НОВИНА 28 ЛЮТОГО 2013

Хард Кор Хайкінг або Навпростець-Трекінг

Перед вами — перший звіт весни 2013 року. Сьогодні пропонуємо Вам познайомитися з нашим другом Максом Лазаренко, який не лише протестував намети та спальники Red Point в суворих умовах, але й розповів нам про те, що таке Хард Кор Хайкінг. Якщо Ви ще не в тренді та хочете дізнатись більше, тоді цей огляд буде Вам цікавий!

 Максим Лазаренко залишив відгук про намети і спальниках Red Point

Ми дуже раді співпраці з Максимом та висловлюємо йому ВЕЛИЧЕЗНУ подяку від усієї команди Red Point!

Ну а зараз, власне, слово Максу:

«Хайлендерс Клаб» – нечисленна, міцно сходжена і дружна група товаришів, які воліють велику (наскільки кому вдається викроїти) частину вільного часу проводити в горах. Ми не альпіністи і не класичні «спортивні» гірські туристи. Те, що ми ходимо (маршрути) та, в особливості, як :) – ми серед себе називаємо Хард Кор Хайкінг або Навпростець-Трекінг. Одна з головних особливостей нашого стилю ходіння та ключовий принцип нашої групи – ми намагаємося ходити туди, куди ніхто не ходить і/або тоді, коли ніхто не ходить.

Хайлендерс Клаб і Red Point

Так історично склалося, що ходити в гори ми починаємо в жовтні та закінчуємо в березні. Холод і вологість, сніг і лід у всіх різновидах та станах, вітер, дощі, розмоклі та слизькі стежки під ногами (це коли вони є), тумани, низька видимість і жодної людини на маршруті, окрім нас – це умови, в яких ми відпочиваємо від торгово-розважальних реалій наших високопродуктивних трудових буднів.

Ми не альпіністи і не класичні «спортивні» гірські туристи

Коротше, ми ті чуваки, кому конче потрібна класна, продумана і надійна гірська снаряга, розрахована найскладніші погодні умови. І, при цьому вона має вартувати адекватних і зрозумілих грошей.

Як кажуть знаючі люди з Північних схилів Гімалаїв – завдяки хорошій кармі, що накопичена багатьма роками  походів в гірській місцевості, і наявності деяких зв'язків у Чарівному Світі Екіпірувального Бізнесу, під час нашого традиційного січневого виходу в гірський Крим нам була надана можливість взяти участь у програмі тестування на живих людях ;) зимової колекції наметів та спальників відомої торгової марки Red Point. Компанія потужно стартувала влітку минулого року і привернула до себе пильну увагу частини української туристично-альпіністського тусовки, яка найбільше стурбована пошуком якісного спорядження.

Нехай наші враження і досвід використання спорядження Red Point принесуть користь як можна більшій кількості мандрівного народу та команді розробників.

Отже.

Місце дії: гірський Крим, Ай-Петринська яйла.

Маршрут: водоспад Срібні Струмені – т/с Данила – т/с Беш-Текне (біля перевалу Ат-Баш) – г. Спіради – плато г. Морчека – плато Кастропольскої стіни – перевал Шайтан-Мердвен – плато Великого і Малого Кільсе-Бурунів – перевал Байдарські ворота – мис Сарич.

Час дії: з 30 січня по 3 лютого 2013 року.

Досліджуване спорядження:

• 4-х cезонний намет Red Point Illusion 2 – 1 штука;
• 4-х сезонний спальник Red Point Lightsome 233 на утеплителе Primaloft Sport – 1 шт;

 Тестує снарягу Red Point Макс Лазаренко

Тестер:

Макс Лазаренко – інструктор з пішохідного та гірського туризму, гід, гірський провідник, фахівець з підбору туристичної екіпіровки. Загальний стаж в гірському туризмі – 24,5 роки. У різний час був помічений за прилавком екіпірувальних центрів «Мультиспорт», «Експерт», «Ель-Капітан» та «Екстрім Стайл». Член Ради Старійшин і секретар політради турклубу «Хайлендерс Клаб».

Власне, звіт.

Тестує снарягу Red Point Макс Лазаренко

Закидалися під початок маршруту на бахчисарайському бусику. При в'їзді в Соколине із задоволенням відзначили, що сніг нагорі все-таки є. Внизу в долині йшов дрібний напівдощ-напівсніг середньої інтенсивності. Температура – близько 0. Почали підніматися на яйлу близько 14.00. Вже на підходах до Срібного – весь ліс в інеї, а на землі – шар мокрого підмерзлого снігу в кілька сантиметрів висотою.
Вище за маршрутом снігу з кожною сотнею метрів ставало все більше, температура падала. При виході на яйлу за туристичної стоянкою Данила стемніло, небо повністю затягло дуже щільною і низькою хмарністю – повалив дуже інтенсивний дрібний і мокрий сніг та здійнявся невеликий вітер. Видимість впала метрів до 5. Йшли по ДжПС-ам, десь до години 9 вечора, попередньо міцно перелякавши своєю появою охорону водозбірників у Ат-Баша. Були дуже втомлені, коли вийшли в околиці турстоянки Беш-Текне. Снігопад все посилювався. Розбили табір на галявині ялинника в невеликій, прихованій від вітру улоговинці між пагорбами.

Установка намету Red Point Illusion 2 відняла у нас трохи більше часу, ніж ми припускали спочатку. Але не з причини конструкційних особливостей – а з причини того, що попередні тестери в процесі складання намету сплутали вітрові відтяжки.

4-х сезонна намет Red Point Ilusion -2 Відгук Макса Лазаренко

Намет ставиться легко і інтуїтивно зрозуміло – в першу чергу, завдяки маркованим кольором дуг і дугових «рукавів». Дуга в рукав йде добре, легко, майже без зачепів. Самі дуги дуже еластичні і, приємно, що без зайвих зусиль з  нашого боку входять в люверси. Ширина дугових тунелів виконана грамотно, що забезпечує хорошу циркуляцію повітря –  між тентом і стінками внутрішнього спального відсіку. Тент при установці позиціонується не дуже складно, кріпиться на пластикові фастекси. Вся установка проводилася нами в рукавичках – проблем не виникло. У зв'язку з снігопадом, що посилювався, намет розтягнули «на всі боки» за бічні вітровідтяжки. Тягнули на кілочках. У нашій ситуації (розробникам на замітку) в комплекті дуже не завадили б кілька полотняних снігових «якорів» – особливо на вазі намету та його вартості їх наявність не позначиться, але для комплектації цієї моделі вони були б дуже не зайві.

 4-х сезоннbq намет Red Point Ilusion -2 Відгук Макса Лазаренко

Фурнітура весь похід працювала чітко і надійно, без особливих зачепленьта пробуксівок. Дуже приємною «дрибничкою» виявилися петельки, доповнені пластиковими накладками на всіх блискавках – дуже зручно, якщо користуватися в рукавицях або замерзлими руками.

Особисто для мене, доволі «габаритного» чоловіка, що носить одяг розміром мінімум ХХL, головною перевагою намету Red Point Illusion 2  став його внутрішній обсяг. Завдяки двом додатковим тамбурним дугам намет дуже просторий, незважаючи на відносно невелику висоту. А це дуже великий плюс у зимовому поході, коли весь простір зайнято купою об'ємних теплих шмоток та все спорядження ховається всередині намету. Великий внутрішній простір допомагає з максимальним комфортом переодягатися, упаковувати і розпаковувати рюкзаки, готувати їжу та просто відпочивати, не створюючи проблем один одному.

Цього разу ми  жили в наметі удвох, але дана модель абсолютно спокійно помістить трьох «не маленьких» за габаритами мешканців, разом з усім спорядженням.

До однозначних плюсів конструкції моделі Illusion також слід віднести довжину підлоги спального відсіку – 210 см. Першої ночі ми спали з обома рюкзаками в наметі і вони чудово лягли нам в ноги, які в цей раз не довелося ні задирати, ні підгинати.

Приємний бонус – довгі та об'ємні бічні кишені для дрібничок – сигарет, карт, ліхтариків, книжок/телефонів, запасних шкарпеток/шапок/рукавичок – тут усе під рукою і не треба кожен раз в пошуках потрібного переривати купу мокрих флісів.

У першу ніч ми лягли пізно, міцно втомилися, змерзли, находившись за день і навоювавшись з газовими пальниками, які відмовлялись працювати — тому вентиляційні вікна відкрити провтикали :). Вранці прокинулися в конкретному конденсаті. Що, до речі, дозволило провести тестування спальників в максимально несприятливому режимі.

REDPOINT

Наступної ночі на Кастропольскому плато ми вирішили реабілітуватися, не повторювати помилки з конденсатом, приділити більше уваги перевірці вентиляції намету, тому відкрили всі вентиляційні вікна і... забули закрити двері! Вентиляція за підсумком була «то шо треба». В результаті така важлива частина тесту, як перевірка вентиляційних властивостей конструкції, залишилася нереалізованою, але зате ми на власних сідницях багато дізналися про можливості спальників Lightsome 233 :).

Хочу також відзначити наявність світловідбивачів на наметі – дуже зручна у нашому випадку виявилася подробиця, оскільки дві з трьох ночівель ми провели в умовах вкрай поганої видимості. І світловідбивачі допомагали орієнтуватися всередині стоянки групи, а також швидко виходити до биваку у разі “технічних” виходів.

Окремо хочу зупинитися на кольорі тенту намету – дуже вдале поєднання сонячно-жовтого та яскраво-помаранчевого – намет «читається» з великої відстані і створює радісну атмосферу Великого Сходження серед своїх, як правило, темно-зелених «колег».

Ще одна важлива деталь – компресійний чохол для намету. Виконаний дуже грамотно: у вигляді гермоупаковки з додатковим розширенням, компресійними ременями і ручкою для транспортування. Чохол досить широкий і великого обсягу, що дозволяє упаковувати намет, скажімо так, різною мірою складання. Обставини і швидкість складання намету бувають, як Ви розумієте, різні і працювати з чохлом мені сподобалося.

спальник Red Point Lightsome 233 - дуже хороший спальник.

Тепер про спальник.

Враження № 1: спальник Red Point Lightsome 233 – дуже хороший спальник. Першочергово тому, що я, мало того, що зміг в нього влізти і після цього застебнути. Та нічого собі не вивихнув і, думаючи тільки про хороше, так я в ньому ще й зміг скористатися затяжкою коміра і капюшона! Сміх сміхом, а попередньої зими на Карбі в спальнику Rock Empire Arktida Plus цей номер мені виконати не вдалося. Я в ньому (в Арктиді) спав як у «слоновій нозі», зверху надівши пуховик.

Саме тому за кроєм Lightsome 233 – це спальник, що розрахований на широкоплечих солідних товаришів. До речі, це так само буде плюсом для тих, хто вирішить взяти цей спальник з собою на більш низькі температури і планує спати в ньому добре одягненим – простір дозволить.

До описуваного виїзду мені не доводилося безпосередньо самому використовувати спальники з Primaloft-а – я багато читав описи виробів з цього утеплювача, чув купу відгуків, але, чесно кажучи, особистий досвід перевершив очікування.

По-перше: спальники дуже добре компресуються – стиснути їх можна на 35-40 відсотків від загального обсягу (на око, ясна річ). І, будучи витягнутими з компресійок, вони «повертаються» у колишній обсяг. І, відповідно, можуть ефективно приймати мешканця і забезпечувати йому комфортний «зігрів» набагато швидше за інші мішки з синтетичними наповнювачами.

спальники дуже здорово компрессируются - стиснути їх можна відсотків на 35-40

По-друге: їх температурний режим точно відповідає стандарту EN 13537. І навіть краще! Під час нашого походу по яйлі нічна температура була трохи нижче, ніж заявлений для цієї моделі «чоловічий» комфорт -5, тобто вона у нас коливалася десь між -8 та -13. Я спеціально спав у Lightsome одягнений в тонку термобілизну з Polartec Power Dry (виробництва Millet), тонкій флісовій жилетці і вовняних мериносових шкарпетках. І мені було абсолютно комфортно. Єдиний раз, коли я прокинувся від «легкого холодку в спину», – це було десь годині о четвертій ранку тієї незабутньої ночі, коли ми провтикали закрити намет. Закривши намет, тут же вирубився та чудово проспав до підйому – без температурного дискомфорту.

спальники дуже здорово компрессируются - стиснути їх можна відсотків на 35-40

Вважаю, що особисто я в цьому спальнику, прихопивши на ніч «піжаму» зі, скажімо, Polartec Power Stretch або Icebrecker 260 чудово висипався б при температурі -10/-15. А натягнувши зверху ще й додатковий кілограмовий літній спальник-ковдрочку – комфортно проспав всю ніч при температурі до -18/-21. Десь так. Треба буде спробувати.

По-третє: мене просто розірвало від того, з якою швидкістю цей спальник висихає і наскільки він малочутливий до вологи (порівняно з іншими моделями, які я використовував раніше). Я прозрів, коли на третій ночівлі, спустившись вже на мис Сарич, ми просушували речі і, розпаковуючи спальник, я виявив, що компресійка зсередини волога, а сам спальник, незрозуміло як, – але майже сухий! Виявилося, що спальник – сама суха шмотка в рюкзаку. Весь час, поки ми ходили по плато, було дуже волого, і рюкзаки разом зі вмістом неслабо набрали вологи. А це, погодьтеся, дуже приємне відкриття ввечері на біваку —  після гарного зимового ходового дня.

Отож, магічні властивості Primaloft-а, з мого досвіду, на щастя для нас, не є черговою «маркетинговою казкою» і спальники з Primaloft-а від Red Point – це реально класне рішення, що абсолютно відпрацьовує свою немаленьку вартість.

Другий ходовий день вирішили зробити недовгим – від Беш-Текне до західної сторони Кастропольского плато. На бівак стали у сутінках, в тумані, що загущувався, і знову під рясним мокрим снігом. Цієї ночі ми вперше стали свідками рідкісного (а на кримській яйлі може і не дуже) явища, коли в перших числах лютого ОДНОЧАСНО йшов сніг, дощ, град, гримів грім, і лупила блискавка – в декількох сотнях метрів від табору. Загалом, гори в цей раз нас нагородили просто ідеальною погодою для тестів зимового екіпа.

спальники дуже здорово компрессируются - стиснути їх можна відсотків на 35-40

На наступний – третій ходовий день видалася просто колекційна ходова погода. Години до четвертої дня ми вже спускалися до храму на Байдарських воротах, а приємний вечір останнього ходового дня ми провели медитуючи, доїдаючи їжу і плануючи весняні Карпати —  на одній з поки ще незабудованих стоянок на мисі Сарич.

Резюме:

Досліджуване спорядження від Red Point зроблено професійно, якісно та продумано.

Намет Red Point Ilusion 2 чудово підходить для зимових походів різного ступеня складності та тривалості в українських Карпатах та в гірському Криму. Особливо варто звернути увагу на його ціну, бо ж на сьогоднішній день намети з такими ТТХ і за таку цікаву ціну на прилавках київських екіп-центрів не проглядаються.

Спальник Red Point Lightsome 233 сміливо можна віднести до відкриттів екіпірувального сезону 2012 року. Висока якість, вдалий крій, наявність повного набору конструкційних фішок сучасних екстремальних спальників.  І, головне, всі 150 мега-ефектів від утеплювача Primaloft Sport роблять цей спальний мішок хітом для тих, хто воліє проводити час в українських (і не тільки) горах з початку листопада по кінець березня.

Спасибі хлопцям з Red Point – так тримати! І, природно, чекаємо продовження, бо ж якісній українській снарязі ще розвиватися і розвиватися!"

 

Ми ще раз говоримо СПАСИБІ Максу за чудовий огляд!
 
Вітаємо всіх з настанням довгоочікуваної ВЕСНИ!
НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити