НОВИНА 14 СIЧНЯ 2013

Міста на тлі Альп або як ми намагалися зійти на Монблан (Lite)

Новий рік ми традиційно розпочинаємо з нових оглядів нашого спорядження. Першим в цьому році відгуом з нами поділився Ігор Дяченко, який зі своїми друзями протестував наше спорядження в Альпах на льодовику Mer de Glace. У своєму сходженні хлопці використовували намет і спальний мішок Red Point. Ми дякуємо Ігорю за надані результати тестування і обіцяємо, що ми їх обов'язково проаналізуємо та намагатимемось максимально втілити в життя, щоб використовувати наше спорядження було ще комфортніше!

Огляд намети Ред Поінт на Монблан

Отже, для всіх, кому цікаво, хто ще визначається з вибором намету та спальнику – ми ділимося історією сходження на Монблан (відгук подається в авторській редакції та мовою оригіналу):

"25 жовтня. Зазвичай при відкритому гугл Хромі чат увімкнений, показуючи що я на місці. Раптом постукав Андрюліс, почавши здалеку:

Andrey: Ну шо, ти вже придумав плани на наступний рік?
я: Та ні...
Andrey: А взимку кудись в гори поїдеш?
я: думаємо в лютому-березні може на Казбек та Гудаурі покататися.
Andrey: Гоу в грудні на монблан, йопта! Лишень на траверс!
я: блін заманливо, а в грудні коли? і як добиратися?
Andrey: Ну десь середина. Через Італію. Трансфер я вже порахував - понти
я: і скока грошей?
Andrey: Ну коротше, поки подумай. Всю інфу можу вислати на пошту, якщо буде цікаво
я: кидай
Andrey: Але взимку там трохи небезпечно.

З цього все і почалося. Начитавшись на ризик, дружно проголосувавши за те, що Монблан взимку часто зустрічає лавинами  і надивившись ролика українських товаришів на youtube, ми заманили в наш захід Серьогу та стало нас троє.

Тестування намети і спальника Red Point на Монблан

А ще ми заручилися підтримкою бренду Red Point, який виділив нам на тестування в умовах зимових Альп свій екстремальний намет – ILLUSION 2 і найтепліший спальник LIGHTSOME 233. За що їм величезне спасибі!

І ось поки звіт про нашу подорож ще дописується, я вирішив трохи написати про свої особисті враження від наданого нам спорядження. Загальне враження – добротно. І нехай нікого не бентежить той факт, що вироблено спорядження умілими китайськими ручками. Китай вже давно перетворився з країни низькоякісного ширвжитку на велику міжнародну фабрику. Ті ж самі пафосні The North Face, MSR або Vaude давно відшивають свої намети і спальники у Китаї – і жодним чином не соромляться про це заявляти. На мій погляд, куди важливіше подбати про вдалість конструкції, підібрати правильні матеріали та проконтролювати якість. В цьому плані Red Point, як на мене, знайшов досить вдале поєднання цих складових, та ще й за цілком прийнятну ціну.
Закінчивши зі схвальними одами продовжимо вже по суті:).

Отже, ми брали з собою спальник LIGHTSOME 233 та намет ILLUSION 2.

Спальник LIGHTSOME 233, як я вже говорив, є найтеплішим спальником серед спальників Red Point (+1,0/-5,0/-18,0). До того ж, він має синтетичний наповнювач, якому не страшна волога та досить приємні вагові характеристики, заявлені виробником – 1380 гр. Що цілком підтвердили і наші вимірювання.

Вага спальника Red Point

До спальника нарікань немає. Використана фурнітура YKK, спальник без проблем зістібується з Пінгвінами, має тепловий комір, кишені. Хоча звичайно для зимових умов він не цілком підходить. Андрія, який в ньому спав, ми поклали посередині. Але це швидше питання не до спальника, а до нашої економії в плані ваги.

Спальник має дуже зручну і саме тому досить важку компрессійку. Він скорочується практично до розмірів легкого літнього спальника Пінгвін Трамп.

Порівняння спальника Red Point і Пінгвін трамп

Про намет ILLUSION 2 на сайті Red Point є непоганий опис з фотографіями і, на додачу, детальний звіт від користувача. Тому від себе додам наступне. Так, звичайно, в очі відразу впадає вага намету – 4,25 кг. Згоден - це не мало і навіть спершу страшно, як для двомісного намету. Але якщо почати порівнювати, то в сухому залишку виходить, що все не так вже й погано. Особливо якщо провести порівняння з наметами схожих конструкцій від світових лідерів. У нас був досвід використання при сходженні на пік Леніна намету від The North Face – Mountain 25 і намету Thor 2P від Marmot. Ці двошарові, двомісні намети приблизно однакового класу теж мають вагу близько 4-х кг, при цьому экземпляр The North Face фактично мав вагу значно більше, ніж було заявлено виробником. Що стосується Red Point, то перед від'їздом ми ретельно зважували все спорядження побутовим електронним кантором з точністю 10 гр. Порадувало те, що вага на спорядженні вказана чесно.

Вага палатки в повній комплектації Red Point
Намет в зборі

А тепер по складовим  щоб з'ясувати, на чому ж можна заощадити вагу. Тент і внутрішня частина важать приблизно однаково.

Взвешеваніе намети Red Point Illusion 2 дуги до намету в пакувальному мішку

І власне те, на чому можна заощадити вагу: кілочки і компресійний мішок.

 Дуги і компресійний мішок намети Red Point Illusion 2

Оскільки ми планували весь час стояти в снігах або на скелях, то кілочки ми з собою навмисне не брали, заощадивши 300 грам ваги. Крім того, використовувати цю палатку як двомісну ми не збиралися, бо, як показує практика, багатьох походів 130 см. ширини намету на трьох людей вистачає з лишком. Тим більше, що давня туристська мудрість говорить: «Чим тісніше, тим тепліше» Таким чином, шляхом нескладних математичних обчислень у нас вийшло, що на 1 людину припадає 1300 гр. намету.

ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ:

Вперше в зборі цю палатку ми подивилися в магазині, де й зібрали її у виставковій залі. Пораділи з її  веселенького, яскравого забарвлення. Відзначили наявність колірної диференціації дуг та каналів, куди вони вставляються, снігової спідниці (до речі кажучи, в названих аналогах від всесвітньо відомих брендів вона відсутня), великої кількості внутрішніх кишень для всіляких дрібниць і пальми. Залізли всередину втрьох і переконалися, що ми відмінно розмістились – набагато краще, ніж в The North Face – Mountain 25.

Встановлення намету Ред Поінт на Монблан

Наступного разу ми її вже ставили в Альпах на льодовику Mer de Glace під шквальним вітром зі снігом. Задоволення це, звичайно, той ще, але у нас все вийшло. І в не малій мірі завдяки простоті конструкції.

Намет розтягнули на все, що було: льодоруби, пікети, снігові якорі, палиці. Адже відтяжок багато і вони дозволяють закріпитися на славу. Дуже порадувала багатостропна система вітрових відтяжок, завдяки якій відтяжки, закріплені на тенті в декількох місцях, сходяться в одну — рівномірно розподіляючи навантаження. Всі наші речі влізли в двійку містких тамбура, в одному з яких через погоду ми ще й готували.

 Місткий намет Red Point

Намет реально місткий. В умовах зимового сходження, за великої кількості теплих речей, теплих спальників, та ще й втрьо... нам не було тісно. Будучи середніми по комплекції, ми не відчували дискомфорту і під час сну. Можна було спокійно спати одночасно на спині та не перевертатися по команді.

От тільки спати нормально не довелося: надворі бушувала стихія, не припиняючись йшов сніг, дув сильний вітер. Намет кілька разів доводилося відкопувати. Але все обійшлося, намет вистояв і завдяки сніговій спідниці було цілком тепло і комфортно. Тут слід сказати ще кілька слів про вентиляцію, оскільки всім, хто хоч раз ходив в гори взимку відомо, як це неприємно, коли на тебе ллється конденсат, а вранці чергові розважаються грою, хто більше збере з внутрянки інею. Зрозуміло, що зовсім без нього в двухслойці неможливо, але все ж при нормальній вентиляції конденсат можна мінімізувати. У IILLUSION 2, як на мене, вентиляція влаштована грамотно. Є спеціальні вентиляційні отвори, які закриваються блискавками та сітками, є жорсткі розпірки з липучками. Хоча за таку кількість блискавок і додаткових елементів звичайно платиш вагою.

Якщо звести воєдино всі плюси і мінуси, то я б сказав, що з урахуванням ціни і якості – це відмінний варіант для людей, які не ганяються за брендом, але разом з тим хочуть собі надійний, стійкий намет на чотири сезони, зі сніжною спідницею для екстремальних умов.

З відносних недоліків під час використання я для себе відзначив наступне:

• вага, але як вже було сказано вище, від цього, на жаль, нікуди не дінешся, якщо потрібен двошаровий екстремальний намет;
• сітчасті канали, в які вставляються дуги. В екстремальних умовах встановлення намету вони можуть стати вкрай неприємною проблемою, прориваючись під напором поспішаючих альпіністів. Думаю, що цей недолік може бути легко усунутий виробником;
• тент має кріпитися до внутрянки, крім фастексов, ще і зав'язками, зав'язати які в умовах, в яких передбачається використовувати намет, не завжди можливо;
• у комплекті з наметом йдуть звичайні кілки, а не V-типу, як наприклад в  Space 2. Зрозуміло, що такий намет найімовірніше буде використовуватися без кілочків і тим не менш — якщо вони раптом будуть застосовуватися, кілочки V-типу звісно будуть набагато зручніше і надійніше. Як додаткову опцію до такого намету можна було б ще пропонувати ганчіркові снігові якорі;
• намет поставляється з компресійним мішком, при цьому потенціал компресії є значно більшим, ніж це дозволяють пришиті на ньому стропи.

 Red Point Illusion Палатка на Монблан

На ранок наступного дня сніг все ще не припинявся і видимість через це була не більше 20-30 метрів. Прогнози, що надсилаються нам товаришами, теж були не дуже втішними. Порахувавши графік, ми прикинули, що з урахуванням пройденої відстані ми можемо нікуди не встигнути. І тут раптом погода покращилась, навіть сонечко виглянуло. Швиденько зібравши речі, і надівши снігоступи, бадьорі і веселі ми вирішили що ось воно наше віконце, ну або хоча б кватирка, в яку ми ща як ломанемся. Але не все сталося трохи інакше. За ніч навалило стільки свіжого снігу, що ломанувшис, ми відразу загрузли по пояс в снігу і це в снігоступах!!!

Red Point Illusion Палатка на Монблан

Порахувавши всі за і проти, ми помахали схованому десь за хмарами Монблану ручкою, розвернулися і пішли вниз в Шамоні, до залишеної машини, яка лише за 3 дні перетворилася на чудовий замет.

Red Point Illusion Палатка на Монблан

Ось так ми не сходили на Монблан, замість чого відкопавши свій транспортний засіб поїхали подорожувати по Франції, Швейцарії та Італії, дивитися міста на тлі Альп, намотавши більше 1500 км. і виконавши норматив автомобільної одинички."

Red Point Illusion Палатка на Монблан

Розповідайте своїм друзям про наші  групи, ЗАПРОШУЙТЕ до нас у гості і, дуже можливо, що саме ВАШ ДРУГ стане щасливчиком – 500-им, 900-м або 1000-им передплатником і отримає ПОДАРУНОК від Red Point!

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити