НОВИНА 23 СIЧНЯ 2020

Історія успіху Karakorum 2018: підсумки зустрічі з учасником експедиції Андрієм Кийко

На долю професійних альпіністів випадають дійсно серйозні випробування. У цьому переконалися всі гості заходу «Хвороба під назвою “Альпінізм” », організованого Red Point. На ньому відбулася презентація документального фільму про експедицію Karakorum 2018 і зустріч з одним з її учасників - Андрієм Кийко.

«Хвороба під назвою “Альпінізм” »

 
Той, хто хоча б раз ходив у гори, знає, що це любов довжиною в життя: можливість випробувати себе, відчути одночасно своє безсилля і могутність на тлі дикої природи. Особливо, якщо мова йде про експедиції на найвищі вершини світу. На частку професійних альпіністів випадають дійсно серйозні випробування. У цьому переконалися всі гості заходу «Хвороба під назвою "Альпінізм"», організованого Red Point. На ньому відбулася презентація документального фільму про експедицію Karakorum 2018 і зустріч з одним з її учасників - Андрієм Кийко.
 

Альпінізм як стиль життя

Сміливість, сила духу і професіоналізм чотирьох українських спортсменів, які брали влітку 2018 року участь у сходженні на восьмитисячник гірського хребта Каракорум - Гашербрум 2, здивували всіх гостей. Адже, піднімаючись на вершину по слизьких схилах, без використання штучного кисню, в умовах крижаного холоду і сильних снігопадів, альпіністи в буквальному сенсі ризикували життям. До того ж природа їх зовсім не балувала - за словами місцевого гіда, такої погоди влітку в цих місцях не було більше 30 років. Особливої ​​уваги заслуговує той факт, що в складну експедицію Андрій Кийко відправився через півтора року після серйозної операції - йому вставили титановий диск в хребет. Цілий рік спортсмен займався по самостійно розробленій програмі, в результаті чого він не тільки відновився, але і успішно переніс неймовірні навантаження під час сходження. Допомогли стійкість і сила духу, які Андрій виробив завдяки професійним заняттям альпінізмом:

«Альпінізм - це стиль життя, спосіб виховати в собі жорсткі, правильні риси характеру: не панікувати в екстремальних ситуаціях, не здаватися перед труднощами і ніколи не зупинятися», - так в двох словах описав альпініст секрет свого швидкого одужання.

Сила - в єдності команди

Команда експедиції була сформована з професійних, досвідчених українських альпіністів, майстрів спорту України та володарів міжнародних нагород. Крім Андрія Кийко, в її склад увійшли: Володимир Рошко, Дмитро Венславовскій і Дмитро Романенко. Всі учасники були добре знайомі до експедиції. Так що їм не довелося перевіряти один одного в горах - високий коефіцієнт довіри між спортсменами був спочатку. Саме цей факт став запорукою успішного сходження команди.
 
Спочатку експедиція  планувала здійснити сходження на два восьмитисячники: Гашербрум I висотою 8080 м по новому маршруту і Гашербрум II висотою 8034 м за стандартним маршрутом. Однак суворі погодні умови внесли свої корективи в плани альпіністів, і вже в базовому таборі вони вирішили зійти тільки на Гашербрум II за звичайним маршрутом. Це рішення було дійсно складним і стало можливим тільки завдяки професіоналізму всіх членів команди. Адже з численних запланованих експедицій всього три зважилися піднятися на вершину в тих погодних умовах. І тільки дві з них досягли мети, одна з яких була українською. Гордість за наших хлопців просто переповнює. Але відкинемо емоції і розповімо про все докладніше.
 
Сила - в єдності команди

Перешкоди на шляху до мети

Через важкі погодні умови та безперервних снігопадів українській команді довелося більше двох тижнів провести в базовому таборі. Андрій зізнається, що саме невідомість і очікування - то, що завжди дається складніше всього. Але альпінізм - це в тому числі і вміння дочекатися слушного моменту для фінального ривка.

Через всі тіж погодні умови той самий фінальний ривок з висоти 6 тис.м до висоти 8 тис.м спортсменам довелося здійснювати в альпійському стилі - без акліматизації. Викроївши триденне погодне вікно, коли синоптики давали хороший прогноз, вони вирушили на сходження. Підсумок вражає - відстань від 7 тис.м до 8 тис.м і назад альпіністи подолали всього за 23 години!

Перешкоди на шляху до мети

Це був унікальний досвід для українських альпіністів, який коштував їм титанічних зусиль і перевантажень. Незважаючи на те, що наші спортсмени кілька метрів не дійшли до заповітної вершини, альпіністський клуб Пакистану зарахував їм сходження з урахуванням найскладніших умов, в яких воно відбувалося. 50-денна експедиція увінчалася успіхом.
 
Red Point неймовірно пишається тим, що наше спорядження допомагало хлопцям подолати цей наповнений перешкодами шлях і впоратися з усіма труднощами на шляху до головної мети - підкорення восьмитисячники Каракорума. Коли дивишся в очі, що горять учасників експедиції, бачиш їхні щасливі усмішки, виникає величезне бажання випробувати на собі весь той спектр емоцій і вражень, які переповнювали їх в процесі сходження. Після таких надихаючих зустрічей віра в неймовірні можливості людини, в те, що ми можемо все, тільки зміцнюється. І це по-справжньому мотивує нас на нові перемоги!
 
Якщо ви не змогли особисто відвідати захід, ми записали його для вас. Подивитися можна за посиланням
НАСТУПНА УСІ НОВИНИ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити