 2, не те – 4 (думки розійшлися, а годинник з термометром опинився в спальнику).

 екс-продакт менеджер Red Point Максим Лазаренко

Ніч шоста, 5 жовтня. Біля підніжжя гори Діді Абулі, висота 2860 м.

Ніч перед сходженням на р.Діді Абулі видалася досить холодною – з вечора табір накрило щільною хмарою, все зволожилося, а потім піднявся вітер, хмару здув і температура істотно опустилася. Виповзаючи о 5:30 ранку з намету на сходження, виявили весь бівак присипаним кількома сантиметрами снігу. Температура на позначці -5. Намет все ще підозріло сухий зсередини.

Гору подолали за 4 години.

 стандарти тестування продукції спорядження Red Point

Ніч сьома, 6 жовтня. Біля фортеці Керогли, під вершиною гори Малий Абулі, висота 2620 мм.

 спорядження Red Point під фортецею Кероглу спорядження Red Point під фортецею Кероглу

У "крайню" ніч походу Месхетія нам на прощання викотила скажений вітер та сильний косий дощ, який почався о 8 вечора і припинився лише під ранок. Температуру тієї ночі міряти обламалися, але спали в товстій білизні з Power Stretch та було нормально. А ось намет підмок, але через людський фактор – забули застебнути верхню блискавку на одному з входів. Тим не менш, це була найкрутіша ніч походу – саме тієї ночі в наметі Steady 2 EXT народилися ось ці рядки:

холодною ця буде ніч
та я скажу тобі – не в цьому річ:
шкарпетки, нешти, одіяла
все в мене є, та цього мало
якою б не була ця ніч –
я буду сам у ній.
у цьому річ

Доведено шляхом досвіду: спорядження Red Point має властивість генерувати натхнення!

Ніч восьма, 7 жовтня. Під стінами фортеці Рабат в місті Ахалцихе.

Найбурхливіша і тепла ніч подорожі. Заночували прямо в центрі міста – адміністративного центру провінції Самцхе Джавахетія, на полі, біля стін фортеці Рабат, при світлі прожекторів – з люб'язного дозволу грузинської поліції.

зимовий спальник Munro і трьохсезонного намет Steady 2 Ext Red Point

Ніч була тепла, але насичена – верхи на білій «Волзі» наш міжнародний табір (ми стояли разом з автостопщиком Олексієм з далекого Норильська) штурмував п'яний «в зюзю» велелюбний вірменин, який вимагав дружби народів і продовження банкету. Встановлення дипломатичних взаємин вдалося перервати тільки шляхом мужнього ховання в намети і похмурого засинання. Гість ще довго повзав навколо наметів, допиваючи горілочку, спотикаючись об розтяжки і зізнаваючись нам у коханні. Намет Steady 2 EXT встояв навіть у такій ситуації.

 де і як тестують продукцію спорядження Red Point

А наступної ночі ми вже летіли у напрямку до Києва ... де почалася вже зовсім інша історія :).

***
У цілому результати тесту Munro L та намету Steady 2 EXT ми сформулювали так:

Спальники Munro відмінно відпрацювали в умовах жорсткого міжсезоння, на висоті понад 2500 м. До того ж, їх здатність зберігати тепло повністю відповідає заявленим виробником температурним показникам. Більш того, вони можуть використовуватися при більш низьких температурах – ймовірно, до -10 в поєднанні з правильною теплою термобілизною та шкарпетками.

Блискавки працювали чудово, тканину не заїдали.

Стійкість спальників до вогкості і швидке висихання – на відмінно, враховуючи погоду.

Щодо розміру моделі Munro L (Large). Один з двох тестерів носить розмір одягу ХХL (54-56), має неслабкий розмах крил в плечах та велику грудку нервів над поясом, а другий – виріс до 2 метрів 7 см у висоту. Обидва чудово помістилися у збільшену модель: ніякої обмеженості, навіть є запас, що дозволяє залізти в спальник в пуховику.

Коротше кажучи, Munro – офігенні гірські трьохсезонні спальники. Перевірено на власних шкурах :) (а ще в них сняться круті і яскраві, повнометражні еротичні сни).

 зимовий спальник колекції 2014 Red Point Munro

Намет Steady 2 EXT блискуче справлявся з неслабкими вітрами, частими дощами, рясним конденсатом протягом усього походу. Двоє великих, рослих чоловіків з двома похідними рюкзаками поміщаються в нього абсолютно вільно та з комфортом. Може класифікуватися як професійний гірничо-туристичний намет класу 3 сезону + (майже чотирисезонка). Від аналогів, перш за все, відрізняється поліпшеною вентиляцією в поєднанні з серйозною стійкістю до негоди. У нього дуже широкий діапазон використання: комфортно і теплою ніччю, і в злу негоду. Ну і звичайно, головна перевага – зовнішні дуги, в цьому виїзді виручили не раз.

 трьохсезонного зимова палатка колекції 2014 Red Point Steady 2 EXT

Загалом, Red Point 2014 – реально корисна снаряда.

Перевірено горцями. Перевірено в Хайленді.

 Горяни в Хайленде зі спорядженням Red Pointспальники і намети Red Point в Грузії

Всім Нахвамдис :)"

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити