НОВИНА 30 ВЕРЕСНЯ 2014

Тест намету Steady в суворих умовах

Як ми писали раніше, за результатами аукціону «Риск.руу», Олександру Міллеру треба було в умовах походу перевірити намет Steady 3. Як пройшов похід і як показало себе спорядження читайте далі:

"Я взяв участь у конкурсі на тестування намету Red Point і, на мій подив, інтернет проголосував за тестування в умовах пішохідного походу по Якутії.

 трисезонні намети Steady Red Point

На мій лист в "Риск.ру": "чи є програма тестування?", відповіли: – " програми тестування, як такої, немає. Розкажіть, як вона поводилася в умовах походу». Подивився тестування спальника Red Point в умовах походу по Кавказу та в Кабардино-Балкарії.

Можна позаздрити спальнику. На прекрасних фото Сергія Моренка та Олексія – сонце та сонце. А намету випали дощі, дощі, дощі. Вибач нас, намет. Даний опис зроблено тільки за умовами походу по Якутії.

 сходження в Якутії спальник Red Point
Під г. Перемога, Якутський висогорний вузол

Характер місцевості та погода.

У зв'язку з кількома тихоокеанськими циклонами, з 24 ходових днів було тільки дві доби без дощів. Дощ йшов і вдень, і ввечері, і ночами. У долинах це були і грозові зливові дощі, в горах – більше мряка.

 зимові намети Red Point
Похмуро, дощі – 22 дні

Через дощі рівень річок помітно підвищився, водії "Уралів" відмовилися доставити групу до гір (хоча така домовленість була). Довелося йти перші і останні п'ять днів по болотах, які стали озерами, по лісі, який стояв у воді, бо був затоплений розлогими річками.

походи в Якутії намет трьохсезонного Stesdy Red Point
Ліс у воді

У долинах, іноді ввечері і ночами, були поривчасті вітри, але при ночівлях на перевалах і льодовиках, сильних вітрів не спостерігалося.

Були: болота, тундра, середньогір'я, нічліги на дрібнощебнистих осипах, на берегах річок і струмків, на льодовику в зоні накопичення снігу.

 спорядження Ураїнського виробника Red Point
На пер. Захмарний. Знову мряка.

Похід проходив в Оймяконському районі Республіки Саха-Якутія. Старт і фініш - у Копальні Перемога. Для знавців хребта Черського, повідомлю маршрут: золотодобувна копальня «Перемога» – р. Антагачан р. Онгокан р. Сахиня – пер. Сахиня, 2Б (першопроходження) – струмок. Ягідний – р. Дарпір-пер. Захмарний, 2А – першопроходження) – р.Буордах-руч. Казанський, 2а * - р.Буордах – пер Новосибірський, 1а – р. Чукча – пер. Улахан-Чистай, н\к – р. Сахиня – р. Антагачан - пер. Потап, н\к – р. Потапов – р. Бурустах - копальня «Перемога». Разом - пішки 367 км.

Маршрут Пішохідний, за оцінкою, це 5 категорія складності, з елементами шостої категорії.

Хтось із команди починав на початку 70-х роках минулого століття ходити з солдатськими чотирьохскатними наметами, потім зі сріблянками Памірками, потім з польськими, потім все краще, легше та зручніше. Є досвід використання в походах самих різних наметів. Бувало, і у самих "титулованих", раптом ламалися блискавки, рвалися відтяжки, або розходився шов. Миші прогризали дно, іскри пропалювали тент, сніг примерзав до спідниці  та ін.

 сходження Якутії зимова палатка Red Point
У долинах багато льоду

Як правило, застосовуємо тримісні намети, бо  для наметів невеликої площі легше відшукати місце для їх установки, як в лісі, або на болоті, так і в тундровій місцевості, в горах між каменів або вирівнявши майданчик камінням, так і на льодовиках. Умови в походах бувають непередбачувані. Важливо - намет повинен захищати у поганих погодних умовах.

У нашому поході крім тестованого намету був ще один, тримісний, відомої російської фірми, та який ми вважали надійним і пройшли два пішохідних походи п'ятої категорії складності: приполярний Урал – 18 днів, і Камчатку – 23 дні. Так, що було з чим і як порівнювати. Як і тестований, намет був без "спідниці", але розташування сплячих було головою до тамбуру.

• Площі обох наметів не відрізнялися. Тамбури в другому наметі були дещо більше.
• Тестований намет – виробник Red Point.
• Форма намету: півсфера, по туристській термінології.
• Маса намету в сухому стані 3,4 кг (з дугами і кілочками). У стані природної вологості в поході 4,1-4,2 кг.
• На людину припадало 1,0 кг.
• Житлова площа намету 3,8 м2.
• Відносна вага, тобто вага на 1 м2 «житлової» площі становить 0,9 кг (в сухому стані) і 1,1 кг в стані природної вологості під час походу.
• Розмір внутрішнього намету 210х180 см.
Дно внутрішнього намету і тент, зшиті з поліестеру. Тканина посилена нейлоновою сіткою. Виробник вказує водонепроникність тенту 5000 мм, водонепроникність дна намету 10000 мм.
• Шви дна та тенту проварені прозорою стрічкою.
• Чохли для намету, дуг і кілочків зшиті з матеріалу тенту.
• Колір намету – світло-бежевий.
• Частина внутрішнього намету з висоти близько 45 см складається з анітмоскітной сітки.
• У верхній частині тенту є вуха  – чотири вентиляційних отвори. Отвори можна закривати зовні так і поштовхом зсередини.

передгір'ях хребта Черського в Якутії намет Red Point
Типовий пейзаж передгір'їв хребта Черського.

Водонепроникний матеріал дна намету піднімається по стінках від землі приблизно на 10 см, для нас це було актуально – часто намет встановлювали в мокрих місцях, а на льодовику, в зоні накопичення снігу, буквально в сніжному «болоті».

Матеріал дуг – алюмінієвий сплав, товщина дуг – 9,5 мм. на кінцях дуги виконані проточки, що запобігають мимовільному вискакуванню з люверсів при сильному вітрі – хороша ідея конструктора намету.

трьохсезонного намет Stesdy Red Point
Під. г. Перемога. Зв'язка пішла вгору

Дуги розташовані під тентом, вони на рівні землі впираються через люверси в стрічки-відтяжки внутрішнього намету. Внутрішній намет підвішується до каркасу на 12 пластмасових гачках.

Верхня коротка дуга – консоль «коромисло»)

 трисезонні намети з зовнішніми дугами Red Рoint

Консоль (коромисло) у верхній частині намету, що служить, на нашу думку, для збільшення внутрішнього обсягу намету, а також тамбура, впирається в люверси стрічок-упорів, закріплених у верхній частині внутрішнього намету. Кілочки з алюмінієвого сплаву, круглі 12 шт, діаметром 5 мм, довжиною 18 см. Намет має 6 петель для штормових відтяжок, з них 4 відтяжки були в заводській упаковці. Обсяг упаковки – близько 12 л. Тент закріплюється до стрічок-відтяжок внутрішнього намету, в нижній частині за допомогою рознімних пластмасових пряжок.

 зшивання намету з тентом Red Рoint
Вузол з’єднання намету з тентом

А в середній частині дуг тент кріпиться до них стрічками-зав’язками. Подібна конструкція дозволяє переносити намет в зборі разом з тентом. Таку операцію легко виконує одна людина. Досить вдала конструкція.

Вхід внутрішнього намету розстібується повністю. На стелі внутрішнього намету кріпиться зйомна поличка, в нижній частині є дві кишені для дрібних речей. На тенті, на висоті його середньої частини, з чотирьох сторін на рівні дуг, розміщені 6 світловідображаючих смуг.

Намет, що тестується, по паспорту розрахований на 3 людини. Але, в спортивних походах, ми розраховуємо ширину на одну людину – 45 см.

І два тамбури. По одному входу в тамбур. Застібки-блискавки на тамбурі захищені від дощу. Для виключення можливості просвіту над блискавкою, вхід в зачиненому положенні додатково закріплюється текстильною липучкою.

Оскільки у нас було багато дощів, то не було необхідності піднімати повністю стінки входу тамбура, але в ПВД в теплу погоду, закручуючи стінки тамбура, намет краще провітрюється, в ньому не так спекотно, до того ж відкривається кращий огляд.

 трьохсезонного тримісний намет Steady 3 Red Point
У долині Антагачана

Готувати їжу на пальнику на команду з 7 чоловік в маленькому тамбурі ймовірно не дуже зручно. У всякому разі, їжу завжди готували за межами намету. На днівці в сонячну погоду використовували тільки внутрішній намет-знімали тент для просушування, конструкція дозволяє.

У нашому випадку, коли майже весь похід проходив в умовах полярного дня, наявність світловідбивних смужок була неактуальною. (ДО РЕЧІ, намети з такими смужками ми раніше не зустрічали). До світловідбиваючих смужок (у нас такої необхідності не було) можна кріпити Додаткові штормові відтяжки.

Намет простий в обігу, легко встановлюється однією людиною, але під час вітру і дощу для установки намету потрібно мінімум дві людини.

Обсяг намету дозволяв чотирьом сидячи грати в преферанс під час відсидки при негоді на льодовику Обручева під г. Перемога.

 пер Ленінградський тримісний намет Steady 3 Red Point
Пер. Ленінградський. Знову дощ. Бррр.

За ідеєю виробника, намет кріпиться до грунту стандартними (входять в комплект) кілочками з алюмінієвого сплаву.

У лісі відтяжки кріпили до дерев, на берегах річок і вище межі лісу – до каменів. На льодовику відтяжки кріпили на льодобурах, і заритих в сніг льодорубах і кішках.

У комплект чотирьох штормових відтяжок входять регулятори довжини, виконані з алюмінієвого сплаву.

 високогірний Якутський Масив
А на перевалі води немає. Топимо сніг, витрачаємо бензин

В цілому з урахуванням ПВД, намет до написання даної статті пройшов 27 циклів включаючи такі дії: установка, розбір, укладання в чохол, укладання в рюкзак, переноска в рюкзаку, виймання з рюкзака.

 зімове спорядження Red Point в Якутії
Дощ, а ми жумаримо

Тент в даному поході протікав, але протікання, як правило, з'являються після кількох походів. Так, що, про водонепроникності тенту, як і статі намети, поки нічого сказати не можна. Хоча, 22 дощові дні в одному поході – це теж показник.

При нічлігах на болоті і на снігу дно намету не промокає. Перевірити ж приладами фактичну водонепроникність днища і тенту до походу і після нього, не представлялося можливим.

 початок Буордахского високогірного масиву
Ось і початок Буордахского високогірного масиву.

Позитивні якості:

• днище намету піднімається вгору від землі на 10 см;
• матеріал дна внутрішнього намету і тенту посилений нейлоновою сіткою;
• дуги виконані з алюмінієвого сплаву;
• на кінцях дуг виконані проточки, що запобігають довільному вискакуванню дуг з люверсів;
• кілочки виготовлені з міцного алюмінієвого сплаву, кінці кілочків притуплені, що виключає псування намету при укладанні і транспортуванні в рюкзак;
• транспортувальний мішок виконаний у вигляді гермомішку і має ремені-затяжки, за допомогою яких легко зменшується обсяг;
• поперечне, щодо входу, розташування сплячих, істотно зменшує можливість намокання крайніх спальників від конденсату;
• наявність чотирьох вентиляційних отворів сприяє зменшенню конденсату на внутрішній стороні тенту при нічлігах;
• наявність «коромисла» тобто дуги у верхній частині намету збільшує обсяг намету і комфорту в ньому;
• наявність «коромисла» захищає внутрішній намет від намокання, коли необхідно вийти в дощ;
• намет простий в установці, легко збирається однією людиною;
• тент кріпиться до внутрішнього намету швидкороз'ємними пряжками, що дозволяє переносити намет в зборі однією людиною;
• тент кріпиться до намету пряжками, що дає можливість кріпити тент тільки в двох місцях у початку блискавок на входах в тамбур;
• колір: в порівнянні з другою наметом синього кольору, яка була в поході, світлий колір тестованого намету створював як би більший обсяг і оптимістичний настрій в погану погоду (якою було надто багато). У дощову погоду часто здавалося, що небо прояснилося – кінець дощу;
• в спортивних походах, коли значення має вага рюкзака, як це було в нашому випадку, в наметі розміщувалося 4 людини;
• в спортивних походах, що проходять в горах, можна обійтися без, що входять в комплект, алюмінієвих кілочків;
• антимоскітна сітка добре себе показала не тільки при захисті від комарів, але і мошки, гнусу та мокрець, яких в цих місцях досить;
• при нічлігах в долинах в наметі за рахунок великої площі антимоскітної сітки і чотирьох вентиляційних отворів забезпечувався найкращий, ніж в порівняном наметі, комфорт. До того ж, знову-таки, наявність чотирьох вентотверстій істотно зменшувало конденсат на внутрішній поверхні тенту;

Недоліки:

• щоб виключити намокання внутрішнього намету в районі голови і ніг сплячих, всередні нижні відтяжки тенту подовжували репшнуром (втім, такі речі ми робимо і з іншими наметами);
• слабкий натяг гуми в дугах (можливо, це стосується тільки даного намету):
• непогано б укомплектувати намет не чотирма, а шістьма штормовими відтяжками;
• для чотирьох чоловік тамбури замалі.
• відсутність «спідниці» у тенту, звичайно ж, є мінусом при літніх походах в високогір'ї (в нашому випадку, коли не було снігопадів, це було несуттєво)

тестування спорядження Red Point в Якутії
Таких бродів було понад сто

РЕЗЮМЕ: це не «одноразовий» похідний намет. З ним можна піти в багатоденні складні спортивні походи в гірничо-тайгові райони. Зрозуміло і в походи вихідного дня, як влітку, так і в міжсезоння.

 Подорожі по Якутії з спорядження Red Point
Стан якутів-оленярів "

За матеріалами: risk.ru

Дякуємо Олександру за захоплюючий звіт про похід і тестування спорядження. Бажаємо не менш цікавих і захоплюючих походів.

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити