НОВИНА 28 СЕРПНЯ 2018

Сучасні спальні мішки – правильний догляд, зберігання та транспортування

У цій статті мова піде про те, що потрібно робити, щоб улюблений спальний мішок прослужив якомога довше, не втрачаючи свою здатність зберігати тепло. Так само кілька слів буде сказано про різницю в «експлуатації» спальників з синтетичним та натуральним (пуховим) утеплювачем.

 Догляд за спальниками RedPoint

Щоб спальний мішок "залишався в строю" його потрібно правильно:

А) пакувати і носити;
Б) зберігати між походами;
В) прати і сушити.

транспортування спального мішка

Транспортування спального мішка.

Почну з, на перший погляд, несуттєвої дрібниці, яка іноді призводить до дуже неприємних ситуацій. А саме: спальник потрібно завжди пакувати в пакувальний або компресійний мішок (або носити без упаковки в рюкзаку) та ОБОВ'ЯЗКОВО застебнути блискавку.

Блискавка, навіть така крута, як японська YYK, використовується у всіх спальниках Red Point, Та все ж у розстебнутому стані вона досить вразлива. І це дуже неприємна ситуація, яка загрожує різними неприємними наслідками. Коли промоклі до нитки, ви приходите пізно ввечері на стоянку, тремтячими руками абияк ставите табір, переодягаєтеся в останній сухий одяг в надії на рятівне тепло і відпочинок, нарешті влазите в намет і виявляєте, що кілька зубів на блискавки вашого супернадійного спальника, розрахованого на комфортну ночівлю при жорстких -10, в наметі безнадійно виламані ... і спальник ви застебнути не можете ... а це тільки третій день з десятиденного походу, і ви ще навіть толком не набрали висоту, а прогноз погоди на цю ніч не самий моторошний ... Загалом, застуда, безсонна ніч і, можливо, більш круті неприємності гарантовані.

Порада! Ще раз акцентую вашу увагу: спальник пакується завжди в повністю застебнутому стані.

Порада! І ще відразу, щоб не забути: НІКОЛИ НЕ НОСІТЬ СПАЛЬНИЙ МЕШОК зовні рюкзака. Ризик намочити його, забруднити, порвати і втратити при такому транспортуванні зростає багаторазово.

Найзручніше спальний мішок пакувати і транспортувати в компресійному мішку.

 Компресійний мішок для спальника

Це пакувальний мішок з щільної, як правило, водонепроникної тканини (на сьогодні вони виготовляються з найрізноманітніших інноваційних матеріалів – з метою полегшити вага виробу). Мішок виготовлено з 4 стяжками по периметру, з бічних сторін. Рівномірно стягуючи їх, ви компресуєте вміст мішка (в якому знаходиться або спальник, або, наприклад, теплі об'ємні речі) до мінімального обсягу. Компресійний мішок потрібен для того, щоб спорядження займало якомога менше місця в рюкзаку, а також для того, щоб рюкзак можна було зручно пакувати. Речі в рюкзаку завжди, при можливості, краще розділити на багато маленьких пакетиків – не на величезні пакунки). Всі сучасні якісні спальники, в тому числі вся лінійка спальників-коконів Red Point, насправді продаються в компресійних мішках.

Великі спальники-ковдри часто продаються без таких мішків, так як передбачається, що подібні спальники подорожують в багажниках автомобілів, а не в рюкзаках. Щоб не здорожувати виріб, спальник-ковдра потрапляє на прилавки в звичайному пакувальному мішку зі щільної тканини із затягуванням на вході.

Компресійні мішки (які, до речі, бувають різних розмірів) завжди можна придбати в будь-якому поважному екіпірувальному центрі (магазині туристичного спорядження).

Не можу не згадати про ще один цікавий спосіб носити спальний мішок – взагалі без пакувального мішка і компресії. Адепти цього дивного руху «Спальники без Кордонів» стверджують, що спальний мішок без упаковки, рівномірно розстелений по дну рюкзака, займає значно менше місця, і сприяє майже ідеальному набиванню рюкзака «без пустот». Щось в цьому підході безумовно є :).

Найважливіша новина про укладання спальних мішків в компресіонку або пакувальний чохол: панове та пані туристи, треба ЗАВЖДИ запихати ваші спальники в упаковку за принципом «як попало». Як це не дивно, не намагайтеся їх згорнути в ідеальну «ковбаску», як ніби тільки з фабрики, або робити з спальника акуратний конвертик, як з подушки в піонерському таборі (якщо хто ще пам'ятає, що це таке).

 правильний догляд за спальниками - поради ред поінт

Якщо спальник кожен раз правильно і одним і тим же чином складати, то на пакетах утеплювача всередині мішка починають утворюватися «злами» і «зморшки». У цих місцях утеплювач починає деформуватися та розповзатися, втрачаючи свої термозберігаючі властивості.

Знаєте, це як ламати еластичну пластикову шкільну лінійку. Кілька згинів – і пластик лопається. Сучасний синтетичний утеплювач для спальників – це, по суті, майже та ж лінійкова пластмасса – лишень більш крута, дорога, порізана на мікро-волосини і спресована особливим чином, у в пакети.

Тому варто насолодитеся свободою по повній: пхайте спальник як попало, і ви подаруєте йому кілька додаткових сезонів у вашій компанії. Це, до речі, стосується повною мірою і пухових, і синтетичних спальників.

На цьому про транспортування все.

Зберігання спальних мішків в домашніх умовах.

Перше. Якщо хочете, щоб спальник прослужив максимально довго, зберігайте його в упакованому стані. Не в компресіонці, не в пакувальному мішку, а як звичайну ковдру в шафі, тобто складеним удвічі або втричі. Або на плічках для одягу (якщо у вас досить висока та простора шафа), підвішеним за спеціальні петельки, які порядні виробники (такі, як Red Point) завжди вшивають або на дно спальника, або на верхню частину капюшона.

Це запобігає передчасному зносу пакетів утеплювача в результаті тривалого здавлення компресією або упаковкою.

Прання та сушка спальних мішків.

Сучасні спальники, як і решта спорядження, яке робиться з різноманітних високотехнологічних синтетичних матеріалів, «бояться і не люблять» 3 речей:

А) високої температури води при пранні;
Б) сильного механічного впливу (високі обороти в пральній машині);
B) агресивних хімікатів (жорстких пральних порошків).

Тому якщо ви запланували при покупці якомога швидше «вбити» свій спальний мішок, періть його в пральній машині на найвищих обертах, в воді максимальної температури і найжорсткішим пральним порошком. Ефект гарантую.

Якщо хочете розтягнути задоволення від володіння класним спальником то:

А) в ідеалі, періть спальний мішок руками;
Б) у воді, температура якої не вище 300C;
В) не поскупіться та придбайте у вашому улюбленому туристичному магазинчику спеціальний засіб для прання речей з синтетичним утеплювачем або використовуйте найделікатніший дитячий пральний порошок, або ж рідке дитяче мило. І щіточку;)
Г) попередньо замочіть спальник хвилин на 30 та злийте воду після замочування.

Якщо на ручне прання немає часу, використовуйте делікатний режим прання вашої пральної машини: температура 300 С, мінімум оборотів, ніяких віджимань і сушок.

Спальник потрібно не лише правильно випрати, а й висушити. Для цього по закінченню прання спальнику треба дати як слід стекти, потім сильно вичавити і, по можливості, викласти його на яку-небудь поверхню (я використовую кімнатну сушку для білизни на ніжках). Краще мокрий спальник не вішати відразу на мотузку для білизни і не фіксувати прищіпками – знову-таки, щоб уникнути непотрібних фізичних навантажень на утеплювач.

Щодо догляду за пуховими спальниками. На сьогодні майже всі розумні виробники спальних мішків з пуху комплектують спальники додатковим мішком для зберігання – з великої сітки. Зберігати найкраще в ньому – в підвішеному стані: так спальник вентилюється та не відчуває постійної компресійного навантаження.

Прати спальні мішки з пуху, враховуючи їх вартість, я б все ж рекомендував в перевіреній хімчистці, яка дійсно вміє доглядати за пуховими виробами.

Якщо приймете рішення прати такий спальник самостійно, то рекомендую лише дуже ніжне ручне прання – у воді не вище 30 градусів, з використанням спеціальних засобів (я особисто для своєї пухової снаряги використовую засіб британської фірми Nikwax). Після прання пуховий спальник взагалі не рекомендується віджимати – краще дати йому максимально стекти, а потім акуратно розправити, щоб пух не збивався по кутах пакетів, уздовж швів та блискавки.

На цьому короткий, але повний лікнеп по догляду за спальними мішками вважаю можливим завершити. Нехай ваше спорядження прослужить довго та принесе масу комфорту, позитивних переживань. Доглядайте за вашим спорядженням – і воно вам відповість тим же :).

Максим Лазаренко – експерт Red Point Test Club Team
До зустрічі на сторінках redpoint.ua

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити