НОВИНА 22 ЛИПНЯ 2015

Догляд за спальником: короткі рекомендації

Щоб спальний мішок прослужив якомога довше, потрібно навчитися правильно з ним поводитися, як доглядати за спальником. Правильний догляд за спорядженням – не така складна наука. Дотримуйтеся наших рекомендацій – і ніяких складнощів зі зберіганням і чищенням спальників не виникне.

 Догляд за спальниками Red Point

Як скласти спальний мішок?

Після ночівлі спальний мішок повинен добре просохнути і провітритися, бо ж накопичена волога зробить його більш важким і об'ємним. Укладання спальника в компресійний чохол не вимагає особливих навичок. Вам потрібно щільно утрамбувати мішок, починаючи з нижньої частини. Не складайте аккуратно спальник – просто зіжмакайте його. Так ущільнювач не буде постійно згинатися в одних і тих же місцях, що дозволить уникнути заломів і зберегти теплоізоляційні властивості наповнювача. Після того, як спальник буде в чохлі, затягніть якнайсильніше ремені компресійного мішка.

Як підтримувати чистоту?

Щоб не чистити туристичне спорядження після кожного походу, мінімізуйте забруднення. Щоб зберегти чистоту внутрішньої частини спальника, досить не їсти і не пити в спальному мішку, спати не в верхньому одязі, а в термобілизні. Щоб не допустити забруднення зовнішньої частини, підкладайте туристичний килимок.

Як прати і сушити?

Якщо у вас модель з синтетичним утеплювачем (Thermolite Quallo, Hollowfiber, Primaloft Sport), її можна прати в машинці. Встановіть делікатний режим без віджиму (температура близько 30-ти градусів), використовуйте спеціальний засіб для туристичного одягу та екіпіровки. Якщо такого під рукою не виявиться, замініть його дитячим милом або шампунем, але не пральним порошком.

 Утеплювач спальника Red Point Утеплювач спальника Red Point Утеплювач спальника Red Point

Пухові спальники краще прати вручну. Процес трудомісткий, але більш безпечний для спорядження. У ванну наберіть прохолодну воду, розчиніть миючий засіб для пухового одягу. Потім покладіть спальний мішок і походіть по ньому босими ногами. Полоскати доведеться кілька разів – поки не зникне піна.

Віджимають спальники потрібно дуже обережно, тому що можна пошкодити утеплювач. Якщо дасте воді стекти самій, це буде найкращим рішенням. Розкладіть мішок на горизонтальній площині, а через декілька годин переверніть його. Вологий спальник підвісьте за петельки в приміщенні з хорошою вентиляцією.

 Спальники Red Point сушимо за петельки

Як зберігати?

Прати мішок після кожного походу не потрібно, а ось просушити і провітрити – доведеться обов'язково. Залиште його на пару днів на балконі – за цей час волога і неприємні запахи точно випаруються. Постійно зберігати спальник в компресійному мішку не можна. Як упакувати спальний мішок? Найкраще покласти спорядження в спеціальний мішок-чохол) і розмістити в добре провітрюваному місці (в шафі, під ліжком).

Правильний догляд – гарантія довгого життя спальника. Подбайте про свого напарника!

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити