НОВИНА 21 ЖОВТНЯ 2015

Як правильно перезимувати літо: про вибір літніх та зимових спальників

Всім привіт! Ми продовжуємо серію корисних статей, і сьогодні мова піде про те, як правильно обирати літній та зимовий спальник. Після чого  ще раз уважно перегорнемо сторінки каталогу Red Point та детально розглянемо найхітовіші  моделі в колекції спальних мішків.

На сьогоднішній день ринок буквально заполонили найрізноманітніші пропозиції на будь-який смак та гаманець, а кількість брендів/виробників стала ну просто астрономічною. У цьому огляді постараюся максимально спростити вибір, щоб, вирушаючи в споживчі джунглі за новим спальником, Ви могли повернутися з полювання з гідною здобиччю ;)

 Як вибрати зимовий і літній спальний мішок - поради Red Point

Для початку – трохи загальних відомостей про вибір спальників.

Спальні мішки один від одного відрізняються перш за все:

• призначенням (тобто, для якої активності на природі);
• конструкцією;
• різновидом та кількістю утеплювача;
• температурними показниками та сезонністю;
• вагою;
• наявністю правильно та якісно виконаних деталей конструкції («фенечки» та «приємні дрібниці»;  дитячі та жіночі моделі).

Призначення (або клас) спальника

Усі спальні мішки умовно поділяються на:

• Кемпінгові. Як правило, це великі, просторі, мега-комфортні спальники-ковдри. В основному на місце біваку вони прибувають на машинах, їх внутрішня поверхня виконана з натуральних або змішаних тканин. Продаються без компресійних мішків, мають середню вартість, оскільки в них не використовуються дорогі утеплювачі. Доступні по грошах і розраховані на максимальний комфорт. Тобто, якщо ви плануєте кілька разів на рік виїжджати з сім'єю або компанією друзів на природу, плюс підстрахуватися на випадок раптових похолодань на улюбленій дачі, цей тип однозначно для Вас.

Кемпінгові спальники - поради щодо вибору від Red Point

• Туристичні. Такі моделі складають основну масу продажу спальників – близько 70% всього ринку. Бувають різні за якістю та  типом утеплювача. Конструкційно – в основному це «кокони» (про них трохи нижче), але зустрічаються і спальники-ковдри, як правило, з підголівниками. Є й аматорські (простіше, дешевше й важче (!)) та професійні варіанти (з якісних матеріалів, розраховані на більш низькі та широкі температурні діапазони, ну і відповідно дорожчі). Як правило, це спальники з синтетичним утеплювачем.

 Як вибрати туристичний спальний мішок - поради від Red Point

Порада! При виборі універсального туристичного спальника, якщо хочете не прогадати з якістю та не дуже розбираєтеся у всіх цих логотипах із гірськими вершинами, – робіть покупки в професійних екіпірувальних центрах. Імовірність купити саме те, що Вам потрібно, зростає у 10 разів у порівнянні з шопінгом у будівельних супермаркетах та на малозрозумілих сайтах широкого асортименту з лякаюче низькими цінами та незрозумілими описами.

• Експедиційні. Спальники найвищого класу, утеплені або пухом, або синтетичними утеплювачами останнього покоління, мають найвище позитивне співвідношення між вагою, об’ємом і температурою комфорту. Всі зимові, низькотемпературні спальники у більшій мірі відносяться саме до цього класу. Важливо! Запам'ятайте, у природі не зустрічається таке явище, як хороший дешевий зимовий спальник :) І це, до речі, чудова новина.

Експедиційні спальні мішки

• Ультралегкі (або ще їх називають велоспальники). Надкомпактні спальники вагою від кілограма й нижче, з утеплювачами середнього та високого рівня для тих мандрівників, яким архіважливо мінімізувати об’єм та вагу транспортувального вантажу: велотуристам, автостопщикам, екскурсантам-бекпекерам, що по кілька місяців мотаються по північним штатам Індії або вперто крокують по Лікійській стежці у розпал літа. Ну, звичайно, в першу чергу авангарду сучасного туристичного ком'юніті – Легкоходам – Членам і Прихильникам Фронту визволення Туристів від Зайвої Ваги.

• Мисливські та військові спальники. Перші – як правило, від туристичних і теплих кемпінгових відрізняються лише камуфляжним забарвленням. А ось другі часто до цього часу робляться з натуральних матеріалів (ватяні) або з особливим чином обробленої від швидкого займання синтетики.

Конструкція спальників

Два основних типи конструкції спальників – це ковдра та кокон.

 Спальники-ковдри – це, як правило, більш легкі, менш теплі, але просторі та комфортні спальні мішки. Якщо перед Вами стоїть питання – "Який обрати спальник для літа?", то правильною відповіддю на нього частіше за все буде саме спальник-ковдра. Його можна повністю розстебнути, щоб спати на ньому та додатково накриватися великим пляжним рушником або тонким простирадлом у жарку ніч. У не дуже спекотну – розстебнути до половини, а в прохолодну ніч – застібнутися повністю та виспатися в теплі. Для відпочинку на природі, для кемпінгу – оптимально.

 Спальники-кокони. Більш легка, компактна (менше тканини), при цьому більш теплозберігаюча конструкція. Всі «професійні» експедиційні моделі – саме цієї конструкції.

Спальники Red Point

Різновиди та кількість утеплювача

За типом утеплювача спальники діляться на натуральні (пухові) та синтетичні.
 
Перші більш легкі, теплі, довговічні, але дорогі.
 
Другі, в свою чергу, поділяються на кілька класів за типом та якістю:
 
 бюджетні утеплювачі з недорогого поліестеру (використовується в основному у літніх спальниках) – HolowFiber та аналоги;
 порожнисті багатоканальні утеплювачі (найяскравішим по співвідношенню "ціна/якість" до сих пір є утеплювачі Termolite легендарного американського концерну DuPont, які, до речі, використані у всіх спальниках нової колекції Red Point);
• мікроволоконні утеплювачі класу «штучний пух», які застосовуються в спальниках преміум класу. Яскравим представником цього сімейства є утеплювач PrimaLoft, з якого зшита серія супер-спальників Red Point LightSome.

Останні 2 згаданих класи утеплювачів використовують у спальниках, розрахованих на 3 нежарких сезони: осінь, зиму, весну.

Про кількість утеплювача. Про це треба знати одне просте правило: чим більше щільність шару утеплювача (на етикетці вказується в грамах на метр квадратний) та чим більше шарів, тим спальник тепліший.

Відмінності за температурними характеристиками та сезонності

Оскільки мета цього огляду – відповісти на 2 головних питання: «як обрати літній спальник?» та «як обрати зимовий спальник?», – почну з сезонності.
 
За цією ознакою спальники поділяються на:
 
• «літні» – рекомендується використовувати з середини травня до середини вересня;
• «3-сезонні» – з середини квітня до середини жовтня;
• «3 сезони +» – з ранньої весни до глибокої осені;
• «зимові» або висотні, розраховані на низькі температури та суворі температурні умови високогір'я.
 
Важливо! Невеликий «фізичний» відступ: спальники не «гріють», а зберігають тепло. Джерело тепла – Ваше тіло. Спальник, а також килимок, палатка, правильна бівачна термобілизна, білизна є системою утримання тепла та запобігання його втрати від вітру, контакту тіла з холодною землею або снігом. Все разом це "по крутому" називається sleeping system – і чим вона у Вас краще продумана та забезпечена, тим Ваші ночі у поході будуть комфортніші та безпечніші. Тобто купити крутий спальник та взяти в зимовий похід у Карпати «ніякий» килимок із «незрозумілим» наметом, м'яко кажучи, методологічно неправильно.

Про температурні характеристики: як розібратися в цифрах?

Температурна характеристика спальника це найважливіший параметр при виборі, тому його розглянемо докладніше.
 
На всіх сучасних спальниках – (на пакувальних мішках та на інфопланках всередині спальника) ви можете бачити одну з двох картинок: 

Температурная шкала спального мешка

Або таку:

Температурная шкала спального мешка

Відмінність другої від першої картинки – у відсутності першого, доки людина буде відчувати сильний дискомфорт, рясно потіти та «варитися» у застібнутому спальнику. Звертайте увагу на цю цифру при виборі літнього спальника.

Що ж ці цифри означають – читаємо зліва направо:

• Перша. Плюсовий екстрим – температура, вище якої середньостатистичний здоровий чоловік буде відчувати сильний дискомфорт, рясно потіти і «варитися» в застебнутому спальнику. Звертайте увагу на цю цифру при виборі літнього спальника.

• Друга цифра – це так званий «жіночий або підлітковий комфорт». Вказується температура, при якій середньостатистична здорова жінка в легкій білизні з комфортом виспиться. Милі теплолюбні дами – звертайте увагу саме на неї.

• Третя цифра – «чоловічий комфорт». При цій температурі чоловік у тонкій білизні чудово виспиться без надягання додаткової теплої бівачної білизни.

• Четверта цифра – «мінусовий екстрим». Це та температура, нижче якої виробник гарантує настання серйозних неприємностей зі здоров'ям ночівника: переохолодження та все, що з цим пов'язано. Ця цифра критично важлива при виборі зимового спальника.

Оскільки температура – показник нестабільний, то прийнято вважати зоною комфорту відхилення + 5/-5 градусів в обидві сторони від цікавої вам позначки. 

Наприклад, для дівчини, що мерзне  навіть о 7 годині вечора на побаченні в міському парку та  схильна до гіпотонії, зона комфорту літнього спальника-ковдри з показниками +25/+12/+8/+2 буде від +17 до +8 градусів вночі. Нижче +8 потрібно додатково щось піддіти або чимось вкритися.

Кілька порад із практики з розуміння стосовно себе та до майбутніх умов температурних показників.

 Перша: якщо ви дуже мерзнете – зміщуйте вашу точку (температуру) комфорту на кілька градусів вище.

 Друга: при виборі зимового спальника з декількох перевірених моделей звертайте увагу на проміжок між 3 та 4 цифрами – чоловічим комфортом та екстримом. Якщо комфорт однаковий, а екстрим у одного зІ спільників вище – беріть останній. В горах вареним ще нікого не знаходили.

Про те, наскільки заявлені виробником цифри відповідають дійсності

Більшість гідних уваги та поваги виробників обов'язково передають свої спальники на сертифікацію відповідністі європейським стандартом температурних показників EN 13537. Якщо на спальнику стоїть знак цього стандарту – цифрам можна вірити (з поправкою на власні фізіологічні особливості).

 Спальники Red Point сертифіковані за стандартом EN

Буває, правда, і так, що виробник за низкою причин (основна – це дуже дороге тестування, а часи зараз економічно не прості) не тестує продукцію в лабораторії EN 13537. Чи можна довіряти цій продукції? Особисто я вважаю, що варто, за умови, що це відомий бренд, який використовує відомий утеплювач, і ви купуєте спальник у професійному екіпірувальному центрі, співробітники якого самі професійні туристи та ризикують своєю діловою репутацією, а іноді й «цілістю морди обличчя», продаючи незрозуміле «палево» добрим людям, з якими, як знати, може коли й доведеться зустрітися на вузькій гірській стежці.

Головні особливості літніх та зимових спальників

Резюмуючи все вище сказане.

Якщо Ви обираєте літній спальник для довгоочікуваної «відпустки біля води», то оптимальним рішенням буде комфортний спальник-ковдра з температурою комфорту між +8 та +12 за Цельсієм.

Якщо Ви збираєтеся активно провести все літо починаючи з травневих свят і до 1 вересня,  в ваших планах присутні і гірський похід, й веловиїзди, й кілька літніх open air заходів, і взагалі вам рідко сидиться на місці, Ваш вибір – компактний кокон вагою до 1,150 грам з хорошим утеплювачем та комфортом близько +4.

А якщо Ви настільки круті, що віддаєте перевагу ломитися крізь сніги та хуртовини далекими хребтами в розпал лютого, то Ваш вибір – це найтепліший кокон на найкрутішому із доступних утеплювачів із температурою чоловічого комфорту ну ніяк не нижче -9.

Літо та Зима від Red Point

Літо

В колекції спальників Red Point слабких позицій немає взагалі, але є кілька абсолютних хітів, які пройшли ретельну призначену для користувача перевірку.

Спальники-ковдри Manta и Roomy

М'яка змішана внутрішня тканина, дуже міцна та практична зовнішня, температура комфорту +13/+8. Комфортний підголівник та додаткова бічна блискавка для зручності неповного розкриття спальника, якщо ви в ньому, наприклад, сидячи читаєте або якщо вночі раптом стало трохи тепліше, ніж потрібно.

Roomy – збільшена версія спальника Manta для великих людей або для мами з малюком (ширина 100 см!). 

Це мішки, які випускаються з правою та з лівою блисківками. Вони можуть зшиватися один з одним як в межах моделі Manta + Manta, так і між моделями Manta + Roomy, а також дозволяють утворювати великі «конверти», в яких дуже зручно спати вдвох чи втрьох (батьки + маленька дитина). 

Оптимально для літнього кемпінгу в будь-якій точці України.

Спальник – кокон Corbett

Випускається в 3 ростовках. 

У цій моделі застосований один з найбільш перевірених та відомих утеплювачів – 8-канальний Thermolite Quallo. Оптимальне співвідношення за вагою, обсягом та вартістю. При вазі всього в 1,1 кг забезпечує комфорт в діапазоні від +9 до +4. 

Найпопулярніший літній універсал. Краще рішення для туристів і мандрівників «широкого профілю». Поспішайте придбати його скоріше: за моїми даними вони розлітаються, як гарячі пиріжки, і до початку липня на складі ними й не пахне.

Спальник Lightsome 100

Елітний літній спальник для справжніх цінителів високоякісного полегшеного спорядження на утеплювачі Primaloft щільністю 100 г/м2.

Спальник Red Point Lightsome 100 - полегшений спальний мішок

При вазі 890 грам – температурні показники +10/+5/-9! Зверніть увагу на нижню межу екстриму: з цим спальником можна сміливо їхати в 3-х тижневий велопохід по північному узбережжю Норвегії. 

Модель високо оцінена і велотуристами, і альпіністами, і професійними автостопщиками. Спальник відповідає кращим світовим стандартам, і при цьому коштує ну дуже смішних грошей, як за таку якість.

Зима

Серед зимових спальників Red Point найвидатнішим екземпляром по праву є модель Nevis. 

Випускається в 3 ростовках: крім Small та Regular, доступна також модель Long для великих та коренастих чоловіків. 

Температурні показники -4/-10/-29 (!!!) досягнуті за рахунок того, що модель утеплена 2-ма шарами Thermolite Quallo, сумарна щільність яких становить 360 гр/м2. 

Особисто (авт. Максим Лазаренко) користуюся цією моделлю. 

Вночі у листопаді в -17 на продувній наскрізь перемичці між г. Стій та м. Великий Верх на Боржаві я провів прекрасну ніч у тонкій термобілизні та до ранку навіть змушений був розстібнути блискавку, бо, пардон, злегка спітнів. 

Краще зимового спальника у мене до цього моменту не було за всі 25 років у горах.

 Спальний мішок Максима Лазаренка - Red Point Nevis

На цьому, мабуть, матеріал і завершу. Сподіваюся, вашому покірному слузі вдалося внести ясність у питання вибору літніх і зимових спальників, а Red Point – як завжди виправдати ваші сміливі очікування.

Максим Лазаренко – експерт Red Point Test Club Team
До зустрічі на сторінках redpoint.ua

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити