НОВИНА 04 ЛИСТОПАДА 2018

Новий Santis 70 на піку Хан-Тенгрі: хроніка сходження від Павла Безденежного

Сходження на вершину понад 7000 метрів, друге ім'я якої – Володар- неба. Який тест-драйв для туристичного рюкзака може бути більш показовим? Тому ми попросили нашого старого друга Павла Безденежного взяти в цей нелегкий шлях наш новий Santis 70, і чесно розповісти, який він на ділі.

Чому саме Santis 70?

Нова модель від RedPoint з'явилася приблизно за місяць до мого виїзду на сходження на пік Хан-Тенгрі в Киргизстані. Рюкзак Santis і за описом, і за зовнішнім виглядом відповідав усім моїм побажанням стосовно рюкзака для сходження. Модель не надто велика й не надто маленька, досить легка, багато різних кишень, є кріплення для льодоруба, а на поясі навіть є петля для навішування заліза. Отже, я вирішив його спробувати.

новинка Santis 70

Про місткість

Відразу варто зазначити, що це не величезний експедиційний рюкзак, в який можна запхати взагалі все, що може знадобитись при сходженнях вище 7000 метрів. Але це не є недоліком, так як під час перельоту набагато простіше все упакувати до транспортного баулу. А вже при сходженні велика частина речей буде надягнута, в тому числі й найоб'ємніші. Тому місткість цього рюкзака мені здалася цілком достатньою. Крім килимка й, іноді, льодоруба, я нічого не навішував зверху. Навіть якщо всі речі повністю не поміщалися в рюкзак, питання вирішувалося простим підняттям клапана.

Вага та міцність

Вага рюкзака також  невелика. Для порівняння: схожий рюкзак Osprey важить на 300 грамів більше. При цьому рюкзак Santis зроблений із міцної тканини, яка за час сходження ніде не протерлася. Однак при пересадці  з вертоліту до вантажівки одну з кишень, схоже, міцно зачепило якимось гострим кутом. Погнулася навіть залізна миска, яку я поклав до цієї кишені. У тканині утворилася невелика дірка, але далі вона не розповзалася, і на функціонал рюкзака вцілому не впливала.

рюкзак Red Point Santis 70

Кишені та інші корисні дрібнички

У комплектації моделі передбачений дощовик, але активно ним користуватися не довелося: на висоті нашого сходження дощів зазвичай не буває. Але кілька разів аксесуар був дуже доречним, коли доводилося залишати рюкзак на всю ніч на вулиці: дощовик надійно захищав рюкзак від задування снігу всередину.

Крім стандартних кишень зовні та всередині клапана, є ще одна невелика кишеня збоку та одна велика кишеня на задній частині рюкзака. До задньої кишені я зазвичай клав щось з одягу: теплі рукавиці, шапку або штормову куртку.

Якщо на одному боці рюкзака знаходиться кишеня, то на другому – блискавка, яка відкриває швидкий доступ до внутрішньої частини рюкзака. Така ж конструкція була у моєму колишньому  рюкзаку та, що цікаво, за 10 років я цією блискавкою жодного разу не скористався. Так само і в новому Santis, я не знайшов цій блискавці застосування та не уявляю, в яких ситуаціях вона могла б мені знадобитись. 

Спинка, стропи та поясний ремінь

Модель оснащена досить комфортними лямками та поясним ременем. Мені не довелося навантажувати рюкзак по максимуму, але зі завантаженням у межах 20 кг ніяких проблем я не виявив. Тому в цьому пункті – без нарікань. Ремінь хоч і здається, на перший погляд, досить коротким, але по факту на поясі тримається нормально. Також на поясі передбачена додаткова петля, на яку можна повісити частину заліза, – мені ця можливість дуже сподобалася, і я постійно нею користувався. Спина рюкзака регулюється по висоті та можна підігнати під свій зріст.

спорядження Red Point

Що не так?

Мені не сподобалися бокові стяжки: вони виявилися досить короткими. килимок під них не влазив. Для мене це стало найістотнішим мінусом. Сподіваюся, виробник почує мої побажання, і в наступних партіях стропи подовжать, адже це не потребує ніяких змін конструкції. Що ще? Кишені рюкзака не розтягуються, через це можливість покласти до них щось об'ємне та легке відсутня. Також у нижній частині рюкзака з боків є кріплення для лиж: вони майже не регулюються по довжині та, на мій погляд, зроблені не дуже зручно. Але я ними так жодного разу і не скористався, тому важко сказати напевне.

рюкзак Red Point

Коротко про головне

Вцілому, якщо подовжити бічні стропи, то рюкзак дуже хороший, і всі інші зауваження стають вже не такими суттєвими. А ще у нього класний колір, який чудово виглядає на фото.

Ну що ж, досить непогано як для сходження на таку висоту. Павла привабили легкість, безліч кишень та невеликі габарити цього рюкзака. А на ділі Santis 70 не тільки підтвердив свою практичність і надійність, але й розкрився з нових сторін. Навіть у найгостріших ситуаціях цьому хлопцю вдалося уникнути серйозних проблем, він відбувся легким пораненням і не розкис. Тепер належить вирішити, як оптимізувати модель та усунути виявлені недоліки. Радує, що їх виявилося зовсім небагато, а значить місію "ідеальний рюкзак" можна вважати цілком здійсненною. 

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити