НОВИНА 06 ЖОВТНЯ 2016

Вегетаріанці, сироїди та бажаючі схуднути – як годувати в поході?

Вегетаріанство – сьогодні поширений спосіб життя. Для одних це мода, а для інших – шлях розвитку. Все частіше при формуванні групи в похід, виходить, що один або кілька учасників – вегетаріанці. І тут виникає запитання: "Яку їжу брати? Як готувати? Чим замінити м'ясо? Чи можна вегетаріанцеві взагалі ходити в походи?" Щоб відповісти на всі ці питання, наш новий тестер Вікторія Вітова написала статтю, з  якою ми пропонуємо вам ознайомитися.

"За сьогодні до мене звернулося одразу декілька чоловік із питаннями про те, чи можна вегетаріанцям ходити в походи. Так, звичайно ж, можна!

вегетарианец в походе

Провідник або завгосп повинен ОБОВ'ЯЗКОВО бути попереджений про Ваші особливості харчування! 

Не дивуйтеся, що на таку просту істину доводиться наголошувати. У мене самої маса історій, коли турист або туристка на першій вечері раптом заявляє: «Ой, я забула Вам сказати, що я дотримуюся вегетаріанства. Це ж нічого страшного?» Власне нічого, крім того, що продуктова розкладка вже розрахована на звичайну групу. Веганам буде що поїсти, але менше, ніж іншим. А інструктор повинен піклуватися про всіх учасників і тепер буде з бухти-барахти придумувати чим же тебе, любий/люба, погодувати.

Якщо Ви хочете провести час в поході зі задоволенням – попередьте заздалегідь! 

Ваш стиль харчування не складе ніяких труднощів у поході, тільки знати про це потрібно до того, як відбудеться закупівля продуктів. І зараз я розповім, що і як. Для початку, давайте розглянемо звичайний раціон.

Вранці молочна каша зі згущеним молоком. Вона може бути рисова, гречана, манна, вівсяна або будь-яка інша. До неї йде трохи сухофруктів, іноді шоколад. Печиво та чай. Обід  це сухий перекус. На нього береться хліб (якщо є така можливість), ковбаса, сир, рибна консерва, за можливості шоколад. Залежно від регіону, пори року та тривалості походу, можна віддати перевагу чомусь одному. На вечерю каша (рисова, гречана, кукурудзяна, пшенична або навіть макарони) з тушонкою та знову чай з печивом. Це основна схема. Залежно від обставин, інструктор на свій розсуд може змінювати її.

Дуже простий раціон, хоча в ньому багато закладено: зранку організму потрібні швидкі вуглеводи – більше солодкого, для швидкого та якісного старту. Вдень – перекус для підтримки сил. Увечері ж вже більше білків та повільних вуглеводів, щоб за ніч наше тіло встигло відновити втрачене та трохи наростити м'язову тканину. Відразу скажу для тих, хто захотів схуднути - їжте в поході нормально, Ви і так схуднете! Ваш організм працює весь день, несе в гору величезний рюкзак, харчується по режиму та збалансовано, отримує багато води (дуже сподіваюся, що це так, і Ви активно п'єте на маршруті) – схуднення гарантовано. А ось якщо Ви будете обмежувати себе в їжі та воді, то, як тільки повернетеся додому, тіло з переляку швидко набере втрачене, та ще й із  залишком прозапас. Крім цього, у Вас банально може не вистачити сил на одному з переходів. Тому – їжте все, що дають. 

Це ж і стосується любителів відмовитися від цукру та солоденького. Ви – в поході. Для Вашого тіла це екстремальне навантаження та шок. При роботі м'язів поглинається величезна кількість глюкози. Вона необхідна для нормального функціонування навіть мозку. Тому – пийте чай з цукром, їжте шоколад і сухофрукти. Ще раз для тих, хто худне – Ваше тіло витратить усі калорії, що надійдуть з їжею, вже це Вам може пообіцяти будь-який інструктор!

Симптоми гіпоглікемії

Є таке захворювання – гіпоглікемія. це недостача цукру у крові. В горах настає запросто, якщо Ви себе обмежуєте в ньому. Симптомів маса і їх занадто легко сплутати з чим-небудь ще: запаморочення, слабкість, нудота, блювота, підвищене серцебиття, головний біль, втрата свідомості та ще з десяток інших. Якщо ситуація критична, то летальний результат настає через 15 хвилин. Воно Вам треба? Але ж досить пити чайок з ложечкою цукру ...

Тепер повернемося до вегетаріанців. Бувають ті, хто не їсть тільки м'ясо, хтось доповнює цей список ще й рибою, а є і ті, хто відмовляється і від будь-яких молочних продуктів. Це все вирішується дуже просто – провідник відсипе Вам готову кашу ДО того, як покладе туди тушонку або згущене молоко. Усе. Цим вирішується вся проблема веганів. В обід (якщо Ви рибо-лакто вегетаріанець), то буде якась альтернатива, можливо, баночка бобових. Так само провідник розрахує, що Вам потрібно трохи більше сухофруктів або цукерок під час  руху. Таким чином, вегетаріанці залишаться задоволені харчуванням у поході, при цьому будуть сповнені сил, щоб продовжувати маршрут.

Сушені заготовки в похід

Важливий нюанс, який потрібно знати: загальні продукти розподіляються порівну між усіма учасниками. Якщо ви не їсте тушонку, це не означає, що Ви не будете її нести. Якщо вже зовсім туго – попросіть інших учасників помінятися з Вами продуктами так, щоб всім було зручно. Але ніяких поблажок за вагою до вегетаріанців немає і не буде – вони такі ж туристи, як і всі інші.

Есть ещё одна категория, которую я не упомянула – сыроеды. Признаюсь, сыроедам в походе труднее всего. Если Вы ведете такой образ жизни менее трех лет и не занимались никакой физической активностью, то задумайтесь: или менять на время похода рацион или немного отложить поход.

Є ще одна категорія, яку я не згадала, – сироїди. Зізнаюся, сироїдам у поході найважче. Якщо Ви ведете такий спосіб життя менше трьох років і не займалися ніякою фізичною активністю, то задумайтеся: чи змінювати на час походу раціон, або трохи відкласти похід. Ті ж, хто давно захоплюється сироїдінням і вже пробував поєднувати це з фізнавантаженнями – ласкаво просимо. Просто це не буде, але зате цілком можливо. Дуже важливо розраховувати свої сили та правильно співвідносити їх із майбутнім навантаженням. Поговоріть із провідником, дізнайтеся складність маршруту, середній ходовий час за день. Від цієї інформації і відштовхуйтеся.

Ось такі особливості харчування в поході. Провідникові іноді буває нелегко впоратися з різними раціонами учасників, але повірте мені на слово – він дуже старається та хоче як найкраще. І дбає не тільки про те, щоб усі були ситі, а й про те, щоб усі пройшли необхідну дистанцію, витримали заплановане навантаження та при цьому ще й задоволені залишилися. Якщо він пропонує сьогодні з'їсти більше цукру – прислухайтеся, адже мало що завтра може статись;)

З повагою до пригод,
Вікторія Вітова"
 
Ми дякуємо Вікторії за таку корисну статтю. До речі, цю та інші статті Вікторії ви можете прочитати на її сайті: Hikeup.net
 
НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити