НОВИНА 09 ГРУДНЯ 2019

В гори за натхненням та енергією: топ-5 найпопулярніших місць для альпінізму

Гірська перлина Азії – Гімалаї

Найвищий в світі гірський ланцюг, що налічує 109 вершин середньою висотою більше 7 тисяч метрів, приваблює любителів екстриму, паломників та професійних альпіністів зі всього світу. А найвища точка Гімалаїв – Джомолунгма, або Еверест – сама по собі є головною метою всіх відважних і сміливих. Однак зійти на неї без спеціальної підготовки і досвіду сходження на десятки інших гір неможливо.
 
Але навіть якщо ви не готові до сходження на Еверест, відвідати Непал безперечно варто, щоб побачити абсолютно інший, відмінний від нашого, світ і зійти на гори поменше. З цим згоден наш експерт, досвідчений альпініст і тренер Володимир Хітрик. У своєму відгуку про сходження на Айленд-пік – одну з найвищих гірських вершин Гімалаїв висотою 6 189 м – він пише: «У Непалі особливо гостро розумієш банальну істину – справа не в тому, що в горах добре, просто в інших місцях набагато гірше».
Топ 5 вершин світу
Гірський туризм в Гімалаях дуже популярний. Якщо у вас поки немає однодумців в попутники, завжди можна знайти туристичний клуб, який організовує походи на комерційній основі. Одне з популярних напрямків – трек навколо Аннапурни (найвища точка – 8091 м). Кожен рік не менше 20 тисяч любителів гірського туризму прибувають сюди, щоб перейнятися способом життя місцевого населення, ночуючи у них в гостьових будинках. Тут можна піднятися на перевал Торонг-Ла (5416 м), побачити гірське озеро Тиличо, відвідати священну для індуїстів і буддистів долину Муктинатх з її храмами і монастирями, помилуватися неймовірними краєвидами з оглядового майданчика гори Пун-Хілл (3193 м).

Гори Туреччини – сплячі вулкани і краса природи

Ознайомившись з картою Туреччини, можна переконатися, що візитною карткою цієї країни є не море, а саме гори. Багато тутешніх вершин користуються популярністю у досвідчених альпіністів. Одна з них – стратовулкан Ерджіяс (3917 м). Шлях до нього можна прокласти через створені його лавою мальовничі ландшафти Каппадокії. Це історичний регіон у центрі країни, від краси якого у туристів захоплює дух. Вас чекають незвичайні види з кам'яними вулканічними стовпами химерних форм і розташовані в печерах готелі, в яких можна повноцінно відпочити після сходжень. Оптимальний час для подорожі сюди – з травня по жовтень. Технічно для альпіністів з досвідом сходження на вершину нескладне. Але воно все одно займе чимало часу і сил: прямовисні скелі, пронизливий вітер, сніг, лід – відмінний привід перевірити себе на витривалість і стійкість. Подбайте про надійний, вітро-і вологозахищений намет і зимовий спальник. У колекції Red Point ви знайдете відповідне спорядження – такі намети як Steady 2 EXT, LightHouse2 і самий теплий спальник Nevis.

Другий сплячий вулкан, найвища точка Туреччини (5165 м), а також одна з найкрасивіших і легендарних гірських вершин у світі – Агрі, відома за біблійною легендою про Ноїв ковчег, як Арарат. Навколо неї розташувався національний парк площею понад 88 тис. га. Зійти на гору найлегше з її плавної північної сторони. Але без досвіду і спеціального спорядження робити цього не варто, тому як навіть влітку доведеться долати льодовики, холод і проходити акліматизацію.

Новачкам можна порекомендувати більш легкі, але не менш вражаючі своєю красою маршрути по гірській Туреччини – наприклад, відправитися в похід по Лікійській стежці. Вас чекають захоплюючі дух види на море з блакитними бухтами в оточенні сосен і кедрів, каньйони, гори, екзотичні сади з гранатовими, апельсиновими і мигдальними деревами.

Альпи з Red Point

Альпи – для заспокоєння і натхнення

Ці гори є міжнародним центром альпінізму, туризму і гірськолижного спорту. Їх краса з зеленими луками, посипаними квітами і ніби іграшковими будиночками, закохує в себе з першого погляду.
 
Піднятися на найвищу вершину Альп  гору Монблан (4810 м)  мріють тисячі туристів. Зробити це можна з декількох країн. Найбільш мальовничий маршрут проходить по італійському гребеню. А якщо хочете побувати на батьківщині альпінізму, вирушайте на сходження з французького містечка Шамоні. Саме звідси 1786 року вперше досягли вершини два відважних туриста.
 
Крім Франції та Італії, захоплюючу подорож вам забезпечать Швейцарські Альпи. Тут дуже популярний так званий хайкінг  короткочасні піші походи по мальовничих горах і долинах, які не потребують спеціальної підготовки і підходять навіть школярам і літнім людям.
Кіліманджаро. Гори світу

За враженнями до Африки – Кіліманджаро

Стратовулкан Кіліманджаро (5895 м) знаходиться на північному сході Танзанії. Це не тільки найвища точка Африки, але і найвища на нашій планеті самотньо стоїть вершина.
 
Підйом на неї по кам'янистій, крутій поверхні не можна назвати простим. Але в супроводі гідів впоратися з ним цілком реально навіть не дуже досвідченим альпіністам. Речей доведеться брати багато з-за особливостей клімату – в міру сходження він змінюється рекордну кількість разів. Тому обов'язково візьміть з собою місткий рюкзак  підійдуть моделі об'ємом 75 літрів, з жорстким каркасом і вентильованою спиною: наприклад, Hiker 75.
 
Рясніють розмаїттям і тутешні пейзажі: густі ліси, трав'яні луки, кам'янисті стежки з гігантськими крестовниками, савана і льодовики. Сходження на Кіліманджаро користується величезною популярністю, так що знайти підходящий тур і гідів не складе особливої праці.
Ельбрус. снарядження в гори

За досвідом і красою природи – на Ельбрус

Найвища гірська вершина Європи Ельбрус (5642 м) знаходиться в Росії. Якщо ви збираєтеся піднятися на неї вперше, рекомендуємо ознайомитися з досвідом бувалих альпіністів. Володимир Хітріков у всіх подробицях, завзято і з гумором поділився з нами розповідями про недавню експедицію на Ельбрус, в якій вся команда сповна насолодилася прекрасними видами на гору. Їм вдалося половити форель, помилуватись заходом сонця на Східній вершині і сфотографувати величну тінь Ельбрусу. Ночували туристи в надійних наметах від
Red Point, а деякі особливо гарячі – у власноруч викопаній сніговій печері. Метою наступної експедиції, ідею якого підтримав наш бренд, стало максимально безпечне сходження на Ельбрус. Про її хід і результат ви також можете прочитати на нашому сайті.

декілька маршрутів до Ельбрусу

Описаний нашим експертом маршрут на Ельбрус не єдиний – їх існує десятки. Для початківців альпіністів відмінно підходить південний. На ньому є безліч гірських притулків. Відповідно, ви зможете комфортно акліматизуватися для безпечного сходження. Полегшує наявність на Ельбрусі канатної дороги, яка піднімає туристів на висоту 3750 м. Хоча навіть з цією умовою назвати похід до вершини простим ніяк не можна – все-таки пятитысячник.

Найвища точка Кавказьких гір не завжди є головною метою альпіністів. Професіонали стверджують, що ця місцевість відмінно підходить для швидкої акліматизації. Про такий свій досвід розповів переможець чемпіонатів України та СНД з альпінізму Сергій Бублик. У цьому акліматизаційном вересневому поході він успішно випробував намет Red Point Space 2, відзначивши його невелику вагу і швидкість установки в суворих умовах.
Палатки двомісні Red Point
Яка б не була мета подорожі, головний сплячий вулкан Кавказьких гір порадує вас найчистішим повітрям і чудесами мальовничої природи: засніжені вершини в оточенні хмар, бурхливі річки, гірські луки, хвойні ліси, рідкісні дикі тварини (сарни, тури і козулі). Так що гори позитивних вражень від подорожі вам гарантовані!

Всі перераховані нами маршрути вимагають не тільки спеціальної підготовки, але і якісного спорядження. Готуватися до сходжень і трекінгам потрібно серйозно, грунтовно і заздалегідь. В асортименті Red Point ви знайдете намети, спальники, килимки та рюкзаки. Всі вони протестовані професійними альпіністами і бувалими туристами. Тому запасайтеся потрібним спорядженням і сміливо рухайтеся вперед – до сходження на небезпечні, але такі привабливі вершини. 

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити