НОВИНА 08 ЛИСТОПАДА 2014

Вибираємо правильний намет. Систематизуємо поради.

Якщо ви (як і ми) вважаєте, що найкращий спосіб поповнити сили – це вихідні на свіжому повітрі, то прийшов час обзавестися якісним наметом, згодні? Тимчасове житло туриста – це і зручний нічліг, і можливість сховатися від негоди. А як його вибрати, ми вже сьогодні розповімо для тих, кому потрібна порада. Ну а експертів, звичайно ж, попросимо після прочитання поділитися з нами своїми порадами – обов'язково додамо їх до цього матеріалу;)

Команда Red Point радить як вибрати намет

Намети поділяються на декілька типів за двома наступними критеріями:

• за типом конструкції (одношарові, двошарові);

• за сферою використання (кемпінгові, туристичні, експедиційні).

Розглянемо кожен різновид детальніше.

 Кемпінгові, туристичні. експедиційна, трекінговий намет Red Point

Сфера використання

Залежно від призначення, намети поділяють на три основні групи:

• Кемпінговий. Це місткі намети, незамінні для таборів або відпочинку на кемпінгу великою компанією. (У нашому асортименті це, наприклад, моделі Base 4 і Tavrika 4)

 кемпінгові намети є в каталозі ред поінт

• Туристичні (трекінгові). Моделі цієї групи найчастіше використовують у походах різного типу і різного рівня складності. (У нашому асортименті це, наприклад, дуже популярні намети Steady 2 EXT і Steady 3 EXT)

Туристичні намети Red Point одні з найпопулярніших в нашому асортименті

• Експедиційні. Такі намети розраховані на досить екстремальні умови, а також і на висотні сходження. (У нашому асортименті це, наприклад, намет Illusion 2, що не раз перевірена у екстремальних сходженнях)

 Експедиційні намети Ред Поінт

З яких частин складається намет?

Є намети одно- та двошарові. Тент у моделей першого типу з'єднаний з підлогою. Такі намети легкі та компактні, але не можуть похвалитися хорошими показниками теплоізоляції та вентиляції. Вони можуть використовуватися для короткочасних виїздів на природу, переважно в теплу пору року. Якщо ж плануєте втечу від цивілізації на кілька днів, то краще вибирайте двошаровий намет. Крім тенту, він має внутрішній намет. Завдяки подвійним "стінкам" Вас не буде турбувати конденсат та й зі збереженням тепла не виникне жодних незручностей. До речі, усі намети Red Point є двошаровими.

Оскільки особисті речі та спорядження під час привалу потрібно кудись скласти, то простежте, щоб тамбур був досить містким. Ця частина намету може служити не лише камерою зберігання, але й зручною кухнею під час негоди.

експедиційна зимова палатка зі сніжною спідницею Red Pointекспедиційна зимова палатка зі сніжною спідницею Red Point

У наметах, які використовують увесь рік у високогірних таборах, є спідниця. Це розташована по периметру смужка тканини послуговує додатковим захистом від вітру та снігу – наприклад, у моделях Red Point Lighthouse 2 і Illusion 2.

Наявність протимоскітної сітки на вікнах і вході – це гарантія захисту від комах.

Що потрібно знати про тент?

Для тенту використовують поліамідні або поліестерові тканини. Перші дуже міцні, зносостійкі та легкі, тому їх часто використовують в моделях, в яких важлива мінімальна вага (наприклад намети Space 2 і Space 3). До переваг поліестеру, який, до речі, використовується у більшості наметів Red Point, можна віднести стійкість до ультрафіолету та провисання, а також міцність. Зверніть увагу на надійність швів (вони повинні бути додатково проклеєні) і на якість блискавок.

 водовідштовхувальна тканину тенту наметів Ред Поінт

Захист від вологи

Зовнішній шар тенту та дна найчастіше обробляють поліуретановим просоченням.

Щоб зробити тканину максимально водонепроникною, тент можуть просочувати в декілька шарів, в результаті чого він стає більш щільним та важким.

У наметах, що коштують трохи дорожче, використовують силіконізацію, завдяки якій краплі швидше скочуються з поверхні і не вбираються.

 щільність і водонепроникність тентів палток Red Point

Якщо шукаєте намет для кемпінгу, то підійдуть моделі з водонепроникністю тенту до 3000 мм. Для «похідного будинку» цей показник повинен становити 3000-6000 мм, а для екстремальних умов знадобляться моделі з 5000-8000 мм. Оскільки на дно спричиняється додатковий тиск зсередини, то водонепроникність у цій частині намету буде на пару тисяч міліметрів вище.

Всі моделі наметів Red Point, крім серії Space, виробляються з верхнім тентом PU Coating 5000 mm H2O.

Хочемо особливо відзначити, що у всіх кемпінгових наметах Red Point (Kimeriya 4Tavrika 4Base 4) використовуються матеріали з дуже високими показниками водонепроникності: 5000 мм для тенту і 10000 для дна, чого практично не зустрінеш у моделях конкурентів, в наметах такого класу.

 тент внутрішньої Трекінгові намети Red Point

Особливості внутрішнього намету

Внутрішній намет повинен забезпечувати хорошу вентиляцію, захищати від конденсату і бути дуже легким. Для його виготовлення використовують тканини з бавовняною основою або комбіновані матеріали (бавовна з поліамідом або поліестером).

Який каркас найміцніший?

Каркас намету, за рахунок якого вона і стоїть, складається з дуг. Простота установки та надійність кріплення дуг – основні вимоги до цієї частини намету.

Дуги каркаса можуть бути виконані зі склопластику (фібергласу), алюмінію або сталі.

• Міцний, пружний, але порівняно важкий каркас з фібергласу використовують в недорогих моделях і в більшості кемпінгових наметах.

• Каркас з алюмінієвого сплаву – легкий, міцний, не деформується за низької температури, тому вважається кращим варіантом для туристичних та експедиційних наметів. У всіх наших наметах використовується тільки каркас з алюмінієвих сплавів.

• Сталеві дуги використовуються у великих кемпінгових моделях, для яких вага не має великого значення.

 зовнішній каркас і внутрішній каркас наметів Red Point

Прикріпити тент і внутрішній намет до каркасу можна двома способами:

• Якщо каркас  зовнішній, (як в моделях Red Point Steady 2 і Steady 3), то тент до нього кріпиться через рукава, а внутрішній намет підвішується до тенту. Така конструкція збирається легше та зручніше, навіть під дощем або при сильному вітрі. Оскільки спочатку встановлюється тент, то внутрішній намет не промокає.

схема установки наметів із зовнішніми дугами Red Point

• Якщо каркас розташований всередині, то спершу встановлюється внутрішній намет. Дуги вставляються в рукав або кріпляться до намету за допомогою гачків, липучок  та зав'язок. Оскільки тент натягується зовні та спирається на каркас, намет цього типу в негоду потрібно ставити дуже швидко, щоб внутрішня частина «житла» не намокла.

установка внутрішнього тенту кемпінгових наметів Red Point

Пам'ятайте!!! Намет – це спорядження, яке призначене насамперед для захисту від опадів і вітру, а вже потім – для збереження температури. 80% комфортної ночівлі залежить від правильно підібраного спальника і бивачної білизни. На намет припадає близько 15% "відповідальності" за нічну температуру "всередині". 

Для успішної і комфортної ночівлі в зимових умовах необхідно:

• правильно встановити намет;
• "закриватися" на повну, щоб не втрачати температуру, не входити чи виходити без зайвої необхідності;
• мати правильні спальники, килимки, бивачний одяг;
• бути правильно вдягненим як під час ночівлі, так і перед нею (по приходу на бівак треба переодягнутися в сухе!), правильно і висококалорійно харчуватися;

При дотриманні всіх цих рекомендацій можна відмінно відпочивати та спати навіть в дуже "невідповідних" умовах;)

 

Відео-огляди наметів Red Point Ви завжди можете подивитися на нашому YouTube каналі Youtube.com/RedpointUa.

Відгуки користувачів та експертів, результати тестування спорядження в екстремальних умовах читайте у розділі "Огляди".

Ми не відкрили нічого нового, але, сподіваємося, трохи систематизували основні критерії та хоч трішки допомогли Вам з вибором;)

Вибирайте намет, збирайте друзів та вирушайте за новими емоціями!

 Фото намети Ред Поінт від Юрія Верешко.

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити