НОВИНА 19 ГРУДНЯ 2019

Готуємось до зимнього походу в Red Point: як не замерзнути в наметі?

Якщо ви любите випробовувати себе в екстремальних ситуаціях і вирішили відправитися взимку в похід, вам необхідно озброїтися не тільки спорядженням (наметом, спальником, килимком і теплим одягом), але і знаннями, як це все правильно використовувати в умовах низьких температур.  Адже природа і погода, особливо в горах, непередбачувана, і навіть досвідченим мандрівникам доводилося часом мерзнути.  Ми підготували для вас цінні поради, дотримуючись яких ви точно не замерзнете під час сну в наметі.

Як обрати палатку в похід

Порада 1: Утепліть своє тимчасове житло

Так як в зимовому поході спати доведеться на снігу або сирої землі, важливо застелити дно намету щільними карематами або надувними килимками. Для цього відмінно підійде килимок Red Point X-Fold. Комірчаста структура моделі не тільки краще і довше утримує тепло вашого тіла, але і зменшує вагу виробу, що важливо в піших походах. Також для цієї мети підійде будівельний листовий утеплювач, наприклад, пінополістирол.

Зверніть увагу: килимки повинні повністю покривати дно вашого тимчасового житла. Якщо ж їх кількості для цього недостатньо, то відмінне рішення – заповнити порожнечі складеними в рюкзаках речами та одягом. Особливо важливо захистити периметр намету, щоб у вітру було менше шансів проникнути всередину.

Ще один спосіб зробити переносний будинок теплішим – використовувати мох і гілки хвойних рослин, якими потрібно застелити землю в місці ночівлі.

Порада 2: Вибирайте теплий зимовий спальник тришаровий

В тестуваннях спальних мішків, як правило, беруть участь чоловіки в якісному термоодязі. Крихким і струнким леді варто ставитися до температурних показників більш прискіпливо. Не даремно у всіх спальних мішків є 3 температурних режими: комфортний жіночий, чоловічий комфортний і екстремальний.

Якщо на моделі написано, що екстремальна температура становить – 29 °C, це не означає, що ви зможете комфортно спати в такому коконі без додаткового утеплення. Для того, щоб не замерзнути вночі, звертайте увагу не на екстремальну температуру, а на комфортну, особливо якщо ви важко переносите холод. Цей показник у даному випадку завжди набагато нижчий – від - 4 до - 10 °C. Також важливо вибирати моделі з можливістю об'єднання двох або трьох спальників. Так ви зможете зігрівати один одного своїм теплом. Радимо розглянути модель від нашого бренду – зимовий спальник-кокон Red Point Nevis з максимальною кількістю утеплювача Termolite Qualo щільністю 360 г/м2.

Зимовий спальник Red Point

Порада 3: Додаткове утеплення для спальника

Якщо ви не впевнені в теплоті свого спального мішка або ж побоюєтеся різкого зниження температури під час походу, візьміть для нього спеціальний флісовий мішок.  Він забезпечить виробу додаткове утеплення.  Також є важливе правило: перед тим, як забратися в спальник, його потрібно гарненько струснути і збити, як подушку.  Це допоможе розправити наповнювач і рівномірно розподілити його по мішку. 

Порада 4: Одяг - ваш головний союзник в боротьбі з холодом

Перед тим, як лягати спати, переконайтеся, що ваш одяг повністю сухий.  Навіть трохи промоклий від снігу або поту потрібно обов'язково змінити.  Якщо ж повністю переодягнутися не виходить, то постарайтеся просушити вологі речі біля багаття.  Щоб не спітніти, не варто надягати на себе відразу всі речі.  Розмістіть  їх поруч зі своїм спільником і утеплюйтесь в міру необхідності.

У похід рекомендуємо брати такі складові зимового гардеробу:

• комплект термобілизни (можна навіть два, вони не займуть багато місця) – воно відводить вологу від тіла і допомагає зберігати тепло;
• теплі (бажано вовняні) шкарпетки - їх потрібно одягати безпосередньо перед сном і зберігати в рюкзаку в захищеному від вологи місці;
• шапку – голова, як і ноги, повинна залишатися в теплі;
• спортивні та лижні штани – одні надягайте під низ, інші – зверху;
• товстий светр з високим горлом;
• байкова сорочка.

Найнеобхідніше в поході

Порада 5: Подбайте про свій фізичний стан

Для того, щоб в організму були сили протистояти холоду, всі базові потреби повинні бути задоволені. Хороше самопочуття забезпечить ситна вечеря. Найкраще вибирати гарячі жирні страви – така їжа довше перетравлюється, забезпечуючи організм енергією, а значить, сприяючи виділенню тепла.  За одну-дві години до сну випийте трохи теплої води. А ось від напоїв, що містять кофеїн, і солодощів краще відмовитися – ці продукти звужують кровоносні судини, а значить, не допоможуть вам зігрітися.

Порада 6: Не лягайте спати замерзлими і на самоті

Якщо за цілий день прогулянок на свіжому зимовому повітрі ви змерзли, не лягайте спати, поки не зігрієтесь.  Розігнати кров допоможуть активні фізичні вправи: пострибайте, поприсідайте і кілька разів відіжміться.  Але тільки стежте за тим, щоб в результаті цих дій ви не почали потіти. Займайтеся до появи приємного тепла в тілі.

Також важливим джерелом тепла є ваші супутники.  Не ночуйте в наметі на самоті.  В ідеалі – в переносному будинку вас повинно бути не менше трьох.  Разом не тільки веселіше, але і тепліше.

Порада 7: Вибирайте якісний намет

Для початку зазначимо, що жоден намет не може по теплоті зрівнятися з будинком, так як має тканинну основу. Але зате якісний виріб захистить вас від вологи і вітру. Тому вибирайте моделі з високим рівнем водонепроникності – від 1500 мм. Також важливу роль при виборі відіграє наявність тамбура, в якому ви зможете зберігати взуття або просушити шкарпетки.  Такі практичні моделі представлені в асортименті Red Point. За допомогою наших порад ви легко виберете відповідний намет для зимових пригод.

Кілька правил і Лайфхаків від досвідчених туристів

• Забезпечити ногам додаткове тепло допоможе порожній рюкзак. Помістіть в нього ступні – і ефективна термоізоляція їм гарантована.
• Використовуйте одноразові грілки (хімічні або каталітичні) або ж просто пластикову пляшку з гарячою водою. Головне – приберіть її зі свого спальника після охолодження, щоб не втрачати тепло.
• Коли ми замерзаємо вночі, то інстинктивно намагаємося зігріти себе за допомогою теплого дихання, сховавши ніс і рот всередину спального мішка. Бувалі туристи так робити не радять. Ваше дихання здатне зробити одяг і спальник вологими, а волога – поганий союзник в холод.

Так як сон взимку на снігу або сирій землі – справа екстремальна, обов'язково скористайтеся нашими порадами, і тепло стане вашим супутником!

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити