НОВИНА 06 ЖОВТНЯ 2016

Аптечка гірського гіда

Відгукуючись на безліч прохань, я пишу цю статтю про свою аптечку. Відразу попереджаю: ПЕРЕД ВИКОРИСТАННЯМ ПОРАДЬТЕСЯ ЗІ СВОЇМ ЛІКАРЕМ, УСІ ПОРАДИ В ЦІЙ СТАТТІ НОСЯТЬ ВИКЛЮЧНО РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ХАРАКТЕР, це по-перше.
 
По-друге, мої рекомендації зовсім не підходять для умов домашнього лікування та й взагалі лікування в місті. Якщо ви захворіли в місці, де є тепло та достатньо води – відлежуйтеся та дозвольте організму самостійно впоратися зі хворобою, щоб стати від цього сильнішим. 
Усі мої рекомендації – це досить жорсткі та, насамперед,  екстрені заходи для тих випадків, коли від того, чи зможеш ти йти завтра та післязавтра залежить твоє життя. Для умов гір та далеких походів, коли людину на ноги потрібно поставити терміново, швидко та таким чином, аби він зміг продовжувати рухатися. Коли до медиків кілька діб шляху, а навколо - екстремальні умови дикої природи.
 
По-третє, я не маю медичної освіти та пишу те, що допомагає мені й моїм туристам з особистого перевіреного досвіду та згідно з безліччю  різних консультацій із лікарями. Медикаменти в аптечці підібрані за кількома ключовими параметрами: ефективність дії, зручність транспортування, багатофункціональність і можливість комбінування.

аптечка туриста

Звичайно, хотілося зробити дуже структурну та логічну статтю з розкладкою всіх ліків за напрямками лікування. Але я прийшла до висновку, що писати буду згідно того, як той чи інший препарат буде спливати у мене в пам'яті. Це відразу ж буде означати його важливість і частоту застосування в моїй практиці гірського провідника та мандрівника.

Як не дивно, але першим в голову приходить пантенол гель. Причому саме гель фірми Ельфа з максимальним вмістом пантенолу 7%. Це набагато краще й зручніше, ніж усі  відомі спреї пантенолу. Однозначно використовувати при опіках та будь-яких  інших проблемах зі шкірою. Підходить для загоєння невеликих порізів та подряпин. Допомагає лікувати натертості та мозолі. Краще «рятівника» таі йому подібних по ефективності та зручності транспортування, адже він не замерзає на морозі та не розтікається на спеці. Беріть одразу два тюбики, адже саме його я частіш за все дістаю зі своєї аптечки.

перші ліки до аптечки

Незаперечним лідером у моєму аптечному рейтингу також є мазь, яку ми ніжно прозвали «конячкою». Це гель проти ударів і розтягувань для коней. Продається у ветеринарній аптеці. Без жартів. Випробуваний на синцях, забоях, розтягненнях, болях у м'язах та в суглобах. Спина ниє після рюкзака, впав і забився, потягнув ногу, болять коліна  це все «конячка». Ефект перевершує всі очікування й значно краще, ніж від звичного ДІПа.

аптечні ліки які потрібно взяти у гори

Далі, у мене завжди з собою хлоргексидин. Ця річ  лідер за багатофункціональностю. Антисептик, замінює перекис, йод і зеленку. Підходить для промивання ран, стерилізації місць уколів, рук та іншого. Якщо розбавити водою, то можна використовувати як полоскання при стоматологічних захворюваннях та проблемах із горлом. Підходить для використання на слизових. Саме тому нерідко на великих висотах  ватяний тампон, змочений хлоргексидином, використовується для особистої гігієни. Протерти ним ті самі місця, які дуже хочеться помити  вдале рішення, адже він убиває бактерії, знищуючи запах поту (хоча б трохи), розчиняє шкірний жир і всі сім шарів сонцезахисного крему за три останні дні.

Ще одним «улюбленим» засобом вже для шлунково-кишкової системи є атоксил. Це білий порошочок, який максимально дієвий при отруєнні та інтоксикації. Миттєво очищує організм в ту чи іншу сторону. Дуже добре допомагає при лікуванні похмілля в Грузії. Також набагато краще справляється з харчовими отруєннями, ніж вугілля та ентеросгель. Плюс, це зручна форма для транспортування  просто невеликі легкі пакетики з порошком, який треба розбавити водою.

Якщо не допоміг атоксил, значить у вас, скоріш за все, не просто отруєння. Тут можуть бути замішані найпростіші, особливо, якщо події  відбуваються в країнах Азії. Для такого випадку в мене завжди з собою антибіотик доксициклін. Дієвий як для грам-позитивних, так і для грам-негативних бактерій. Штука сильна, так що не варто нею користуватися просто так. Тим паче,  антибіотик в горах – НЕ кращий варіант, ваш імунітет вам ще не раз стане в нагоді.

Коли діарею ніяк перемогти не вдається, а рухатися, хоч якось, треба, то в дію вступає лоперамід. Його я не люблю, але що поробиш. Зверніть увагу, що лоперамід НІЯК не вплине на причину проносу. Він просто «цементує» вас та дає можливість декілька годин не бігати до туалету. Але вся гидота продовжуватиме накопичуватися у вас всередині.

Ще слабким місцем в горах та в подорожах виступає горло. Кашель, біль при ковтанні, першіння – мало хто може пройти похід без цього. Тут допоможе мукалтин від кашлю, декатилен від болю та інфекції  порожнини рота, полоскання хлоргексидином і розсмоктування бридкого стрептоциду. Якщо є можливість придбати, то спрей йокс – дуже швидко справляється з болячками горла. А ще, спрей стрепсилс із антисептиком та анестетиком чудово рятує при сильних болях у горлі, але досить дорогий препарат. Дешевий варіант – фурацилін. Таблетки розчавити, розчинити у воді та полоскати горло. А замість таблеток дорогого Стрепсілсу можна придбати його дешевий аналог –септефрил. Ще добре завжди мати при собі льодяники від кашлю, смачно та дієво на ранніх стадіях. повинно ж бути хоч щось приємне в аптечці.

Раз вже згадала про стрептоцид, то його варто брати якомога більше. Він допомагає не тільки горлу, але й будь-якій рані, в тому числі мозолям. Таблетку розтерти в порошок і насипати на ніч під пов'язку на ранку, якщо вона не велика. Відмінно загоює. У боротьбі з мозолями допоможе звичайний антиперспірант. Намажте ним місце, де найчастіше натираєте собі ноги та дайте висохнути. Повністю від проблеми він вас не позбавить, але хоча б частково зменшить її. Досвідчені похідники ще часто по кілька разів на день змащують натертості йодом, щоб знезаразити мозоль та зробити шкіру більш грубою, але сама я цей метод поки що не спробувала. Відразу з мозолями та натертостями згадаю про Левомеколь, ця мазь застосовується багато де, але в поході саме ноги найчастіше місце її нанесення. Левомеколь допомагає для загоєння рани, але не дає утворитися запеченій скоринці, що важливо, якщо на наступний день вам потрібно знову взуватися та йти. Зазвичай кривавий мозоль за ніч частково заживає та утворюється та сама скоринка, яка, як тільки ви починаєте активно ходити, тріскається, болить та підвищує ризик занесення інфекції. Ось тут-то й стане в нагоді левомеколь.

Продовжуючи тему застудних захворювань, розповім про те, чим я борюся з температурою при респіраторних хворобах. Це, в основному, Фармацитрон форте з подвійною кінською дозою парацетамолу. Важливо знати, що він має снодійний ефект, приймати його варто на ніч і гарненько закутуватись. На ранок буде слабкість, але хвороба пройде. Якщо поспати не варіант, то краще використовувати фервекс, або колдрекс. Якщо ж і з водою важко, то тоді в хід ідуть просто таблетки парацетамолу або ібупрофену. Тут все залежить від того, яка речовина подіє на дану конкретну людину. Якщо нічого цього немає і/або температура висока та ніяк не збивається, то варто одночасно прийняти таблетку аспірину або анальгіну та но-шпи. Цю пораду я отримала від швидкої допомоги, при гострих станах вони взагалі в одному шприці змішують анальгін, но-шпу та димедрол і вколюють пацієнтові. Ідеально потім все це доповнити імуномодуляторами для підтримки імунної системи. Краще всього в горах – це банальний часник та імбир.

Про них варто розповісти окремо. Цей простий, як двері, секрет мені розповіли Шерпи в Гімалаях. На висоті потрібно з'їдати мінімум 1 зубчик часнику в день і постійно заїдати імбирем. Можна в чаї, але, якщо починаєш кашляти або болить горло, то –  розжовувати невеликий шматочок. Звучить банально, але вже кілька моїх груп відчули ці нехитрі поради на собі й результат дуже здивував: жодного респіраторного (це на висоті 5000!) та набагато краща адаптація до висоти з мінімумом проявів гірської хвороби.

аптечка туриста

Ось і дісталися до препаратів, що застосовуються при висотній хворобі. Почну з того, що варто використовувати в якості профілактики – звичайно, вітамін С. Доповнюємо його регулярним прийомом половинки або цілої таблетки аспірину на ніч, він допоможе розріджувати кров, і, як наслідок, перекачувати її  та насичувати киснем організмові буде  значно легше. Також чудово діє гіпоксен, який просто покращує роботу всього організму, підвищує мозкову активність, теж допомагає насичувати кров киснем та багато-багато іншого. Відмінна штука, але дорога. Якщо на нього розщедритися не вдалося, то зверніть свою увагу на препарати з екстрактом гінкго білоба. Це теж хороший імуномодулятор і разом із часником та імбиром складе чудову компанію горосходжувачам. Коли справа стає серйознішою  і профілактику робити вже запізно, в силу вступає діакарб (даймокс на іноземний манер). Чи не найкорисніший засіб. Він сечогінний та має свої побічні ефекти, якими однозначно варто повністю знехтувати, якщо ви розумієте, що на висоті вам стало погано. При його застосуванні потрібно пити аспаркам – він компенсує втрату калію та магнію в організмі. Існує ще тибетський  засіб ламе, який використовують самі тибетці на висоті. Він складається із суміші безлічі натуральних інгредієнтів і продається в аптеках тибетської медицини. Діє дуже схоже на гіпоксен, але коштує значно дешевше. якщо у вашому доступі є тибетська аптека, то краще використовувати саме його,

Якщо ви зіткнулися з критичною ситуацією, то саме час діставати із запасів усім відому секретну зброю – дексометазон. Є в таблетках, є в ампулах. Я віддаю перевагу другому варіанту, адже, якщо в хід пішов дексометазон, значить ви, пробачте, віч-на-віч з «жопою». Це гормональний  засіб, який працює як стимулятор та допомагає людині протягнути певний час до того, як її евакуюють. Так, якщо ви застосовуєте дексометазон – то це вже евакуація та негайний схід із маршруту. Чому він відомий на висоті? Тому що, крім стимулюючої функції, допомагає знизити набряк легенів та мозку. Ще його застосовують при сильних алергічних реакціях із набряками слизової, наприклад.

Говорячи про висотну  хворобу, хочеться трохи більше розповісти про природні засоби, які полегшують роботу організму в горах. Часник, імбир, лимон, гінкго білоба – все це прекрасні імуномодулятори. Для шлунково-кишкового тракту можна використовувати насіння кардамону, яке у багато разів краще будь-якого мезима. Просто в горах п'єте чай з імбиром та кардамоном, а в кінці з'їдаєте трохи й того, й іншого. Насіння з папаї, хоч і має дуже гострий смак, чудово допомагає при розладах шлунку. Добре працюють запарені кірки граната для вирішення цієї проблеми. З нормалізацією тиску справляється чай каркаде. Все це дуже прості, але шалено корисні природні ліки, які варто застосовувати в профілактичних цілях навіть вдома, не кажучи вже про серйозні подорожі.

Окремим рядком скажу про знеболюючі. Їх у мене відразу кілька та зі солідним запасом: парацетамол, ібупрофен, но-шпа, аспірин (і це вже третій спосіб застосування цього препарату), кетанов, седалгін, солпадеїн, німесіл. Як показала практика, різні люди можуть бути чутливі до різних знеболюючих, тому краще мати запас, так як ніколи не знаєш, що допоможе тій чи іншій конкретній людині в тому чи іншому конкретному випадку. Найсильнішим та найдієвішим я вважаю німесіл. На моєму досвіді він справлявся навіть із диким зубним болем, так як, окрім всього іншого,  є також  нестероїдним протизапальним препаратом. Зверніть увагу, що багато знеболюючих препаратів містять кофеїн! Будьте уважні перед прийомом таких перед сном – можна, як білочка, всю ніч бігати по намету або кімнаті, замість того, щоб виспатися, відпочити та відновитися за ніч. Такі препарати ідеальні, якщо ви змушені залишатися активним, і потрібно терміново вгамувати біль перед відповідальною ділянкою шляху.

Ще досить часто в подорожах зустрічаються алергії. Тут добре мати в запасі вже звичний для вас засіб, якщо ви алергик. І у мене в аптечці завжди лежить, крім потужного дексометазона, супрастин та діазолін. Діазолін дешевий, потужний, але володіє снодійним ефектом, так що обережніше з його прийомом.

Згадаю про серцеві препарати. Але будьте вкрай уважні, найкраще на тему таких ліків завжди проконсультуватися з кардіологом! Корвалдин або Корвалмент працюють при болях в серці.Ще допомагає валер`янка в нескладних ситуаціях. Але на висоті її застосовувати не можна, краще прийняти гліцин. Він теж працює як заспокійливе, знижує тиск, але ще, крім усього, насичує кров киснем, що дуже важливо. Для людей у віці, або зі слабким серцевим м'язом, упертим характером та боязню сходити на консультацію до кардіолога я рекомендую панангін або його дешевий аналог аспаркам, як профілактичний препарат. Він містить калій і магній, які потрібні для зміцнення серця.

Звідси перейду до безцінної поради по боротьбі зі зубним болем, яку я отримала від практикуючого стоматолога-ортодонта. Як правило, найважча, найнепередбачуваніша  та наймоторошніша біль - це зубна. А в умовах холоду, високогір'я та віддаленості від обжитих місць саме вона може створити велику проблему. Тож,  якщо така біда з вами  траплялася раніше, то варто заздалегідь приготувати розчин: димексид (розчин у співвідношенні 1:4, або 1:5,  якщо пече) – 1 частина, траумель – 1 частина, лінкоміцин – 2 частини, вода – 1 частина. Як правило, траумель не завжди можна знайти, тоді замість нього додається просто 1 частина води, або - аналгіна 2 частини. Краще мати все в окремих шприцах – так зручніше видавлювати, дотримуючись пропорції. Ще вдома набираєте в окремі шприци димексид, траумель, аналгін, лінкоміцин. Після чого відламуєте голку та запальничкою запаююте ковпачок. Коли треба буде набрати ліки, просто зніміть ковпачок, а потім повернете його на місце. Але після кожної подорожі цей набір потрібно викидати та набирати новий, так як ліки прийдуть в непридатність. Застосовувати прикладаючи тампон, змочений розчином, на півгодини на ясна над зубом. Міняти чим частіше, тим краще – хоча б 1 раз на годину, доки не полегшає.

Тепер про важливі дрібниці. В аптечці завжди повинні бути бинти. Стерильні, нестерильні, різного розміру та два-три еластичних. Еластичні бинти допомагають при розтягненнях. Звичайні бинти, крім прямого призначення, часто можна використовувати як ганчірку, неміцну мотузку і т. д. Фантазія у туристів багата. Ще обов'язково повинен бути джгут для зупинки кровотечі. Це вам до першої серйозної травми здається, що обходилися без нього і далі обійдетеся. Нічого подібного, в критичний момент немає часу рвати одяг на клапті потрібної довжини та ними намагатися абияк перетиснути артерію. Дай бог взагалі в критичний момент хоч щось усвідомлювати та  бути в змозі надати допомогу, не кажучи вже про знімання одягу в умовах холоду та висоти. Та й що і як з туристичного одягу ви будете рвати, якщо єдина більш-менш підходяща футболка виявиться десь на дні рюкзака? Тому джгут – порятунок. Зовсім не важко та дуже важливо носити з собою кілька шприців, думаю тут і пояснювати нічого не потрібно.

Ще варто мати з собою йод і зеленку в олівці. Шалено зручно та дуже заспокоює багатьох туристів, які звикли користуватися саме цими препаратами. Також кристалики марганцівки та йод у пляшечці – для очищення води до стану питної.

Пластир, пластир, пластир! Якомога більше, різного розміру. І в рулончиках, і бактеріального. Безперечно, найкраще на тряпичній основі. Його ніколи не буває багато та завжди не вистачає. Ще добре мати в запасі холодовий гелевий пластир. Він прекрасно допомагає при серйозних опіках, а також ударах, розтягненнях і болях у суглобах. Але на жаль, його не так просто дістати.

Пінцет, дзеркальце, маленькі ножиці, презерватив, ватяні палички - це все дрібниці, за які ви самі собі 10 раз подякуєте, якщо візьмете їх. Так як я ношу лінзи, то завжди беру футляр для лінз та рідину для лінз у маленькому флакончику. Там же лежить спеціальний пінцетик для лінз, що допомагає справлятися з процедурою їх знімання/надягання в антисанітарних умовах. Важливо, навіть якщо ви чоловік, мати в аптечці запас жіночих тампонів. Вони багатофункціональні, коли потрібно терміново зібрати вологу (так-так, ідеально підходять для добування води з роси, наприклад). І дуже знадобляться, якщо поруч з вами жінка, у якої трапилося щось непередбачуване по жіночій частині, а її запасів виявилося недостатньо. А таке буває, й досить часто, тому просто проявіть цей жест взаємопідтримки та візьміть їх із собою. Ще добру службу послужить шматочок мила, особливо дігтярного. Більш докладно я про нього розповідала в своїй статті «Гігієна в поході. Стаття для жінок».

ВАЖЛИВО! Крім правильного складу аптечки та вміння її застосовувати (завжди читайте інструкцію із застосування до кожного препарату!), дуже важливо, щоб ліки в ній були не прострочені та правильно запаковані. Так, наприклад, таблетки у блістерах мають огидну звичку під час транспортування в рюкзаку видавлюватися та розсипатися, щоб уникнути цього, зручно блістер з боку фольги заклеювати скотчем.
 
Аптечка ПОВИННА ЗАВЖДИ знаходитись у доступному місці, звідки ви зможете її швидко, в два рухи, дістати, бути в помітному яскравому чохлі, за яким відразу зрозуміло, що там -медикаменти (наклейка червоного або білого хреста, її легко зробити медичним пластирем, якщо немає іншого варіанту). Завжди попереджайте групу, де саме у вашому рюкзаку знаходиться аптечка, щоб нею могли скористатися, якщо ви самі відійшли, або допомога потрібна саме вам. Для цього всередині обов'язково повинен лежати лист із переліком усіх препаратів та їх дією. Для прикладу, покажу свій, чим підсумую та упорядкую свою статтю про аптечку гірського провідника. Список містить препарати, про які я не згадала в статті, бо майже не застосовую їх, але тримаю при собі про всяк випадок:

«Перелік препаратів в аптечці гірського провідника» .

Дякую всім, хто дочитав до кінця! Буду вдячна за доповнення моєї статті своїми порадами та фішками з особистого досвіду похідної медицини в коментарях.
 
З повагою до пригод,
Вікторія Вітова
 
Статтю рецензував кардіолог Антон Грайц"
 
Ми дякуємо Вікторію за таку важливу та корисну статтю. До речі, цю та інші статті Вікторії ви можете прочитати на її сайті: Hikeup.net
НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити