НОВИНА 08 СЕРПНЯ 2018

В коконі або під ковдрою? Види конструкції спальних мішків та їх особливості

Всім привіт! У цій статті мова піде про види конструкцій та розміри спальників: чому і навіщо вони саме такі, в чому їх плюси і мінуси, в яких умовах їх краще використовувати і на які деталі конструкції важливо звернути увагу при виборі.

Ми не будемо розглядати такі важливі критерії вибору спальників, як утеплювачі, температурні режими, стандарт EN 13 537, тканини. Про них докладно поговоримо в окремому спеціальному огляді (надалі сюди вставимо посилання на 2 статтю про спальники). Не переживайте – все буде).

 Собака в спальнику

Комітет Охорони Тепла або Популярна фізика спального мішка

Перш ніж зануритися в види і особливості конструкції спальників і для того щоб зрозуміти чому вони саме такі, згадаємо кілька фізичних принципів, що лежать в основі «спальнікостроенія».

• Здоровий, тривалий комфортний сон в поході – вкрай важливий. Подорож - штука енергозатратна. Нам потрібно зберігати здоров'я і в повному обсязі відновлювати сили для наступного ходового дня. Тому спальник необхідно підбирати розмірковано і ретельно.
• Спальник не гріє – він зберігає тепло.
• Джерело тепла – Ваше тіло.
• Тепло, що виділяється Вами, утримується порожніми структурами утеплювача.

Тепловіддача, від якої Вас захищає спальник, буває 4 типів:

• Конвективная – коли тепле повітря йде вгору, а холодний - вниз. Спальник не випускає тепле повітря назовні і не дозволяє проникнути холодному повітрю всередину.

• Теплове випромінювання – хвилі тепла розходяться від Вашого тіла в усі сторони. Спальний мішок за допомогою відображення внутрішнього матеріалу і мікроволокон утеплювача відображає і гальмує поширення цих хвиль.

• Пряма теплопередача – це коли тепло при безпосередньому контакті переходить з одного фізичного тіла в інше. Якщо лягти в спальнику на Мати Сиру Землю, без килимка, то можна дуже швидко на практиці засвоїти наскільки це потужна штука.

• Втрата тепла через поту. Пот захищає організм від перегріву. Але якщо його більше ніж треба (а вночі температура різко знижується), Ви змерзнете. В спальник потрібно лягати або сухим, або в адекватній по температурі термобілизні, або використовувати вкладиш. Якщо Ви подорожуєте десь в Азії (яка славиться різкими перепадами температур як протягом однієї, так і від ночі до ночі) з ультралегким пуховим спальником, отож не поскупіться та купіть собі вкладиш і правильні  термотканюхі – або з CoolMax, якщо мають бути «гарячі нічки », або з TermoLite, якщо ЗИМА БЛИЗЬКО.

У сучасній міжнародній Загальній Теорії Правильного екіпіровки є таке поняття – Sleeping system. Sleeping system – це комбінація з спорядження (спальники, килимки, намети, термобілизни, шкарпеток, шапочки, вкладиша) і стану і поведінки людини (метаболізм, особиста морозостійкість, правильне похідне харчування, організація біваку, стан здоров'я). Для комфортного та безпечного відпочинку на біваку всі елементи цієї системи повинні бути в порядку і правильно збалансовані. Мінімальна «спальна система» – це килимок + спальник. Важливо розуміти, що якщо у Вас крутий спальник на суперутеплювачі і «голімий» тоненький килимок, куплений на найближчій заправці, – у Вас можуть виникнути проблеми при раптовій холодній ночівлі, і спальник тут буде ні до чого.

Якщо Ви сильно втомилися, намокли, погано поїли, чи не випили гарячого чаю перед сном – Ви виділяєте менше тепла. Відповідно спальника буде менше чого утримувати. Не поспішайте і правильно організовуйте похідний побут.

Якщо Вам фантастично пощастило і Ви – ЖІНКА, то Ви виділяєте менше тепла, ніж той, кому пощастило менше, і в цьому «сезоні» він втілився в чоловіка. Вибирайте спальник на нижчу температуру, ніж та, в якій ПЕРЕВАЖНО плануєте ночувати. Або заздалегідь подбайте про Додатковому Джерелі Тепла (і іншого Щастя) у Вас під боком у зшивці з 2 спальників-ковдр).

Якщо Ви по життю сильно замерзаєте через повільний метаболізм, схильность до гіпотомії) див. Попередній пункт і вибирайте спальник, який в комплексі буде тепліше.

Чим просторіший спальник, тим більше тепла потрібно, щоб його «прогріти».

Види спальних мішків

За типом конструкції спальники діляться на:

ковдри (з підголовником або без) – 49%;

кокони (вони ж мумії, вони ж трапціі) – 49%;

• інші гібриди та збочення для маніяків – 2%. До цієї категорії відносяться спальники-трансформери з рукавами, що перетворюються в пальто, слонові ноги (укорочений варіант кокона, по довжині доходить до пахв і використовується разом з пуховою курткою) або багатомісні спальники «ангари» для людей, що сильно замерзають і страждають від страху самотності любителів перманентного тім- білдінга.

Спальники  ковдри. комфорт

Спальник-ковдра являє собою ... велику ковдру з блискавкою по всьому периметру. Буває з підголовником і без. Підголівники можуть бути виконані або у вигляді капюшона з можливістю утяжки шнурочном навколо голови, або у вигляді полуподушки-підголівника, під який можна покласти речі (як це, власне, реалізовано в спальниках ковдрах Red Point Manta и Rommy). Іноді в підголівниках передбачені спеціальні кишенькі, куди можна засунути фліску та отримати таким чином повноцінну подушку.

За типом блискавки спальники ковдри бувають із суцільною і з рознімної блискавкою.

Спальники ковдри можна зшивати між собою в один здоровенний спальник – так звану «зшивання» або «касету». Відмінне рішення для закоханих або сильномерзнущих туристів. У деяких тур.клубах традиційно ходять у походи з суміснозастібнитими спальниками-ковдрами в холодну пору року для економії ваги, обсягу. Для отримання максимального ККД теплозбереження сплять в суміснозастібнитих  ковдрах по троє.

Також суміснозастібнуті спальники-ковдри – прекрасне рішення для молодої туристичної сім'ї, яка відправляється в похід або на відпочинок в кемпінгу з зовсім маленькою дитиною. Батьки укладають малюка з собою в спальник, де йому максимально тепло, затишно і безпечно.

Про блискавки в спальниках-ковдрах – Ахтунг і Алярм! Якщо Ви купуєте 2 спальника-ковдри і плануєте використовувати їх в разом, пам'ятайте що:

• Зшивати, як правило, тільки спальники однієї моделі і серії одного виробника (блискавки повинні бути однакові за типом і довжині). У різних виробників блискавки відрізняються. Навіть у одного виробника в різних серіях спальників одного типу конструкції можуть використовуватися різні блискавки. При покупці особисто переконайтеся, що блискавки підходять один до одного.

• При виборі спальників з підголовником пам'ятайте, що їх коректно зшивати, тільки якщо у них роз'ємні блискавки. Спальники обраної моделі випускаються з правою та лівостороннім розташуванням блискавки. Спальники-ковдри з підголовником з суцільною блискавкою зшивати так, що в результаті у одного з мешканців замість підголівника виходить намордник. А це – грубе порушення бівуачного фен-шую).

Деякі уважні виробники (такі як Red Point, наприклад) випускають розширені спальники-ковдри для Великих і Видатних Мандрівників. Ширина стандартнї ковдри, як правило, становить 80- 85 см, а збільшені версії мають ширину 100-110 см.

Спальники-ковдри насамперед – це комфорт, простір та затишок. Вони призначені в основному для:

• кемпінгу;
• відпочинку на природі;
• неквапливого і нескладного аматорського туризму.

Такі моделі:

• більше;
• важче;
• об'ємніше;

ніж спальники-кокони з аналогічними температурними характеристиками.

Як сказано вище, в рідкісних випадку туристи-профі використовують найтепліші спальники-ковдри з розрахунку 2 спальника на 3 людини в осінніх і зимових умовах. Спальники-ковдри в 98% випадків випускаються з синтетичними утеплювачами.

Переваги:

• в них просторо, більше місця – можна спати в будь-якій позі;
• ковдру можна використовувати, повністю розстебнувши, – валятися на траві, як на підстилці, розтілати, як додатковий нижній утеплювач під інші спальники (або навпаки ховатися зверху, комбінувати, як теплу підстилку, з легким простирадлом;
• з них можна робити «зшивання», зістикувавши два спальника;
• спальник-ковдру простіше сушити.

Недоліки:

• ковдра важче коконів (при однакових температурних показниках);
• займають більше місця в рюкзаку;
• не використовуються при низьких температурах (через велику внутрішнього обсягу повітря, який потрібно «прогрівати» тілом).

Спальник Red Point Manta+Roomy

У колекції Red Point присутні 2 моделі цієї конструкції: спальник Маnta стандартного розміру 220 на 85 см і його розширена версія Rommy, з шириною 100 см при довжині (зростанні) 220 см. Крім розмірів, спальники повністю однотипні і випускаються як з правого, так і з лівого блискавками і можуть зшивати між собою (Маnta + Маnta і Маnta + Rommy).

Крім стандартних технологічні рішень (якісної тканини, блискавок з подвійним бегунком від YKK, наявності термозахисної планки та захисної стропи проти закушування тканини уздовж рознімною блискавки) не можна не відзначити наступні «фішки» цих моделей:

Red Point спальник Roomy

• Наявність підголівника зі збільшеною кількістю утеплювача, така собі вбудована подушка.

• У верхній частині спальника додана додаткова блискавка уздовж зовнішнього краю спальника, яка дає велику свободу руху, дозволять напіввідкритий спальник з двох сторін теплою вночі або коли потрібно що-небудь робити, сидячи в спальнику.

Загалом, серед аналогів спальники-ковдри Маnta і Rommy помітно виділяються продуманістю, якістю і дуже широким спектром варіантів використання.

спальник кокон

Спальники-кокони. Тепло та функціональність

Спальники-кокони або мумії мають анатомічну форму (якби від ковдри відрізали все зайве)).

Про цю конструкцію потрібно знати і розуміти наступне:

• призначені для походів, експедицій та іншого професійно туристичного використання;
• випускаються в різних ростовках (розмірах);
• бувають чоловічі та жіночі. Жіночі відрізняються дещо іншим кроєм – вже в плечах, ширше в стегнах, часто мають додатково утеплені зони в області ніг і попереку, а також милі забарвлення і витканиу квіточку біля логотипу;
• часто мають можливість бічного стикування двох спальників з правою і лівою блискавками.

Переваги:

• економія ваги і обсягу (в порівнянні з ковдрою);
• значно краще, ніж ковдри  утримують тепло;
• забезпечені щільно стягуючим анатомічним капюшоном і внутрішнім коміром для максимальної герметизації та збереженні тепла;
• іноді мають додаткові зони утеплення; випускаються для самих різних температурних умов: від надлегких літніх до екстремально зимових;
• в них використовуються як синтетичні утеплювачі, так і пух.

Недоліки:

• менш просторі, ніж ковдра  (в них особливо не покрутишся);
• в зістикованих спальниках-коконах тепло, але зовсім не так затишно, як коли зшити з 2-х  ковдр.

У колекції Red Point ви можете знайти собі спальник-кокон практично на будь-який смак і температурний режим. Основні моделі – CorbettMunro і Nevis – випускаються в трьох ростовках: S (для панянок і підлітків), R (для людей середнього зросту) і L (для рослих і широкоплечих туристів). Спальники Red Point шиються  на тій же фабриці і з використанням тих же викрійок, що і спальні мішки кількох найвідоміших світових виробників професійного туристичного спорядження.

Про утеплювачі взагалі та  утеплювачі, що використовуються в спальниках Red Point, ми поговоримо в наступному огляді.

Тим, хто лягає спати, – спокійного сну!

Максим Лазаренко – експерт Red Point Test Club Team
До зустрічі на сторінках redpoint.ua

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити