НОВИНА 13 ЛИСТОПАДА 2014

Владімір Хитрику: сходження на два семитисячника – Леніна і Перемоги

Один з наших експертів, Володимир Хітріков, разом з командою, яку тренує, зацікавився ідеєю сходження на два семитисячника, де і випробував на міцність та вітростійкість три намети.

 спорядження Red Point для піку Леніна

Намет Tavrika 4 успішно пережив випробування при швидкості вітру до 60 км/год, а також в умовах штормових вітрів та снігопадів вистояли на висоті понад 6 км намети Lighthouse 2 і Illusion 2. Більше деталей можна дізнатися з цікавої розповіді про сходження:

"Загалом я тут спочатку був абсолютно ні при чому. Ідея сходження на два семитисячника: Леніна і Перемоги, належала Сергею Бублику. А так як у нас, на той момент, були спільні осінні плани, то я вирішив приєднатися, природно разом з народом, який треную. Тим більше що в 2013 на пік Леніна зійшли не всі і був шанс «реабілітуватися». Найгарячіші з них сказали, що ми таки взойдём на Леніна, а потім швиденько сходимо на Хан-Тенгрі. А старші товариші будуть лізти поруч на Перемогу. Гм. ... Подумав я, але сперечатися не став. Так, значить так. Я склав план підготовки, і ми почали потихеньку готуватися. Зимові Карпати, з траверсом Говерла – Петрос за один день, Ельбрус на 23 лютого, Ельбрус 2 березня, пік Шевченка, знову Ельбрус в травні, збори в Грузії в червні, Казбек в липні. Зрозуміло, що на всі заходи потрапили тільки вільні пенсіонери, проте, практично всі учасники, як мінімум, сходили на Ельбрус або Казбек. Але за тиждень до від'їзду зателефонував Бублик і сказав, що у нього не збирається група, і він з Колею Шимко не їде. Звичайно, вони тільки повернулися з Альп, де виграли скельний клас чемпіонату України. А навіщо чемпіонам, які по скелях лазять, пішки ходити? :) Так з 10 нас стало 8. А я чомусь згадав лічилку про 10 негренят. Коротше, поїхали ми без них. Дорога була досить складною, з пересадкою в Москві. При цьому ми так звикли спати в літаках, що продовжували спати навіть в мікроавтобусі, який привіз нас прямо в базовий табір. 

 трекінговий рюкзак Red Point Terrain 75

Відразу ж хочу поділитися досвідом. Якщо Ви раптом разом зі спорядженням в найбільшу модель рюкзака Red Point Terrain 75 завантажте мініатюрну блондинку, то в багажник мікроавтобуса її потрібно покласти в самий верх. Щоб око милувала.

Базовий табір піку Леніна розташований в урочищі Ачік-Таш, на мальовничій Поляні Едельвейс (3600 м) – це крайня точка, до якої можна добратися на автотранспорті. Раніше базові табори розміщувалися трохи далі, на Поляні (3650 м).

 Цибулева поляна пік Леніна

Поживши два дня в базовому таборі і трохи походивши по гребеню піку Петровського для акліматизації, ми рушили далі в Табір 1. На перевалі Мандрівників зробили вже традиційне фото групи:

Перевал пушественніков Red Point Володимир Хитрику

І по хорошій стежці, не дуже напружуючись, ми через 4 години прийшли в Табір 1 (4400 м).

 кемпінгові трекінговий намет Red Point Tavrika 4

Сюди піднялися всі 8 осіб. Тут уже все було по-справжньому. І льодовик починався навіть не через 20 метрів від наметів, а прямо під камінчиками, на яких стоять намети. До речі про намети. В якості базової намету ми взяли той, що дуже сподобався нам ще на зборах в Грузії – намет Red Point Tavrika 4:

 висока кемпінговий намет Red Point Tavrika 4

І якщо, за народним звичаєм, першою в нову хату запускають кішку, щоб вона домовлялася з потойбічними сутностями, то в альпінізмі все трохи по-іншому, але дуже схоже.

 кемпінговий намет із зовнішніми дюралюмінієвими дугами Red Point Tavrika 4

Завдяки цьому намету, вже через 10 хвилин після приходу, у нас було комфортабельне житло, з видом на майбутній маршрут і вершину піку Леніна.

 вид зсередини намету Red Point Tavrika 4 вентиляційні вікна

Ще хотілося б відзначити що, не дивлячись на велику парусність, намет витримував вітер зі швидкістю до 60 км/год, при якому кілька менших наметів просто здуло.

вітростійкі чотиримісні кемпінгові намети Red Point Tavrika 4

Ні, це не тільки тому, що у Red Point хороші намети, але ще їх ставити треба вміти.

Крім базової моделі Tavrika 4, у нас ще були намети, що дуже добре зарекомендували себе на висоті, штурмові намети Lighthouse 2 і Illusion 2. Обидві вони позиціонуються як двомісні, але Illusion 2 ми весь час використовуємо для ночівлі трьох людей.

 зимові намети Red Point Lighthouse 2 Illusion 2

У Таборі 1, ми взагалі використовували тільки намети Red Point. Висота табору 4400 м, була вже досить значною, і у частини народу з'явилися симптоми гірської хвороби, різного ступеня тяжкості. І тому, на превеликий жаль, три учасники групи змушені були спуститися вниз. Так з 10 нас стало 5 (про негренят ні слова). А через пару днів ми вийшли в Табір 2. Трохи про тих, хто залишився у складі групи.

 Семитисячник пік Леніна Red Point

Це Вальок, за ним, давно восьмитисячники плачуть, а він все по Ельбрусу бігає. Тут він так, повз пробігав, заночував разок в нашому наметі, посперечався на висоті 6100 м з нашої Оленою, яке вегетаріанство краще – з яйцями або без (інші не сперечалися, так як інтуїтивно знали відповідь), і втік на вершину. Ззаду до нього прив'язаний Богдашів, ну за цим поки тільки дівчата плачуть, але він на правильному шляху, кремінь.

А це Олена, правда, тут її погано видно, вона за вісімкою сховалася. Ось, тут її вісімка не закриває. Добра справа вегетаріанство.

 вісімка пік ЛенінаRed Point на піку Леніна Алена вісімка пік ЛенінаRed Point на піку Леніна Алена сходження на пік Леніна Red Point

Це Ваня, він зовсім не вегетаріанець, в минулому році він трохи не дійшов до вершини піку Леніна, але в процесі цього схуд так сильно, що по приїзді навіть одружився. Про одруження він нічого не говорив (щоправда, пару тижнів тому став батьком), а худнути йому сподобалося, вирішив повторити. Але, на жаль, він потрапив в число тих негренят, яким не пощастило, його накрила гірська хвороба в Таборі 2.

 сходження на пік Леніна Red Point

І нарешті, Ярик. Це він, саме він, блін, придумав сходити на Леніна, а потім швиденько на Хан. Після його успішного сходження на Леніна, ми з ним навіть перелетіли до Бішкеку, де він остаточно зрозумів, що його кашель переходить в щось серйозне, і потрібно терміново летіти додому, лікуватися. Він полетів, а я залишився один, як останній, старий гм ... негр ... І таки сходив на Хан-Тенгрі. Але це вже зовсім інша історія.

Дорога від Табору 1 до Табору 2 йде по досить розірваному льодовику. Велика частина тріщин на цьому льодовику закриті, але місцями потрібно йти через досить небезпечні снігові мости. І чим пізніше ти йдеш, тим сніг стає м'якше і ризик потрапляння в тріщину збільшується.

 дорога шлях на пік Леніна Red Point

Стежка обходить старі мости, які виглядають досить загрозливо. Мости, які нас «вибирають» ...

Табір 2 (5300 м) називають ще «Пательнею», це величезна природна сніжна лінза, всередині якої в сонячну, безвітряну погоду буває дуже жарко.

 зимові висотні намети Red Point Illusion 2 Lighthouse 2

Тут висота вже відчувається досить сильно, і частина народу втрачає апетит, перестає спати і мучиться від головного болю. Це ознаки гірської хвороби. На жаль, але Вані довелося звідси спуститься. Так з 10 нас стало 4. Олена і lllusion 2. Переночувавши дві ночі в Таборі 2 на висоті 5300м, ми пішли далі, в Табір 3.

 пік Леніна зимові намети Red Point Illusion 2 Lighthouse 2

Табір 3 розташований на висоті 6100 м, це вже майже космос. Як написано в підручниках, на висоті 5.8-6 км ознаки гірської хвороби з'являються у всіх. Тут ми переночували, потім спустилися в Табір 1, де три ночі відпочивали і набиралися кисню. І потім знову піднялися в Табір 3. На жаль вже тільки втрьох. Богдан застудився, у нього піднялася температура, і вийти він не зміг. Так з 10 нас стало 3. Намет Illusion 2 прекрасно переніс майже тижневе самостійне життя, на висоті вище 6 кілометрів в умовах штормових вітрів і снігопадів. Втім, ніяких сумнівів в цьому плані у нас не було.

 вітростійка зимова палатка Red Point Illusion 2

Розкопавши намет і випивши гарячого чаю, особливо приємно було помилуватися видами з вікна. Втім, особливо гарної погоди ні прогноз, ні види за вікном нам не обіцяли.

А на наступний день було сходження. Висотний альпінізм це суцільне терпіння. Нескінченна низка кроків і зупинок для відновлення дихання. Регулярні, безнадійні пошуки очима вершини, якої все нема й нема. Останні сотні метрів, були пройдені за схемою: двадцять взяти, десять віддати тобто двадцять кроків пройти, потім зупинитися для десяти зітхань-видихів, і так багато разів. І нарешті ось вона, вершина!

 пік Леніна вершина зимове спорядження для всіх вершин Red Point

Стара народна альпіністська мудрість говорить, що якщо на вершині піку Леніна, чоловік однією рукою погладить бюст, а інший обійме дівчину, то він буде мудрий і могутній! Але схоже, що Ярика, на висоті вище 7000м, хвилювала тільки мудрість. Втім, і з бюстом ... ну та нехай. Головне, що після спуску все встало на свої місця.

Якось мої фотографії на висоті, в цю поїздку не склалися. Але щоб розвіяти можливі сумніви, розміщую своє селфі. І я там був мед, пиво пив. "

 спорядження Red Point Володимир Хитрику пік Леніна сходження

Дякуємо Володимиру за детальний огляд, сподіваємося, що він допоможе вам у виборі якісного і надійного спорядження :)

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити