НОВИНА 06 ВЕРЕСНЯ 2018

Намети: 2 шари проти 1 (і чому намети Red Point бувають лише двошарові)

Коли стоїть вибір між одно- та двошаровим  наметом, важливо не помилитися з вибором  вам з ним в походи ходити та ночувати холодними гірськими ночами. Погода не завжди буде сприяти, тому потрібно добре підготуватися. На що звертати увагу, а також короткий екскурс в наметове історичне минуле  в новій статті від експерта туристичного екіпірування та гуру пішого туризму Максима Лазаренка.

 Двошаровий намет Red Point Steady

Історичний екскурс 1. Схід

Старше покоління читачів redpoint.ua та щасливих власників редпоінтовського спорядження напевно (з рефлекторним здриганням) згадують незабутні часи пізнього совка (СССР-а) і туристичне спорядження, яке тоді випускалось.

Молодшому поколінню, що виросло в Ханахах та інших Мармотах, хотілось би про ті часи і про те спорядження повідомити наступне:

Все життя (і туризм як його частина) в совку було не Повною Пригод Подорожжю, а Героїчним Подвигом. А Героїчний Подвиг  це завжди важко та неприємно. І всі речі (від сосок до тролейбусів) створювались такими, щоб населення, яке цими речами користувалось,  ні на секунду не розслаблялось, було одночасно максимально привантажено і в тонусі. Як в обложеному Сталінграді;
Все (від нічних жіночих сорочок до туристичних наметів та захисних чохлів на танки Т34) розроблялось та шилось одними і тими ж людьми на одних і тих же заводах. Відповідно,  виглядало, важило та вело себе плюс мінус однаково;
Головною екіпіровочною радістю туристів 70-90-х років були одношарові брезентові намети, які лагідно називалися трунами.

Це були абсолютно епічні об’єкти: наприклад, класична «двушка» з брезенту важила в сухому вигляді 4 кг, в мокрому – всі 7, а упаковочний її об’єм в мокрому вигляді був, як у набитого доверху 40-літрового штурмового альп. рюкзака. Також  в комплекті з наметом обов’язково потрібно було тягати лист поліетиленової труби, так як щастя це протікало і набиралось вологою з дуже високою швидкістю, а сушці в походних умовах піддавалось з великими труднощами. 

Вот як ця штука виглядала:

 Старий вид намету

Отож, важке та непоказне було життя радянського туриста. Яке життя – такі й намети.

Історичний екскурс 2. Захід

На Заході у проклятих капіталістів, як це не дивно, все в наметобудівництві теж починалось з брезенту. Військові брезентові намети, які «були на озброєнні» у західних туристів, були важкими, громіздкими, складними в установці, погано захищали від вітру та дощу. По мірі розвитку хімічної та текстильної промисловості для тенту почали використовувати  більш легкі синтетичні тканини. Але тим не менш тривалий час намети все одно залишались одношаровими.

Вітри Свободи на рубежі 60-х та 70-х наскрізь продували Європу та Америку. Почалось чергове велике переселення народів з міст в табори біля багаття.  Бітники, хіппі, весела волохата молодь шалено ломанулись мандрувати по всій планеті. Індустрія туристичного спорядження  бурхливо розвивалась разом із всезагальним рухом.

На початку 70-х в коструюванні наметів  відбувся різкий еволюційний скачок.

Намет Jansport

В 1971 році практично одночасно дві американські компанії випустили на ринок перші в світі куполообразні намети – «полусфери» двошарової конструкції.

Це були:

Намет A-16 Dome Tent, виробник – компанія Adventure-16;
Намет Mountain Dome Tent від JanSport практично аналогічної конструкції. 

 Класичний двускатний намет

В 1973 році швед Бо Хіллеберг, засновник легендарної «сімейної наметової фабрики» Hilleberg AD, представив увазі скандинавських  мандрівників перший розроблений та вироблений в Європі двошаровий намет Hilleberg Keb. Рішення представляло собою  классичний двоскатний «будиночок», у якого внутрішній намет встановлювався одночасно з зовнішнім.

Для чого знадобились двошарові намети?

Головна проблема одношарового намету – це конденсат. Детально про це малоприємне, але неминуче фізичне явище, а також про методи боротьби з ним,  написано в окремій статті

Якщо коротко, з  конденсатом в одношаровому наметі справи такі:

Вночі, коли ми спимо в наглухо захищеному від вітру, холоду та дощу  наметі, ми виділяємо (видихаємо і т.д.) тепле вологе повітря;
Тепле вологе повітря піднімається догори та, зустрічаючись з холодними стінками намету,  осідає на них у вигляді капель роси (конденсату);
Якщо намет брезентовий, роса вбирається в тканину, і на ранок ми отримуємо мерзенний вологий намет вагою вдвічі більше, ніж коли ми його ставили;
Якщо намет виготовлений з сучасної синтетики (нейлону або поліестеру), роса випадає на нас у вигляді дрібного дощику, і до ранку ми прокидаємося в мокрих спальниках на горі мокрих речей;
Джерелами конденсату в наметі крім людини також є сира земля, на якій намет стоїть, та  непросушені з вечора мокрі речі.

Перешкоджати утворенню конденсату можна:

Покращивши вентиляцію намету. Зробити так, щоб тепле вологе повітря природнім шляхом «видувався» через систему вентиляції з намету;
Зробити так, щоб краплі конденсату «з’їжджали» по внутрішніх стінках намету та випадали на землю, а не на сплячих.

Саме для досягнення цих двох цілей і був винайдений двошаровий намет. Крім того, така конструкція  збільшує приплив свіжого повітря через щілину між краєм тенту і землею, а також  між зовнішнім та внутрішнім шаром при повністю закритих входах..

Як результат, на сьогоднішній день близько 95% всіх наметів, що виготовляються в світі, є саме двошаровими. Але…

Сучасні одношарові намети. Переваги, недоліки та технології

Основною тенденцією у виробництві спорядження є максимально допустиме і можливе зменшення його ваги і габаритів, внаслідок масового захоплення туристів 21 століття оснащенням класу Ultrlight. Тому від переваг одношарових наметів розробники не відмовились, а недоліки намагаються компенсувати застосуванням сучасних високотехнологічних мембранних материалів.

Беззапечними плюсами сучасних одношарових наметів є:

мала вага;
малий об’єм ;
часто – простота конструкції та встановлення;
за рахунок малих габаритів такі намети потребують мінімального місця для установки.

В основному, тенти всіх достойних і якісних  сучасних одношарових наметів виготовляються з мембранних тканин (Toddex, Gore-TexE  Epic та інші).

Але з наметами з мембранних тканин, окрім їхньої ненизької ціни, є одна серйозна проблема. Для того щоб мембранна тканина могла успішно виштовхнути на поверхню гарячі, насичені вологою пари, необхідна суттєва різниця температур між «теплою» внутрішньою та «холодною» зовнішньою сторонами тканини. В мембранних куртках за рахунок того, що сама мембрана знаходиться всього в парі сантиметрів від розпаленого тіла, «вологовідвід» відбувається ефективно.

 Намет на скелі

В наметі, де між стінкою і тілом в спальнику добрих 50-60 сантиметрів, особливо якщо температура ззовні не настільки низька (або близька до внутрішньонаметної), щоб фізично було можливе «транспортуванняа» вологого повітря назовні, мембрана часто не обробляє, як треба.

Відповідно, він не виправдовує очікувань, вкладених немалих грошей та змушує Вас барахтатись в мокрому наскрізь спальнику.

На сьогодні найбільш ефективною областю застосування одношарових наметів з мембранними тканинами є альпінізм та зимовий лижний туризм  (ski tour).  Загалом, там, де різниця температур по ночам робить функції мембрани можливими та ефективними.

Двошарові намети: технології та рішення від Red Point

Основними перевагами двошарових наметів, виходячи з вищеописаного  є:

оптимальний потік свіжого повітря та ефективне провітрювання намету;
• мінімізація конденсату.

Практично ці переваги реалізуються через систему вентиляції намету, яка залежить від:

• конструкції та розташування вентиляційних вікон;
• довжини зовнішнього тенту (відстань між тентом і землею);
• кількості і конструкції входів в намет;
• матеріалу внутрішнього намету;
• відстані між зовнішнім і внутрішнім тентом (наскільки вона  велика та наскільки тент при вітрі, опадах не прилипає до спального відсіку, блокуючи протоки повітря).

Давайте розглянемо, як цей функціонал реалізований у наметах Red Point.

Серія Steady

Сімейство наметів Steady ділиться на намети зі внутрішнім розташуванням дуг (власне, моделі Steady 2 і Steady 3) та намети із зовнішнім каркасом (Steady EXT 2 і Steady EXT 3).

 Намет Redpoint Steady EXT

Рекомендація. Якщо ви подорожуєте в більш теплу пору року та по спекотним територіям, вибирайте Steady. Це найбільш вентильований намет з усієї колекції. На відміну від моделі Steady Ext, відстань між краєм зовнішнього тенту та землею тут помітно вище, а отже – продувність більше. Ця модель спочатку була створена, як універсальний трьохсезонний намет з великим акцентом на літній сезон.

Загальною перевагою всіх наметів сімейства Steady є розташування вентиляційних вікон у верхній точці куполу намету. З точки зору фізики вентиляції таке рішення є найкращим: відстань між краєм тенту внизу і вікном вгорі максимальне, а отже утворює найсильнішу природну тягу повітря. Вікна – великі і надійно прикриті захисними козирками.

 Вентиляційна кишеня в наметі

Далі. У всіх наметах сімейства Steady верхня третина стінок внутрішнього намету виконана з сітки, що дозволяє максимально великій кількості теплого вологого повітря швидко потрапляти в вентиляційний коридор між стінками, а свіжому повітрю проникати всередину.

Зверніть увагу на те, як в наметах Red Point виконано кріплення внутрішнього намету до каркасу. Розробники подбали про те, щоб відстань між зовнішнім та внутрішнім тентами була максимально допустимою, а безпосередньо кріплення  надійними та довговічними.

 деталі намету

Усі намети Steady мають по два входи: один навпроти одного, що допомагає влаштовувати оптимальну наскрізну вентиляцію (особливо в наметах з внутрішніми дугами). Завдяки тому, що третя коротка консольна дуга відводить край входу в тамбур максимально далеко від внутрішнього намету і забезпечена здвоєною блискавкою – навіть в самий сильний дощ ви можете трохи прочинити тамбурний вхід знизу та повністю відкрити протилежне вікно на всю ніч. Таким чином, вам гарантована чудова вентиляція!

Намет Illusion 2

Екстремальні намети Illusion і Lighthouse

У зимових наметах Red Point конструктори приділили максимум уваги правильній вентиляції. Так, снігові спідниці забезпечені спеціальними фіксуючими застібками, які при необхідності допомагають підібрати і зафіксувати в згорнутому стані спідниці та забезпечити наскрізну продувність по всьому периметру намету.

У моделі Lighthouse верхня частина спального відсіку виконана з сітки, а намет Illusion забезпечено вентиляційними вікнами на блискавках на внутрішньому наметі. Вони дозволяють регулювати інтенсивність та напрямок потоків повітря в наметі.

 Вікно та сітка наметів Lighthouse 2 і Illusion 2

Кемпінгові серія: Tavrika, Kimeriya, Base

Розуміючи, що 95% часу намети будуть використовуватися в літній період біля водойм, команда розробників максимально сконцентрувалася на забезпеченні ефективної вентиляції в цих моделях.

Були ретельно проаналізовані аналогічні конструкції, і в результаті:

У наметах Kimeriya у верхній точці купола з'явилися величезні вентиляційні вікна (біля наметів-аналогів вікна, як правило, розташовані нижче і вони меншого розміру);
• Намет Tavrika забезпечено останньою версією вентиляційних вікон із ступінчастим регулюванням;
• У всіх наметах серії кількість сітки в стінах внутрішнього намету збільшено до оптимуму;
• Довжина дуг і крій тенту збільшені таким чином, щоб відстань між внутрішніми і зовнішніми стінами була максимальною, а відстань між краєм зовнішнього тенту та землею дозволяла ефективно провітрювати великий внутрішній об'єм.

вікна наметів

Як бачите, з вентиляцією в двошаровках Red Point все більш ніж нормально. Весь передовий світовий досвід врахований і чітко реалізований. Ну, і на цьому, мабуть, все на сьогодні. "

Максим Лазаренко  експерт Red Point Test Club Team
До зустрічі на сторінках redpoint.ua

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити