НОВИНА 01 ЖОВТНЯ 2014

Краш-тест наметів Red Point

Зовсім випадково ми побачили в мережі розповідь Олександа Василевського про його похід по Кавказу. Олександр та його команда використовували намети і тент з колекції Red Point. :) Дуже приємно знати, що все більше туристів використовують наше спорядження. Про те, які переваги та недоліки були виявлені Олександром в наметах Lighthous 2 та Illusion 2, а також тенті UMBRA 4*3, читайте далі:

"Якось так вийшло, що в цьому році в похід по Кавказу наша група пішла, укомплектована спорядженням Red Point. Зокрема, двома наметами: Red Point Lighthous 2 та Illusion 2. А також тентом UMBRA 4*3, того ж виробника. Ось їх то ми й тестили...

 трисезонні намети Red Point Lighhouse Illusion

Почнемо, мабуть, з мого намету Red Point Lighthous 2, так як вона була куплена заздалегідь і перед Кавказом встигла побувати не один раз в Карпатах. Пройдемося по фактам:

• у намета 3 дуги;
• снігова спідниця;
• при застебнутій спідниці тент практично торкається землі;
• тамбур 80 см;
• вага 3,1 кг (реальна вага 3,06 кг);

Це були сухі факти, які мало про що говорять)), а тепер докладніше:

• Три дуги добре, навіть чудово, але як завжди є одне "але": при відкритому тамбурі навіть найдрібніший та прямий дощ буде капати вам в намет. І якщо не сам дощ, то краплі, що скочуються з тенту. Якщо до цього додати той факт, що удвох спати ногами в сторону входу неможливо (якщо у вас обсяг в плечах не менше 60 см))), то вийде, що при відкритому тамбурі вам буде капати або в обличчя, або в спальник, або в речі, які ви собі під голову складете. Напрошується питання до виробника: чому не можна було зробити цю дугу трохи довше, щоб вона накривала нутрянку, тим самим прикриваючи вхід в неї? Або вхід в тамбур зробити прямим, як в Illusion 2, а не збоку?

• Тамбур 80 см. з одного боку, це багато, ну якщо трохи, то досить. Але якщо врахувати кут нахилу тенту на тамбурі, то загальний обсяг його якось аж надто зменшується. У підсумку ми отримуємо тамбур, в якому можна помістити дві пари взуття, один напівпорожній рюкзак і посуд. Про приготування їжі в тамбурі я скажу так: можна, але страшнувато, і суто з відкритим тамбуром.

 двомісні намети українського виробника Red Point Lighhouse Illusion

• Вага дуже навіть порадувала, особливо, коли ваги показали менше заявленого в паспорті))) є, звичайно, аналогічні намети з меншою вагою, але, мені здається, що 200-300 грам не коштують зайвої 1000-1500 грн різниці в ціні. Ну, принаймні, для мене і в тих походах, в які я ходжу.

• Якість тканин і пошиття: якісно. Претензій до швів немає. Скажімо так: нутрянка топового намету однієї чеської фірми пошита більш паскудно, ніж у Red Point.

• Дно витримало Південний Кавказ з його дрібними гострими каменями без особливих наслідків, на відміну від підошви гірських черевиків))

• Кишеньки по всій довжині нутрянок це гуд, але за півроку використання тканина розтягнулася і вони стали провисати. В результаті було помічено, що іноді в кишеньку випадково потрапляє або рука, або нога, або плече, або ще якась частина тіла проживає, що негативно позначається на цілісності нутрянки)))

• Форма нутрянки для людей, які звикли до неї, ніяких емоцій не викличе. Людям же, звиклим до півсфер або труб, а, тим більше, великих півсфер, буде незвично. Тобто, сидіти в цьому наметі може тільки одна людина і тільки в одному місці. Одночасно одягнутися удвох неможливо((

• Форма намету така, що зверху "на даху" утворюється полиця. Якщо не особливо морочитися з розтяжкою, то вона перетворюється в ямку, куди стікає вся вода і збирається там в калюжу, яка неодмінно рано чи пізно протече. Що буде взимку, поки важко відповісти. Виходячи з цього, ще раз хочеться повернуться до довжини і положення передньої дуги. Мені здається, що з її допомогою цілком можна було вирішити і цю проблему, і проблему попадання води всередину через тамбур.

Тепер про неприємне: в останньому виїзді, за тиждень до відправки на Кавказ, в моєму Red Point Lighthous 2 луснула секція дуги. Причому лопнула секція в двох місцях, зверху і знизу. У мене і раніше ламалися секції, але щоб одна в двох місцях – такого я не бачив ще. А найприкріше, що намет просто два дні стояв на галявині, де не було ні вітру, ні урагану, ні п'яного народу, падаючого на намети ((((величезне спасибі магазину redpoint.org.ua за те, що увійшли в положення і швидко вирішили питання із заміною дуги. 

На даний момент намет пройшов гірський похід по Сванетії без наслідків, на відміну від другого намету Red Point Illusion 2, про який ми поговоримо далі:

Як і з попереднім, пройдемося фактами:

• 4 дуги;
• вага 4,25 кг;
• два тамбура;
• снігова спідниця;
• величезна кількість вентиляційних отворів.

 стандарти тестування спорядження Red Point Lighhouse Illusion umbra

Це були сухі факти, мало про що говорять)), а тепер докладніше:

• Перше, що кидається в очі – це довжина тенту. Власне, снігова спідниця лише частково виконує свою основну роль, вона більше схожа на продовження тенту. В зібраному вигляді між землею і краєм тенту вийде величезна щілина, через яку напевно буде задувати. Хоча, якщо взяти до уваги той факт, що на нутрянці практично немає сітки, на відміну від Red Point Lighthous 2, то це, певно, не дуже суттєво.

• Два тамбури. Величезна перевага, незважаючи на їх розміри. Їх кількість дозволяє не тримати рюкзаки в нутрянці і повністю її звільнити від габаритних речей (не завжди сухих і чистих). В Red Point Lighthous 2 мені доводиться один рюкзак тримати всередині(((

• Нутрянка. Пошита якісно, шви претензій не викликають. Є полиця на стелі, для дрібних речей, дуже зручна штуковина, кишень поменше, ніж в Red Point Lighthous 2, але вони є. З нутрянки є доступ до двох вентиляційних отворів в стелі. Ще дві вентиляції знаходяться в тамбурах.

• Місця всередині досить багато, цілком можна навіть вчотирьох пересидіти, але спати навряд чи вийде.

• Тамбури відкриваються зручно, в нутрянку навряд чи щось буде капати, хіба що, при сильному дощі і вітрі.

• Ще виникло ось таке питання: для чого потрібно було вшивати величезну кількість блискавок в нутрянку, якими навряд хтось користується більше двох-трьох разів за все життя намету? Як на мене, прибравши ці блискавки, можна було б істотно знизити вагу намету, а це, як на мене, важливіше, ніж можливість відкрити або закрити вентиляцію зсередини. Тим більше, що в наметі зі спідницею вентиляція має відкриватися відразу і при будь-якій погоді. В іншому випадку, всередині дихати важко.

• Шість відтяжок, чотири з яких – триточкові, дозволять намету вистояти, напевно, в найсильніший ураган, але є одне "але")) – дуги не дозволять!!!)))) Намет, який пережив гірський похід з ночівлями на перевалах під градом, не пережив простою на пляжі біля моря. За добу луснуло дві секції в дугах над тамбурами. Або це якийсь брак, або напасть якась, що в двох наметах екстрим-серії одного виробника на рівному місці лопаються дуги((((((

Тут же був помічений ще один нюанс: в Illusion 2 ремнабор з трубкою, що дозволяє тимчасово відремонтувати дугу, а в Lighthous 2 такого не було((

Підсумок такий:

• Як я вже раніше писав: зробили б такі ж намети з зовнішніми дугами і виправили недоробки, описані вище – і ціни б таким наметам не було. Я так дивлюся, що є такий негласний закон у виробників: не доробити. Як то кажуть: "після придбання – довести до розуму за допомогою напилка та молотка!!"))))

• Не влаштовує варіант з дугами, що лопнули на рівному місці. Сподіваюся, що це просто брак був і після заміни секцій такого не повториться(((

• Але загалом, співвідношення ціна / якість порадувало.

 туристичні тенти Red Point Umbra

Трохи не забув про тент))))) по порядку:

• Чохол: великий, засунути в нього тент не проблема, навіть мокрий, холодний і мерзенний))) Я помітив, що це одна з особливостей Red Point: Чохли і компрессіонки великі, зручні та дозволяють без особливих зусиль упакувати вміст.

• Вага (заявлена) – 1,5 кг. Але, після розпакування і зважування комплекту кілочків, вони відразу ж були відправлені далеко в шафу, внаслідок чого вага тенту в упакованому стані стала менше одного кг)))

• Люверси по всьому периметру тенту, а також вшиті петлі для відтяжок. Трохи незрозуміло, навіщо і те, і інше разом, але нехай буде.

• Всі шви, куточки навколо люверсів, окантовка і т.д. прошито, проклеєно і укріплено там, де в цьому була необхідність.

• Величезна кількість відтяжок в комплекті. За час походу користувалися тільки половиною.

Ну ось ніби і все. Якщо чого забув, допишу в коментах, а кому чого цікаво – запитуйте, відповім!!!!))))"

 зимовий туристичне спорядження Red Point зимові намети Lighhouse Illusion

За матеріалами: livejournal.com

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити