НОВИНА 02 ЖОВТНЯ 2015

Навіщо потрібен килимок для спальника

Турист повинен уміти створювати комфортне місце для ночівлі з мінімуму підручних засобів. Намет і спальник – обов'язкове спорядження, яке є навіть у мандрівника-аматора. А ось туристичним килимком іноді нехтують. При цьому, досвідчені екстремали обов'язково беруть каремат із собою. Як обрати килимок під спальник, навіщо він потрібен і в яких ситуаціях його використовують?

 Навіщо під спальник потрібен килимок

Функції каремата

Думаєте, що для ідеальноЇ ночівлі буде досить встановити намет і розстелити в ньому спальник? Залізьте  у спальний мішок, ляжте зручніше та зрозумієте, що ви помилялися. Підлога намету та спальник не завжди можуть позбавити від нерівної, сирої та  холодної поверхні. Ось тут і стане в нагоді килимок.

Каремат – це додатковий прошарок, який утримує тепло.
 Килимок захистить вас від вогкості. Раптова злива, туман, ранкова роса, конденсат – під час походу намет буває ідеально сухий не так вже й часто.
 Килимок зробить поверхню трохи м'якішою та значно рівнішою – дрібних камінчиків та корінців ви не відчуєте.
 Це спорядження захистить спальник від можливих забруднень і потертостей. Туристичний килимок незамінний під час привалів і стоянок.
 На ньому можна зручно всістися, щоб пообідати.

Різновиди килимків

У туризмі застосовуються кілька видів килимків. Надувні матраци не мають наповнювача. Їх використовують найчастіше при автотуризмі, коли вага і розміри спорядження не грають ключову роль, а комфорт виходить на передній план. Пухові каремати гарантують відмінну термоізоляцію, тому часто використовуються для гірських сходжень. Вони досить компактні в складеному вигляді і не ковзають.

Сьогодні дуже популярні рішення з закрито-комірчастого піноматеріалу. Такі моделі легкі, зручні, добре утримують тепло, не бояться проколів і подряпин. Чим товщіекилимок, тим він тепліше. Деякі каремати цієї категорії мають фольгіроване покриття, яке збільшує теплоізоляційні властивості. Зверніть увагу: сторона, покрита фольгою, як правило, більш слизька. Для нерівних поверхонь – не найвдаліший варіант.

Відкрито-комірчастий  піноматеріал використовують для випуску так званих самонадувних килимків. «Самонадувайки» мають зовнішню оболонку. Вона утримує повітря, яке «всмоктують» відкриті комірки. Ці килимки не надто доступні за ціною та потребують дбайливого ставлення, але вони гарантують відмінне збереження тепла та більш комфортний відпочинок.

 Туристичний килимок Туристичний килимок Туристичний килимок RedPoint X-Fold

На ринку представлені й килимки з комбінованих матеріалів. Є каремати, в яких використаний піноматеріал і наповнені повітрям камери, відкрито- і закрито-комірчасті матеріали, піно- та  наноматеріали.

Коврик-«гармошка»

Red Point пропонує легкий і зручний килимок X-Fold. Коврик-«гармошка» дозволить зручно сісти, спершись на холодний камінь або дерево. Складіть каремат, і він не займе багато місця в рюкзаку. Крім того, в складеному вигляді його можна використовувати в якості сидушки.

X-Fold виконаний із закрито-комірчастого матеріалу – етиленвінілацетату. Він дуже пружний, довше утримує тепло в камерах-комірках, мінімізує проковзування спальника. На території України килимок можна використовувати з кінця квітня до кінця вересня (взимку – не рекомендується). Такий помічник незамінний для піших та велопоходів, кемпінгу, а також альпінізму.

Вчіться відпочивати правильно та не забувайте, що комфорт доступний навіть у польових умовах.

* При створенні цього опису були використані, з люб'язного дозволу автора, матеріали статті Леоніда Александрова "Довідник про туристичні килимки", за що команда Red Point щиро вдячна Леоніду.

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити