НОВИНА 15 ТРАВНЯ 2014

Висновки Хітрікова Володимира щодо ILLUSION 2. Підсумок двох сезонів експлуатації

Владимир Хітріков провів виснажливий тест намету Illusion 2 за 45 ночей, 20 з яких були проведені на висоті понад 4200 м. Про те, як намет витримав сніг, мороз та  вітер більше ніж 60 км/год, на висоті 6100 м, читайте далі…

 українське спорядження Red Point
Кавказ, літо 2012. Ущелина Ірікі, ночівля на висоті 3500 м.

"Трохи попередніх даних: двомісний, на чотири сезони, двошаровий намет Illusion 2, загальною вагою 4.25 кг. Рекомендована роздрібна вартість 233,3$, позиціонується виробником, як намет для базових та висотних таборів.

Цю модель намету ми почали тестувати з травня 2012 року. За цей час ми провели в ній близько 45 ночей, з яких 20 ночей – на висотах вище 4200 м, у тому числі одна ніч в районі вершини Ельбрусу (5600 м), шість ночей – в таборі 5300 м і три ночі – в таборі на висоті 6100 м, в умовах шторму при сходженні на пік Леніна.

В цьому місці, в умовах негоди, ми прожили чотири дні. За позитивної температури та наявності двох людей в наметі вентиляція не справлялася, тому знадобилося вдень частково піднімати снігову спідницю. На великих висотах подібних проблем не було.

 спорядження українського виробника Red Point
Гімалаї, осінь 2012. Передовий базовий табір Айленд піку, ночівля на висоті 5700м.

Вентиляція намету справлялася добре, паморозі на стінках майже не було.

 намети українського виробника Red Point
Кавказ, сходження на Ельбрус у травні 2013 р. Це ночівля на висоті 4200 м над «Притулком 11».

 намети, спальники, рюкзаки українського виробника Red Point
Фото ночівлі на висоті 5200 м на перемичці Ельбрусу.

 спорядження українського виробника Red Point
І ночівля в районі Східної вершини Ельбрусу, на висоті 5600м.

 кращу якість спорядження Red Point за доступною ціною Red Point
Влітку палатка була з нами на Тянь-Шані,в ущелині Ала-Арча.

 краще спорядження в Україні Red Point
І на Памірі, під час сходження на пік Леніна. Ночівлі на висоті 5300 м і 6100 м.

 краще спорядження в Україні Red Point
А символіка RED POINT побувала на вершині піку Леніна.

Тепер трохи про те, у що нам вдалося перетворити цю палатку.

 захист від вітру і снігу в наметах Red Point захист від вітру і снігу в наметах Red Point захист від вітру і снігу в наметах Red Point

Досить сильно постраждала снігова спідниця, але це, на жаль, цілком природний процес.

Виникли певні проблеми з ультрафіолетом. Тканина тенту стала трохи світлішою тв жорсткішою. На знімку ви бачите порівняння кольору пакувального мішка з кольором тенту.

Проклейка швів і ламінація тенту виявилися досить якісні. Після таких жорстких умов експлуатації було виявлено єдине місце, де почала відставати стрічка, якою були проклеєні шви.

 захист від вітру і снігу в наметах Red Point захист від вітру і снігу в наметах Red Point захист від вітру і снігу в наметах Red Point

Зберігати намет необхідно у добре просушеному вигляді та  в сухому приміщенні. У нас на внутрішньому наметі в процесі зберігання з'явилися темні точки.

В результаті експлуатації з'явилося декілька пошкоджень тенту. Істотне пошкодження сталося в тому місці, де лопнула стійка. Ймовірно, пошкоджена стійка пробила тент.

Ще пара отворів з'явилася в процесі експлуатації. Але потрібно враховувати, що сила вітру при ночівлі на висоті 6100 м була більш 60 км/год. При цьому, частина наметів дуже іменитих виробників, наприклад, намет Hilleberg Jannu (кращий 4х сезонний намет за тестами Outdoorgearlab), були розірвані на шматки, а деякі були зірвані і навіть полетіли вниз. Тобто всі ці «ознаки зносу» – це дуже хороший результат для намету, який в чотири рази дешевше Hillebergа. Практично, ночівлі під піком Леніна були свого роду випробувальним стендом для різноманітних наметів на чотири сезони. Якщо уважно подивитися на наведену нижче фотографію, то в цьому можна переконатися.

сніжна спідниця в наметі Red Point

У плані «чистоти експерименту» видно, що до наметів ще ніхто не підходив. Дві ночі в умовах снігопаду та сильного вітру вони простояли самі. При цьому, крайні (на знімку праворуч і ліворуч) намету «лягли». Якщо не помиляюся, це намет RED FOX CAVE 4 (ліворуч) і, схоже, Easton Rimrock (праворуч). На наметі Black Diamond зверху лежить сніг, що також не дуже добре. Зрозуміло, що багато чого залежить від того, як ці намети були поставлені та закріплені,але тим не менш, факт є факт – ILLUSION 2 перенесла самостійне «стояння» бездоганно.

 внутрішня захисна частина в наметах Red Point

Крім того, у ILLUSION 2 дуже добре зроблена вентиляція (вентиляційні отвори є з усіх чотирьох сторін) і чудово організований внутрішній простір (практично по всьому периметру намету та й на стелі є кишені).

Більш того, вона швидше 2+, а не двомісна.

захист від вітру і снігу в українських політиках Red Point

Кілька ночей на висоті 6100 м ми жили в ній втрьох, за схемою 696, не відчуваючи особливого дискомфорту. І, нарешті, при гарантованій відсутності опадів цю модель можна використовувати без тенту, як літній намет.

 схема збірки намети Red Point

При цьому, зберігаючи свою вітростійкість, намет буде важити всього 2.3 кг

Загальні висновки: досить хороший, недорогий намет, дозволяє молоді долучитися до занять висотними і зимовими видами альпінізму і туризму. Може стати в нагоді всім, хто збирається ночувати у наметі при сильному вітрі й морозі. Не дуже підходить для професійного використання у зв'язку з тим, що його недорогі матеріали не є довговічними. Як і будь-який намет на чотири сезони, його не слід купувати для використання влітку, оскільки можуть виникати проблеми із зайвим конденсатом.

Кілька ідей щодо поліпшення намету:

• Посилити дуги, але оскільки намет і так не надто легкий, то, ймовірно, за рахунок збільшення жорсткості, а не діаметра їх матеріалу.
• Укомплектувати намет ремкомплектом для дуг (трубочки).
• Враховуючи, що 4-х сезонні намети в основному стоять на снігу, зменшити щільність підлоги, тим самим зменшивши вагу намету.
• Враховуючи інтенсивність ультрафіолету на висоті, використовувати для тенту більш стійкі до УФ-випромінювання тканини.
• Зробити внутрішній намет з більш тонкої тканини – з застосуванням антисептичного і антимікробного просочення.
• Укомплектувати кілочками, придатними для снігу – більшого V-перерізу.
• Змінити пакувальний мішок: або зробити його реально компресійним, або просто легким."

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити