НОВИНА 19 ЛЮТОГО 2018

Чотири країни, чотири випробування для Red Point Steady 2

Наші друзі та невтомні мандрівники Ольга Гомін та Павло Безгрошових тестували палатку Red Point Steady 2 в нестерпну спеку, під зливою і на снігових вершинах. Тепер вони готові поділитися враженнями з нами.
 намет Red Point Steady 2

Огляд намету Red Point Steady 2

Для початку варто сказати, що за час використання намет Red Point Steady 2 побував не лише в різних країнах, але і в суворих умовах.

В Ісландії було випробування вітром, холодом та сильними дощами. У США його спочатку чекали пустелі Каліфорнії, де вночі було, напевно, +30 без найменшого вітерця, а потім гори в парку Йосеміті з температурою +3. У Франції – сходження на Монблан з ночівлею на висоті 3800 метрів. Киргизстан – підкорення піку Леніна (7100 м) з ночівлею на висоті 6100 метрів, ураганним вітром та заметами в висоту намету. Сходження в Киргизстані було найскладнішим випробуванням для намету, тому далі буде багато прикладів саме з цього походу.

Відразу скажу, що Steady 2 витримала всі випробування гідно, а в тих же умовах у інших наметів були серйозні проблеми, доводилося навіть ремонтувати підручними засобами.

Отже, конструкція намету традиційна: двошаровий, з дугами між внутрішнім і зовнішнім шаром. Намет має два входи.

намет Red Point Steady 2

Текстиль та шви

Зовнішній шар, він же тент, виконаний з міцного нейлонового матеріалу, який не пропускає воду, не продувається вітром і захищає від негоди.

Він зроблений за технологією Rip-stop – полотно зшито з порівняно тонких волокон, в які вплетені більш товсті волокна, що утворюють "сітку". Це дозволяє одночасно знизити вагу та забезпечити достатню міцність. Навіть якщо тканина проткнути чимось гострим, то дірка не збільшуватиметься завдяки цій сітці з міцних ниток.

Всі шви на тенті проклеєні спеціальним чином, щоб вода не потрапляла всередину навіть в місцях з'єднання частин тенту.

намет Red Point Steady 2

Стійкість і вентиляція

Безліч відтяжок дуже корисні в поході, вони не дають намету колихатися на вітрі і взагалі врятують від небезпеки бути віднесеними вітром в невідомому напрямку. Ще один плюс в конструкції тенту – вентиляційні отвори з чотирьох сторін. При теплій погоді вони дають можливість провітрювати намет та зменшують кількість конденсату на стінках. А при холоді або вітрі їх можна легко закрити. Внутрішній намет виготовлений з кількох типів матеріалів. Дно з міцної водонепроникної тканини. Нижня частина стін виконана з полегшеного матеріалу, а сама верхня частина – з зовсім легкої сітки. Така конструкція дозволяє дотримати баланс легкості, надійності та комфорту в умовах, на які вона розрахована.

Red Point Steady 2

Наприклад, при одиночному сходженні на пік Леніна, тягти більший, але важкий намет не було сенсу, а купувати спеціально одномісний не хотілося. Останній табір на висоті 6100 метрів знаходився на вершині, шо обдувається всіма вітрами. Намети там встановлюють в спеціально викопаних в снігу ямах та огороджують вітрозахисними стінками зі снігу. Але все одно, коли вночі піднявся ураганний вітер, дрібний сніговий пил почав задувати під тент намету через вентиляційні отвори та просвіт між тентом і землею, а точніше снігом. А оскільки верхня частина внутрішнього намету зроблена з сітки, то ця сніжна дрібнота проходила через неї і сипалася всередину намету, що було не дуже приємно. З іншого боку, намет гідно пережив три ночівлі на висоті 6100 метрів з постійними вітрами без єдиної проблеми - рятували численні відтягнення.

Red Point Steady 2

Дуги

Дуги в цьому наметі металеві, виконані з якогось міцного алюмінієвого сплаву. Для мене головне, щоб вони виконували свою функцію та були легкими. І тут мої очікування повністю виправдалися. Дуги кріпляться до внутрішнього намету, а вже зверху на них натягується зовнішній тент, який по кутах пристібається фастексами до основи. Мінусом такої конструкції є те, що потрібно спочатку встановити внутрішню частину намету, а потім натягувати тент. Це не дуже зручно робити під дощем або при сильному вітрі. Зате в спекотну погоду можна використовувати тільки внутрішню частину без тенту. Загалом, тут є свої плюси і мінуси.

До речі, в цьому наметі дуг три (або дві з половиною). Коротка дуга використовується, щоб розширити внутрішню частину намету і забезпечує більше комфорту всередині.

Ще один плюс – це зручна довжина. Секції дуг досить короткі, і їх разом з наметом в чохлі можна покласти поперек рюкзака.

намет Red Point Steady 2

Надійність

З приводу міцності хустки, можу навести такий приклад – на сходженні, в таборі на 6100 метрів, за ніч з підвітряного боку намету намело замет висотою близько метра, і він всією вагою навалився на стінку намету. Місця всередині стало не вистачати. Довелося відштовхувати цей замет ногами, не вилазячи зі спальника. Намет при цьому не постраждав.

Red Point Steady 2

Загалом, якщо врахувати всі пригоди Steady 2 і нас разом з ним, то можна зробити висновок, що намет стане в нагоді в спеку і холод. Ще й не завдасть клопоту навіть в екстремальних умовах. Надійний та міцний, він не займає багато місця в рюкзаку. Для нас цього було досить, щоб рекомендувати обраний намет таким же любителям подорожей, як ми. 

намет Red Point Steady 2

Дякуюємо Олі і Паші за такі докладні розповіді про пригоди нашої улюблениці Steady 2. Ми раді, що намет не тільки добре справлявся з усіма завданнями, а й вистояв навіть на засніженій вершині в 6100 метрів. Ось так RedPoint підкорює не лише вершини, а й серця мандрівників. Приєднуйтесь до нашої дружньої родини!

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити