НОВИНА 12 ГРУДНЯ 2013

Lighthouse 2: похід в Гімалаї

Один з останніх оглядів у 2013 році  це огляд намету Lighthouse 2,  яким у своєму блозі поділився Максим Горпенюк. Ну а ми лише підгледіли і з дозволу Максима ділимося;)

З огляду Ви можете дізнатися думку автора про моделі, специфічні особливості намету, чим же намет порадував власника ну і багато-багато іншого.

 Випробування намети Red Point в горах

Огляд подається в авторській редакції користувача:

"Я давно подумував про те, що пора вже завести собі справжній намет для екстремалів. Стійкий, міцний, зі спідницею... Особливо добре про це думалося в горах Грузії, коли я другу годину зводив навколо своєї Hubba-Hubba кам'яну вітрозахисну стіну, а власники наметів більш серйозних весь цей час пили чай. Перед походом в Гімалаї питання постало руба, учасники, у яких були правильні намети, зникали один за одним, потрібно було терміново щось вирішувати. І ось тут фірма запропонувала взяти на тестування намет Lighthouse 2, за що їм велике спасибі.

Технічні характеристики
• кількість місць: 2
• вага: 3.1 кг
• матеріал тенту: 210T Polyester Rip Stop, PU Coating 5 000 мм
• матеріал дна: 70D Nylon 185T, PU Coating 10 000 мм
• матеріал намету: Nylon Rip Stop 68D 210T
• кількість дуг: 3
• матеріал дуг: Alu 7001 T6, діаметр 8.5
• розміри намету: довжина 215 см, висота біля входу 100 см, ширина від 135 см до 85.
• розміри тамбура: ширина 135 см, довжина 100 см
• особливості: снігова спідниця

 Випробування намету Red Point в горах

Позиціонується намет як трьохсезонний, для походів і сходжень. Три дуги, що мають три точки перетину і низький профіль забезпечують вітростійкість. А сніжна спідниця створює захист від задування. При цьому внутрішній намет наполовину виконано з сітки. А спідницю можна підібрати і зафіксувати спеціальними затяжками, що допомагає комфортно жити в теплому кліматі. Так це все звучить в теорії, а ми перевіримо намет в реальному поході. Дхаулагірі підходить для цього якнайкраще – висоти ночівель від 1500 метрів до 5100, внизу спека і вологість, нагорі повно снігу та вітру.

Приїхаі намет до мене за тиждень до походу, за що ще одне спасибі фірмі Red Point – було достатньо часу потренуватися в установці і перевірити – все працює як треба. Перше враження намет справляє гарне: приємні матеріали тенту, дна і безпосередньо намету. У прямому сенсі слова – приємно тримати в руках. Міцний, надійний матеріал дна дозволяє ставити намет на камені, на хвою і на інші агресивні поверхні – не побоюючись за герметичність і без футпринту. Розкладаю по підлозі, дивлюся що до чого. Три дуги, дві жовті однакової довжини і одна червона спідничка. Тунелі для них на наметі позначені такими ж кольорами, тому «що куди просмикувати» питань не викликає. Вставляються дуги легко й зручно, кінці закріплюються в єдиному отворі на спеціальному хлястику – все очевидно. До цих же хлястикам фастексами пристібається тент – загалом намет ставиться логічно і очевидно.

 Випробування намету Red Point в горах

Місця всередині цілком достатньо для комфортного сну двох людей. Для життя в кемпінгу намет явно замаленький, для стояння на березі моря – недостатньо одного входу, буде спекотно й нема чим дихати. Але для походів, коли в наметах не живуть, а тільки сплять – саме те. У тамбурі вільно розміщуються два великих рюкзака, окремо стоять черевики і ще вистачає місця для котла та капців. Якщо речі у тамбур не затягувати – у ньому відмінно поміщається шестилітровий котел на двох пальниках. А якщо злегка відкрити блискавку тамбура зверху, то конденсат від котла на тенті осідати не буде.

Трапецієподібна форма намету однозначно регламентує положення сплячих головою до входу. Два каремати в головах лягають трохи не дістаючи до стінок, а в нижній частині злегка на стінки загинаючись. В ногах залишається ще сантиметрів 20-25 – для речей, які не хочеться залишати в тамбурі. Дві людини при такому положенні розміщуються абсолютно комфортно, займаючи практично весь обсяг намету. Спати ногами до виходу – в принципі можливо, але дуже неприємно. Залазити незручно, тісно лежати, сісти проблематично, бо дуже вже стеля низька. Загалом, якщо є можливість, цього краще уникати. Збентежила присутність всього двох відтяжок – для екстремального намету явно замало. При уважному огляді виявилося ще дві точки для кріплення відтяжок на передній дузі, до яких не були прив'язані мотузки. Ззаду і спереду відтяжки не передбачені. Підозріло, але гаразд, почекаємо ночівель з сильним вітром, а там видно буде...

На першій ночівлі до внутрішнього намету з'явилася претензія. Чомусь з правого боку немає кишеньки на бічній стінці в районі голови. Там, куди рука сама тягнеться покласти годинник і ліхтарик. Тобто по всій довжині стінок кишеньки є, а в тому єдиному місці, куди можна дотягнутися рукою, не розстібаючи спальника – ні. Навіть у ногах, де висота намету мінімальна і куди можна заповзти тільки рачки – кишеньки є, хоча там вони там не особливо потрібні. Справедливості заради зазначу, що з лівого боку намету кишенька є, але зовсім мікроскопічних розмірів. Чому її немає в тому місці, де вона потрібніше всього – незрозуміло. Навіщо потрібна кишеня в районі ніг – така ж загадка.

 Випробування намети Red Point в горах
Місця, у яких не вистачає карманів

Прямо над входом пришите пластмасове кільце – як його застосовувати я не зрозумів, але шкоди від нього ніякої, ваги теж не додає, так що до нього питань немає. Пришивати ще один у ногах, як інші тестувальники просили, особисто я сенсу не бачу. Намет низький, розтягнути в ньому мотузку і розвісити речі все одно не вийде, та й не сохне нічого в наметі. А два непотрібних кільця – це вже буде надмірність ;)

Перша ночівля у нас була на висоті близько 1500 метрів. Спідницю по всьому периметру підібрали на завязочки, вентиляцію відкрили, тамбур не закривали. Конденсату вранці практично не було, при такому розкладі це очікуваний результат. Друга ночівля на 2000. Тут вже прохолодніше, близько +15. Закритий тамбур, вентиляція відкрита, вітру немає. До ранку тент весь в конденсаті, але на намет ні краплі не впало і проблем ніяких не було. Тент відстоїть від внутрішнього намету на досить великій відстані. Коли одягаєшся або просто переміщаєшся в наметі, неминуче до нього торкаєшся, але до тента ні.

Третя ночівля 2500, температура близько +10, дощ. У прогині даху, між передньою дугою і точкою перетину задніх, утворюється невелика калюжа, яка сама собою нікуди не витікає. Не глибока, продавити тент так, щоб він торкнувся намету – у неї маси не вистачає. Шкоди, насправді, від неї ніякої. Просто дивно бачити калюжу на даху намету :) Хотілося б більше простору для сидіння. При поганій погоді поїсти, попити чай, перевдягнутися хочеться, не вилазячи з намету. Нормально сісти виходить лише якщо повністю відкрити вхід у внутрішній намет і сісти прямо на поріг – ногами в тамбур. Якщо вхід застебнути і сісти біля нього ногами всередину – голову випрямити не виходить навіть при моєму зрості 175 см. Коли вранці одягаєшся – вся шапка в інеї зі стелі намету.

 Випробування намету Red Point в горах

Те, що внутрішній намет виконано значною мірою з сітки, ніяких нарікань не викликало, швидше навпаки. Візуально простір збільшується і намет здається значно більшим. Конденсат на тенті з поліуретановим просоченням якщо й виникає, то на ньому і залишається. На намет не капає, на відміну від силіконових тентів. Вітер всередині не гуляє – з притиснутою сніговою спідницею намет взагалі не продувається.

А ось вентиляційні отвори сильний вітер не тримають. Зроблені вони, в цілому, грамотно – можна відкривати-закривати, не вилазячи з намету. Але навіть повністю закрита вентиляція відмінно пробивалася сніговими зарядами в базовому таборі Дхаулагірі. Добре було б липучку робити не на одну третину, а на всю довжину цього отвору, тоді його можна було б закрити герметично. Ну і особисто я сенсу в такій вентиляції взагалі не бачу. Якщо вітру немає – при відкритій вентиляції тент за ніч весь покривається конденсатом. Якщо вітер дме – навіть при закритих віконцях намет сухий. Так який в них сенс? На висоті 4500 ми потрапили на дійсно вітряну ночівлю – дуло так, що сидів навпочіпки, людей завалювало на спину. Ходити вдавалося лише нагнувшись, фактично лежачи на вітрі. Ось там стало очевидно, що відтяжок у намету трохи замало. Якщо її вдається поставити до вітру задньою стінкою – усе добре. Але намет – не флюгер, сам самісінький повертатися за вітром не вміє. А вітер іноді змінює напрямок, і якщо він перетвориться на бічній або передній – виникають проблеми.

Місце стоянки було фактично горизонтальне – ми самі вирівняли майданчик на крижаному валу і виклали його плоскими камінцями. Намет поставили до вітру задом, розтягнули відтяжки, притиснули спідницю і лягли спати. Все було відмінно, поки вночі вітер не змінився і не задув з тією ж силою з боку входу – ось тоді ми зрозуміли що ой. Передня дуга норовила прогнутися всередину і вдарити по лобі, не дивлячись на всі свої точки перетину і достатню жорсткість. Спочатку ми вирішили, що це тимчасово, вилізли в тамбур і тримали усе руками. Хвилин через п'ятнадцять замерзли і почали шукати інший шлях.

Значно сильніше притиснули спідницю, наваливши кам'яний вал по всьому периметру, включаючи вхід. І прив'язали в якості передньої відтяжки ще одну мотузку до конька передньої дуги, пропустивши її крізь верхню частину блискавки тамбура. Після цього ніч пройшла спокійно, з наметом нічого не сталося. До речі, в умовах сильного вітру виявилося зручно входити-виходити розстібаючи тамбур зверху, а не знизу. Тоді спідниця на вході залишається притиснутою зовні і герметизація не порушується.

 Випробування намету Red Point в горах
Боротьба з вітром, спідниця притиснута камінцями

Ночівлі на висоті 5100 метрів, в снігу і при температурах до -15 пройшли абсолютно без проблем. Блискавки працюють, фастекси не ламаються, дуги не змерзаються. На внутрішньому наметі за ніч випадає іній, але там і залишається, на спальники не падає. Поодинці намет ставиться легко і просто. Контрольний замір часу у вітряну погоду показав чотири хвилини. Це повний час установки однією людиною: вийняти з чохла, пришпилити кілочками дно до землі, вставити дуги, закріпити тент.

 Випробування намету Red Point в горах

Підведемо підсумки

Плюси намету Lighthouse:
• якісні матеріали
• великий тамбур
• хороша вітростійкість, особливо при задньому вітрі

Мінуси моделі:
• немає відтяжок спереду і ззаду
• при дощі на даху утворюється калюжа
• немає кишеньки в потрібному місці
• вентиляційні отвори, що були закритими, продуваються сильним вітром"

 Випробування намету Red Point в горах

Джерело: www.max-foto.info

 

Величезне дякую Максиму за матеріал та за експертну думку!

Ну а ми, тим часом, вже майже завершили підготовку анонсу нової колекції спорядження сезону 2014 року. Багато про деталі нового асортименту ми розповімо на нашому сайті вже дуууже скоро (даємо орієнтир - до Нового Року Ви зможете знайти анонси).

Зазирайте до нас якомога частіше;)

Не хочете пропустити все найцікавіше? Тоді обов'язково підписуйтесь на розсилку, слідкуйте за нашими новинами на сайті або на сторінках Facebook.

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити