НОВИНА 12 ЛИСТОПАДА 2014

Обираємо спальний мішок. Систематизуємо поради

Якщо вирішили відчути романтику походів і плануєте подорож у  гори та долини, пора придбати  якісне спорядженням. Оскільки будь-який похід вимагає багато сил, подбайте про комфортне спальне місці. Відмінно виспатися допоможе практичний і правильно підібраний спальний мішок. Які бувають спальники і для яких умов призначені, ми зараз розповімо.

 Red Point спальники українського виробника

Анатомія спального мішка

Головне завдання спального мішка – зберегти тепло і забезпечити сухе і зручне місце для відпочинку. Які частини спальника допомагають зробити похідне спальне місце максимально теплим?

• Капюшон. Анатомічний капюшон має спеціальні стяжки, які дозволяють відрегулювати його ширину і мінімізувати втрату тепла.

 утеплений анатомічний капюшон в зимових спальниках Red Point

• Утеплений комір. Якщо збираєтеся підкорювати засніжені вершини, вибирайте модель з утепленим коміром. Він зведе нанівець ймовірність попадання холодного повітря.

 утеплений комір і фурнітура в зимових спальниках Red Point

• Блискавки. Щоб спальник прослужив не один сезон, блискавка повинна бути якісно вшита, мати внутрішню смужку утеплювача, чохол на «собачці», що запобігає «закусування» тканини, і спеціальні фіксатори, які не дозволяють блискавці довільно розкриватися. В мішках-коконах блискавки бувають правими або лівими, за рахунок чого два спальника можна розстібнути.

 фурнітура та блискавки YKK в спальниках Red Point

• Утеплення в нижній частині. Щоб ноги швидше нагрілися, нижню частину спальника додатково утеплюють.

спальник ковдру, спальник кокон, комбіновані спальники Red Point

Форма

Є три основних типи спальників за формою:

• Кокони. Такі моделі - анатомічні. Спальник щільніше облягають тіло і забезпечують краще збереження тепла. Всі спальники-кокони мають капюшон і часто призначені для походів в холодну пору року. Більшість наших моделей  компактні і легкі.

• Ковдри. Прямокутні спальники з блискавкою по периметру використовують для нескладних походів, в яких немає обмежень за обсягом і вагою спорядження. Такий спальник (наприклад, Manta, Roomy) має більше простору, а якщо його розстебнути, отримаєте велику ковдру.

• Комбіновані. Це спальники-ковдри з анатомічним капюшоном. Вони поєднують характеристики попередніх типів.

Температура

Залежно від погодних умов спальні мішки бувають літні (розраховані на плюсову нічну температуру), зимові (використовуються в суворих умовах) і міжсезоння (підходять для весни, літа, осені).

Всі моделі розраховані на певну температуру використання. У характеристиках спальників вказують:

• Максимальну температуру  показник, при якому можна спати без відчуття надлишкового тепла;

• Температура комфорту  показник, при якому можна комфортно спати 8 годин;

• Екстремальна температура  показник, при якому спальник захищає від переохолодження.

Ці характеристики  орієнтовні, так як у кожної людини відчуття холоду індивідуально. Крім того, комфортна температура для жінки буде приблизно на 5 °С вище, ніж для чоловіків.

спальні мішки на прімалофте Red Point

Наповнювач

Всі наповнювачі спальників можна розділити на дві групи: натуральні і синтетичні.

Спальники з натуральним утеплювачем (як правило, це гусячий пух) гарантують відмінну термоізоляцію і дуже легкі, проте вони вбирають вологу і потребують спеціального догляду. Пухові спальники в нашій лінійці представляють модель Oxygen 300. Такі мішки використовують для арктичних експедицій або високогірних сходжень.

Синтетичні наповнювачі стали найбільш популярними через свою практичність та економічність. Наведемо кілька найпоширеніших варіантів.

• Синтепон  найдешевший і найпоширеніший наповнювач. Використовується в більшості дешевих спальних мішків. Такі моделі легкі (1,1  2,3 кг), швидко сохнуть і можуть використовуватися при температурі від  5 до 10 ° С, але не довговічні. У наших спальних мішках, даний вид утеплювача не використовується, тому що він не дуже практичний.

спальник-ковдра Red Point з утеплювачем Hollowfiber

• Hollowfiber – матеріал, який завдяки порожнистим спіральним волокнам дуже пружний і швидко відновлюється. Він гіпоалергенний і добре утримує тепло. Цей утеплювач використовується в наших моделях Manta, Roomy, Bran.

• Primaloft – розроблений на замовлення армії США. За структурою схожий на пух. Легкий, добре пропускає повітря і забезпечує відмінну теплоізоляцію, але досить дорогий. Наповнювач використаний в моделях серії Lightsome: Lightsome 100, Lightsome 170, Lightsome 233.

Red Point трисезонні спальники з пуховою утіплітель

• Thermolite – це матеріал, який на сьогодні дуже популярний за рахунок своїх властивостей і доступної ціни. Він миттєво висихає - на 20% швидше аналогів. Завдяки порожнистим волокнам адаптується під температуру тіла: ефективно зберігає тепло (навіть в намоклі стані), а при перегріванні дозволяє зайвій волозі випаровуватися. Дуже легкий, добре тримає форму і відмінно стирається в машинці без шкоди для волокон! З цим утеплювачем пошиті моделі Red Point Munro, Corbett, Nevis.

Не забувайте і про розміри. Формула «Ваш зріст + 20-25 см» допоможе вибрати оптимальний по довжині спальний мішок.

Також існують дитячі різновиди спальників. Їм характерна менша ростовка в порівнянні зі стандартними розмірами і хороший вид утеплювача (як правило, гіпоалергенний).

 дитячий спальник Red Point Bran з наповнювачем Hollowfiber

В асортименті Red Point представлений дитячий спальник Bran із змінною довжиною з 160 до 190 см. Він підходить для дітей і підлітків зріст яких від 130 до 170 см. У нижній частині спальника розташована додаткова вкладка-подовжувач, яку можна дістати, розстебнувши блискавку і збільшивши довжину спальника на 30 см. У застебнутому стані вкладка-подовжувач знаходиться всередині спального мішка і служить додатковим шаром утеплення зони ніг. В спальнику використовується утеплювач Hollowfiber.

Для зручного транспортування спальники комплектуються компресійними мішками, однак зберігати в такому вигляді більшість видів спальників не рекомендують. Ну, і дизайн – справа суто особиста.

Вибирайте спальний мішок, готуйте маршрут походу і вперед!

 краще зимове спорядження Red Point

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити