НОВИНА 25 ВЕРЕСНЯ 2018

Ісландія – дивовижна та сувора: як підготуватися до бюджетної подорожі країною

Якщо ви романтик і авантюрист, то, напевно, мрієте побувати в одній із найбільш прекрасних і контрастних країн Європи – Ісландії. При підготовці до поїздки автостопом у країну з таким мінливим і жорстким кліматом важливо врахувати безліч нюансів і покласти в рюкзак тільки найпотрібніші речі. А так як арендувати житло тут досить дорого, не зайвим буде захопити намет.

З цим згодна досвідчена мандрівниця Маріанна Ледок. Зовсім недавно вона побувала в Ісландії та зізналася, що наш двомісний намет Red Point Steady 2 EXT здорово її виручив, врятував від холодних вітрів та дощів, а також допоміг зробити подорож більш бюджетною. Ділимося з вами статтею блогера, в якій вона дає слушні поради з підготовки до цієї нелегкої, але такої захоплюючої поїздки.

палатка Red Point Ісландія

"Цього літа, весь липень я провела в країні криги та водоспадів – Ісландії. І чимало посприяв цьому безвіз. А ще причина була банальна: хотілося саме в сезон і так, щоб на місяць.

Бюджет по Ісландії

Я багато моніторила це питання, порівнювала ціни у різних авіакомпаній, пошукачів і т.д. І найдешевшим виявився переліт лоукостера Wizzair з/в Польщу. Підсумовуючи вартість усіх квитків, виходить сума в 290$ (це з багажем, в 2 сторони авіа + автобус). Так, не зовсім бюджетно, але й не дуже критично для такої країни, як Ісландія. Ми заощадили вже в самій країні, переміщуючись автостопом, ночуючи дикунами, а не в кемпінгу (в кемпінгу було тільки 2 рази), а також на їжі. У нас були сублімати та запас їжі з України/Польщі. Всього в країні за 27 днів перебування ми витратили 350$ з людини (їжа, один раз поїздили на автобусі, дивилися китів на екскурсії, ночували 2 рази в платному кемпінгу). Підсумовуючи з квитками, поїздка в одну з найдорожчих країн світу на місяць обійшлася нам у 650$ з людини.

 спорядження Red Point

Топ речей для Ісландії

Ось топ речей, які потрібно брати до Ісландії обов'язково:

• Гумові чоботи. Must have по всій Ісландії. Крім них у мене були трекінгові черевики, які постійно мокли, а потім через погоду довго сохли. При тому, що черевики у нас фірмові, призначені для такої поганої погоди, проте вони все одно не повністю виправдали наші надії. У гумових чоботях (особливо надягнувши їх на зручний м'який носок) ваші ноги будуть у сухості. Я пройшла так близько 200 км по всій Ісландії, й не раз дякувала подумки та вголос чоловікові, який порадив мені їх взяти.

• Непромокаючий плащ-накидка. Бажано такий, під який вільно можна вмістити рюкзак. Дуже важлива штука з такою непередбачуваною погодою, як в Ісландії. дощ починається раптово, він косий і промокнути дуже легко. При тому, швидко. Навіть якщо у вас непромокаючий одяг, це не означає, що він не промокне. В Ісландії промокає все: рано чи пізно.

• Подовжувач (перехідник) для розетки. У багатьох кемпінгах можна підзарядитися, але біда, що бажаючих більше, ніж розеток. Саме тому добре мати подовжувач (перехідник), щоб зарядити всю техніку.

• Кава/чай. Якщо ви такий же любитель кави/чаю, як і я, то раджу вам їх взяти з собою. кава в стаканчиках в Ісландії коштує від 2 євро, середня ціна – 2,5 євро. На одній тільки каві можна розоритися.

 Не для всіх, але якщо ви п'єте алкоголь або палите цигарки, то краще за все взяти з собою декілька пачок або пляшку алкоголю, так як ціни на ці продукти просто зашкалюють.

палатка Red Point Steady 2

Що було в наших рюкзаках?

• Намет. Із наметом нам дуже пощастило: Red Point Steady 2 EXT вітростійкий, тент встановлюється першим, хороша вентиляція. При сильних дощах та постійній вологості в наметі було сухо та комфортно.
• Спальники. А ось зі спальниками пощастило менше, вони виявилися менш теплими, ніж хотілося б. Мінімальна температура, з якою ми стикалися – 0 градусів вночі під час трекінгу. Було некомфортно + сиро.
• Карематы (2).
• Бензиновий пальник + газовий пальник + сухий спирт. Користувалися і тим, і іншим, та навіть сухим спиртом. Спочатку тільки сухим спиртом, на ньому можна швидко закип'ятити воду, потім знайшли газовий балон, а пізніше вирішили придбати бензин. 0,5 бензину вистачило на 12 днів.
• Набір туристичного посуду.
• Гумові чоботи, трекінгові черевики, трекінгові сандалі (згодилися при проходженні річок вбрід).
• Куртка непромокаюча вітрозахисна.
• 2 фліски на кожного.
• 2 кофти з довгим рукавом.
 Футболка (декілька штук).
 Сорочка.
• Штормові штани, легінси (у чоловіка було 2 пари штанів). Я брала бавовняні штани для сну.
• Білизна, шкарпетки.
• Медичний набір, косметичка.
• Їжа (сушені супи, каші, які суттєво зекономили наш бюджет).
• Техніка (камера, гоупро, павер банки (2), електронна книга).

Цих речей нам цілком вистачило на місяць активної подорожі по Ісландії.

продукція Red Point

Маршрут по країні

Маршрут був досить класичним на початку та з нотками імпровізації в кінці. А вся справа в погоді, до якої ми хоч і готувалися, але все одно виявилися заручниками її мінливого настрою. Вдень було й +6, й до +15. Це був максимум, а мінімум – 0 градусів під час трекінгу вночі. Середня температура була +10-12 вдень, дуже часто йшов дрібний, косий дощ, який не залишав шансу будь-якому, навіть непромокаючому одягу. Непередбачувано починається та непередбачувано закінчується. Плюс сильні вітри та неможливість висушити одяг. Все це підточувало мої тендітні нерви кожен день, а ми, повторюся, пересувалися автостопом. На орендованій машині, звичайно, будеш відчувати себе більш комфортніше. Але така подорож буде дорожчою. Погода – це те, що мені не сподобалося в Ісландії. Навіть не дивлячись на всі її принади. На 10-ий день ти просто втомлюєшся, фізично та морально.

Але повернемося до маршруту: ми зробили повне кільце по Ісландії, побачивши на шляху, напевно, штук 50 водоспадів, знаменитих і не дуже, пройшли 55 км трекінгу Ландманналаугар, купалися в гарячих джерелах, побачили чорні піски Віка, відвідали льодовикову Лагуну, бачили гейзер Миватн, їздили дивитися китів на північному фьорді в місті Оласфьордюр, бачили блакитну лагуну, тупика, безліч маяків, цікавих церков, лавові поля та багато іншого. Цікавих місць в Ісландії вистачає. 

Ми не поїхали на західні фьорди, розумно вважаючи, що можемо там застрягти та пропустити літак. Так що вибір мерзнути або їхати, було зроблено. Коли ми стояли на роздоріжжі, щоб їхати, температура була +6. У підсумку ми дуже змерзли та вирішили, що з нас вже й так вистачить. Я абсолютно не шкодую про це рішення. Сміливо можу сказати, що природних місць і красот нам вистачило з головою.

У подорожі нам сильно допоміг намет від RedPoint. Він  легко витримав дощі, сильний вітер та мінливу погоду."

 спорядження Red Point

Тепер, завдяки розповіді Маріанни, ви знаєте, що без двомісного намету RedPoint Steady 2 EXT у таких суворих погодних умовах, серед пронизливих вітрів і постійних дощів, не обійтися. З ним ви точно не промокнете, оскільки спочатку встановлюється тент, а потім вже внутрішній намет, яка залишається при цьому абсолютно сухим. Завдяки сильному натягу тенту та жорсткій фіксації алюмінієвих дуг він відрізняється підвищеною вітро- та вологостійкістю: вода краще скочується по стінкам намету, а зовнішній тент менше намокає. Дно намету також має продуману конструкцію – воно виготовлено з щільного матеріалу з високим рівнем водонепроникності, а його шви надійно проклеєні якісною PU-стрічкою.

Але звичайно, не варто забувати, що Ісландія – не тільки країна суворого клімату та нескінченної криги. Це також край небаченої краси, який обов'язково варто відвідати. Якщо ви надихнулися досвідом Маріанни Ледок і хочете побачити північноєвропейську красу на власні очі, не забудьте скористатися порадами блогера та візьміть у подорож наші надійні намети та туристичне спорядження RedPoint. Вони зігріють вас і не дадуть промокнути в негоду. Ну і, безумовно, допоможуть заощадити.

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити