НОВИНА 28 ТРАВНЯ 2013

Тест-драйв наметів Red Point за Полярним колом

На початку 2013 року ми познайомили Вас з нашим другом – Раміною Дадашевою, яка за цей час вже встигла протестувати три моделі наметів Red Point. У лютому ми з Вами обговорювали підсумки тестування намету LIGHTHOUSE 2 в Карпатах.

Раміна Дадашева залишила відгук огляд про тест наметів Red Point

Сьогодні ж пропонуємо новий звіт  тест-драйв наметів Red Point Steady 2 і Steady 3.

Ми розширюємо географію наших тестів, тому цього разу спорядження проходило випробування  аж за Полярним Колом! Цікаво?

Про те, як це було, нам розповіла Раміна:

"Ідея поїхати в подорож Північною Норвегією, а саме – на Лофотенські острови, народилася, власне, ще під час першого норвезького походу піврічної давності.

Лофотен – це архіпелаг островів у Норвезькому морі, що знаходиться на півночі Норвегії на 68-ій північної широти. Незважаючи на розташування за Полярним колом, клімат на Лофотенах досить м'який завдяки теплому Гольфстріму, але й трохи з характером. У травні погодний сайт «обіцяв» нам сніг у горах, температури від нуля до +10 і відносно (як для Норвегії) малу кількість опадів. Але цього року весна трохи забарилася навіть в Криму, що ж вже говорити про північні країни. Веб-камери на Лофотенах показували стійкий сніговий покрив – місцями навіть на рівні моря, тому в подорож ми готувалися, як до зимового походу і спорядження такой вибирали відповідне.

Позитивний досвід співпраці з командою Red Point підказував, що надійні будиночки для нашої «полярної експедиції» можна знайти у них. А тут ще й оновлення асортименту наметів трапилося. У підсумку, торгова марка Red Point люб'язно надала для проведення тестів  два намети – оновлені навесні 2013 року Space 3 і Steady 3.

 Тест наметів в Норвегії

Наша компанія складалася з семи осіб (3+4 на користь слабкої статі), але начитавшись в оглядах про «просторий внутрішній простір» намету Space 3 ми прийняли рішення влаштуватися в ній вчотирьох. Забігаючи вперед, скажу, що жодного разу про це не пошкодували. Важливий для пішого туриста фактор – вага спорядження – у цих наметах був прийнятним.

Вага Steady 3 – 3,4 кг і вона чудово розподілялася на трьох, а вага Space 3 – 2,85 кг - і зовсім вигідно ділиться на чотирьох. Треба сказати, що чим компактніше ви зможете розміститься в наметах, тим економічнішою буде подорож по Норвегії. Хоч тут зупинятися на ночівлю можна майже де завгодно, декілька разів все ж доводилося ночувати в кемпінгах, щоб скористатися санітарними благами цивілізації, а оплата в кемпінгах тим вище, чим більше встановлюється наметів.

 Намети Red Point пройшли тест за Полярним колом

10 «польових» ночівель на північних островах радували різноманітністю рельєфу, пейзажів, погодних умов. У Норвегії доволі багато води, яка не лише регулярно падає з неба у великих кількостях, але й постійно проявляється під ногами. Кожен вечір перед нами поставало завдання – знайти сухе і рівне місце для наметів, – і не завжди це було здійсненним.

Кілька разів доводилося ставити намети під дощем, але вдвох намети ставляться дуже швидко – внутрянки не встигали намокати, незважаючи на те, що складаються з сітки. Після дощових та снігових ночівель, якщо був сонячний ранок, ми сушили тенти наметів – вони встигали висохнути за час сніданку.

 тенти наметів Ред Поінт встигали висохнути за час сніданку

Декілька разів доводилося складати тенти мокрими, але при наступній установці вони швидко висихали на вітрі.. Чохли для обох наметів виконані з водонепроникних матеріалів, з яких скроєні тенти, що оберігало рюкзак і речі в ньому від намокання через сусідство з мокрим тентом. Крім того, чохли у формі гермомішку допомагали при необхідності носити рюкзак на зовнішньому навішуванні. Перевірити, у якого намету вологозахисні характеристики краще, нам не вдалося, бо ж ні один не намок навіть у дуже дощові і снігові ночі. Тому ми так і не вирішили для себе, що надійніше – полегшена силиконка або класичний просочений ріп-стоп.

Також намети регулярно відчували сильні вітрові навантаження – погода часто змінювалася, то було холодно, то теплішало. Ці зміни неодмінно супроводжувалися сильним вітром, причому не завжди для цього потрібно було забиратися кудись вище. Перше хрещення шквальним вітром намети пройшли на о-ві Москенеса, поблизу гірської хатинт Munkebu на висоті 500 м н. у.м, під найвищою на острові вершиною Hermannsdalstinden (1027).

 намети red point регулярно відчували сильні вітрові навантаження

Незважаючи на те, що ми скористалися терасою хатини для установки намету, з метою сховатися від вітру за стіною будиночка, вітер нас дістав і там, і вже засинаючи, ми мали сумніви щодо міцності конструкції наметів. Але обидва намети витримали і це, і наступні випробування однаково гідно, незважаючи на різницю в діаметрі дуг – у Steady 3 дюралеві дуги вселяють повагу діаметром 9,5 мм. А в Space 3 стандартний для полегшених наметів такого класу діаметр дуг 8,5 мм

 Постояльці STEADY 3 користувалися тільки двома віконцями

Внутрішні частини намету обох моделей приблизно на 50% виконані з міцної сітки. Тут думки розділилися – все ж деякі туристи воліють «теплі» ятки. Однак для мене і інших шанувальників полегшеного спорядження «внутрянка» з сітки – це лише великий плюс. На мій погляд, намет повинен виконувати роль захисту від зовнішніх атмосферних явищ, а не зігрівати мешканців. Та й загалом, в подібних умовах, тобто при температурах від -2 до +6, при сильних вітрах, у трьохсезонних спальниках ніхто не мерз. Вітер в наметах не «гуляв», і в житловому просторі внутрянки було тепліше, ніж в тамбурах, і тим більше, ніж за межами намету. Red Point позиціонує Steady 3 і Space 3 як трьохсезонні, але тим, хто бореться із зайвими кілограмами (не своїми, а спорядження) і не відчуває дискомфорту в сітці, сміливо можна використовувати їх і в нескладних зимових походах по Криму та Карпатах, при температурах до -10.

І все ж конструкція з сітки не гарантує відсутність конденсату, а лише допомагає з ним боротися. Тут вельми корисними виявляються вентиляційні віконця на липучках, яких у Space 3 три, а у Steady 3 – цілих чотири. В першу ночівлю ми, переповнені емоціями і враженнями від знайомства з землею Лофотен, забули було відкрити їх – і на ранок чотирьом мешканцям намету Space 3 довелося сушити заодно з ним від конденсату і спальники. Але в наступні ночівлі, якими б сирими вони не були, проблема конденсату жодного разу не вставала перед нами. Часом доводилося готувати в тамбурах, але і тоді стінки наметів залишалися сухими. Мешканці Steady 3користувалися лише двома віконцями, вважаючи чотири зайвою сутністю.

 Постояльці STEADY 3 користувалися тільки двома віконцями

Внутрішній простір наметів було схвалено одноголосно усіма мешканцями наметів. Габарити обох відповідають заявленим виробником. Steady 3 має розміри 210х180 і висоту 110 см. В ній цілком комфортно розмістилися двоє чоловіків та одна дівчина. Розміри двох тамбурів – 60 і 90 см – дозволили в малому зібрати всі три рюкзака, а в іншому – готувати на пальнику в п'ятилітровому казанку.

Внутрішній простір наметів було схвалено одноголосно

Додаткова поперечна дуга дещо збільшує корисний об'єм тамбурів, але ми прийшли до висновку, що довжина вибрана невдало. Або її потрібно подовжити приблизно на одну секцію, або заощадити на її вазі. Мені все ж більше сподобався комфортний житловий простір намету Space 3, який з лишком виправдав свою назву.

палатки Space 3

Жили ми в ній вчотирьох, але справедливості заради треба сказати, що троє з чотирьох – це досить малогабаритні дівчини. Чотири спальника, з яких два були ростовки small, і два – regular, лежали впритул один до одного, але вночі жителі двох зшивок боками один з одним не зустрічалися, і при цьому не торкалися бічних стінок. Більш високий звід – 130 см замість 110 см у Steady 3 та додаткових 10 см в ногах, але вчотирьох нам у Space 3 тісно не було, навіть коли в наметі доводилося їсти. Двох тамбурів вистачило для розміщення чотирьох рюкзаків і все ж вони продовжували служити виходами.

Трапецієподібний тамбур з двома блискавками значно більш просторий, аніж трикутний з однією блискавкою. Щоправда, на жаль, в Space 3 при застібанні тамбурів зсередини намету силіконова планка постійно закусувалась блискавкою. У Steady 3 такої проблеми не спостерігалося. Широких і зручних кишень уздовж стінок наметів, а також полички під склепінням нам з головою вистачало для розміщення всіх особистих дрібниць. В ногах між спальниками і стінкою намету помістилися гермомішки з одягом.

 Дно намету Space 3

Днища обох наметів жодного разу не пропустили воду – ні під час ночівель на снігу, ні на просочених водою моховитих рельєфах. Щоправда, іноді все ж ставали вологими під карематами та вимагали просушування. На одній з ночівель поруч зі Свольвером, столицею Лофотенських островів, нам довелося стояти на вкритому льодом і мокрим снігом озері. Побоюючись прокинутися в калюжі, ми використовували будівельний тент з ПВХ, запозичений в сараї з рибальськими приладдям, як футпринт для Space 3.

Вранці кордон талого снігу та льоду підійшов на критичну відстань до намету. І щоб не випробовувати намет, як плавзасіб (хоча такий досвід, може, й був би цікавий виробнику), для наступної ночівлі ми його переставили на менш рівне, але точно більш безпечне місце.

 Днища обох наметів Red Point жодного разу не пропустили воду

Дно Steady 3 на мокрому снігу перевірити не довелося, тому що мешканці в цю ніч проміняли затишок намету на дерев'яний настил в сараї.

Кількості кілочок, яким укомплектовані намети, достатньо для її розтяжки з навітряного боку. При встановленні наметів на снігу замість кілочків використовувалися трекінгові палки, ну і не лінувалися закріплювати відтяжки. При правильній установці наметів тент не стикається з «внутрянкою».

Що стосується якості використовуваних матеріалів та пошиття наметів, тут виробам можна поставити четвірку з плюсом. За 10 діб не «поліз» ні один шов, не відклеїлися стрічки і не ламалася фурнітура, але ложку дьогтю додали нитки, які стирчать де-не-де. Steady 3 справляє враження дуже грунтовного намету – завдяки міцному дну, міцному тенту та потужним дугам. Space 3 видається менш міцним, але дно намету, незважаючи на наші побоювання, не пошкодилося навіть на складних поверхнях і не пропускало вологу. Силіконове покриття на чохлі від намету і подекуди на зав'язочках для дуг, в місцях постійних згинів, потерлось і побіліло. На тенті потертості після експлуатації помічені не були.

 вибір намети для подорожей звіт редпоінт

Загалом наметами ми залишилися задоволені, а наша «четвірка» і зовсім закохалася в свій просторий зелений будиночок;)

Велике спасибі команді Red Point за довірене на тест спорядження! Сподіваюся, мій звіт стане у нагоді вимогливому покупцеві, коли прийде момент приймати рішення у виборі намету для своїх подорожей."

 

Від усієї команди Red Point ми говоримо Раміні ВЕЛИЧЕЗНЕ ДЯКУЄМО за один з найбільш захоплюючих тест-драйвів. Ми щиро раді мати такого друга;)

Бажаємо гори позитиву, море посмішок, вражаючих пригод  та надійних і вірних друзів-попутників!

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити