НОВИНА 17 ЛИСТОПАДА 2013

Експедиція вздовж Карпат – тест спорядження тривалістю у місяць

В останніх числах серпня 2013 року троє друзів перевели статус однієї спільної мрії з нав'язливої ідеї,  що постійно спливає в свідомості та не дає спокою, в унікальний життєвий досвід. Мова йде про Експедицію вздовж Карпат  – подорож довжиною в місяць і більше чотирьох сотень кілометрів уздовж осьової лінії Українських Карпат.

testirovanie snaryajeniya v dol karpatskoy ekspedicii

"Ми почали шлях 27 липня, в Турківському районі поблизу польського кордону і фінішували 28 серпня в гуцульському селищі Верховина. Все —  пішки, сотні кілометрів по масиву Сянских Бескидів, Полонинського вододільного хребта Боржави, Центральних Горган, Свидовця, Чорногори і Гринявських гір. Такий карпатський зріз,  практично увесь район за одну подорож. Безумовно, реалізація такого проекту вплинула на кожного з нас, залишивши численні враження, переживання і їжу для роздумів. Але про це у всіх подробицях можна дізнатися у ліричних звітах та етнографічних матеріалах, які ми регулярно публікували.

Також хочеться хочеться висвітлити технічну сторону питання, а саме – як наш тревел-захід пережили спальник Lightsome 100, Lightsome 170 і намет Steady 3, що люб'язно надані нам компанією RED POINT у якості спонсорської підтримки.

 Ред Поінт тестування в експедиції

Протягом чотирьох з половиною тижнів намет Steady 3 був для нас домом та притулком. А яскраві спальники Lightsome замінювали затишні домашні перини. Хочеться зауважити, що починали ми подорож посушливим і жарким літом, з середньою денною температурою повітря близько 30 С, а закінчили  під час похмурої та примхливої осені, в постійних туманах та дощах, при 15 градусах тепла.

А тепер саме час розповісти, як вели себе речі, які створювали нам комфорт в таких умовах. Але про все по порядку.

Почнемо з намету Steady 3. Ще при отриманні та першому пробному зборі намету, у керівника на дачі, кинулася в очі якість матеріалів та опрацювання конструктивних елементів. Усе, що здалося нам надійним і міцним на вигляд, повністю виправдало покладені на себе надії та  не викликало претензій за весь час походу – зручний просторий чохол-гермомішок на защіпку, пружні та блискучі дуги каркасу, дбайливо проклеєні шви.

 Тестування спорядження Ред Поінт у вдолькарпатской експедиції

Намет жодного разу не давав протікання при дощуі, яких в останні дні було предостатньо, а коли вони нас заставали зненацька (тент був не розтягнутий, а просто накинутий зверху, лишень були застебнуті замки по краях), то допомагала конструкція намету – тент знаходиться на достатній відстані від внутрішнього намету та зовсім не прилипав. Дно також не підвело, одного разу вранці ми навіть відчули себе сплячими на водяному матраці – місце під намет було вибрано не дуже вдало, в ямці – вода була прямо під тонкою мембраною днища, але так і не змогла проникнути всередину. Про алюмінієвий каркас і змійок YKK годі й говорити – добротні та надійні. Дуги ніби самі складаються, тільки витягни їх з мішечка!

 Red Point - Тестування намети в Карпатській експедиції

Якщо є відповідні навички,  розставити намет поодинці, без підмоги товаришів, зайнятих розпалюванням багаття і приготуванням вечері –не проблема. Ще дуже порадувала обстановка в наметі: за рахунок сітчастої верхньої частини і бежевому тенту всередині світло та затишно, навіть в темний час доби, а конструкція дозволяє комфортно сидіти на всій площі, щоб не тертися головою об тканину і писати в щоденник враження минулого дня. Прекрасні умови вентиляції – за рахунок сіточки внутрішньої стінки і віконець-клапанів на «даху», поличка-подивись на стелі і кишеньки уздовж стінок для всяких дрібниць, просторі тамбури. Загалом, нашим затишним похідним будинком ми залишилися дуже задоволені. Адже ми провели в ньому 30 ночей! – був час натрапити на недоліки й слабкі місця, але до радості майбутніх володарів намету моделі Steady 3, таких не виявлено.

 тестування спорядження в дол карпатської експедиції

Тепер поговоримо про спальник.

Вибір моделей зумовлено сезоном проведення експедиції – карпатське літо не буває занадто холодним. Тому – моделі Lightsome 100, Lightsome 170, легкі і без додаткового утеплення. Запасу теплової міцності при зазначених температурах комфорту +2 – +5С цілком вистачило. Радували прогумовані компресійні мішки зі спеціальною системою строп, що ефективно стискає спальник. Капюшон грав подвійну роль – у дощові вітряні ночі виконував прямий обов'язок, гріючи голову власника, а при теплій погоді ставав зручною подушкою під тією ж головою.

Зауваження. Тут буде гріхом приховувати проблему, що переслідувала нас протягом усього походу – «жування» змійкою внутрішнього матеріалу. Навіть якісна фурнітура не рятує, матеріал дуже тонкий і не пропускає жодного випадку заклинити бігунок. Розуміння один з одним ми так і не знайшли. А в іншому – прекрасна річ: легкий, компактний, зручний  та надійний компресійний мішок, а також  внутрішня кишеня для дрібниць. Добре тримає тепло, але в кінці походу, коли вночі температура була нижче 10С, доводилося вдягати флісову «піжаму». Інтенсивне використання протягом цілого місяця не привело до яких-небудь помітних наслідків експлуатації в складних умовах, ніяких втом матеріалу, розривів, деформацій.

 Спорядження Ред Поінт тестується в експедиції

На наш погляд такий намет і спальники – ідеальний варіант для походів влітку і в міжсезоння. Речі надійні і практичні, а якщо говорити про відношення ціни до якості, то зараз на українському ринку RED POINT займає позицію лідера.

Ну і наостанок — ми б хотіли подякувати компанії за надану підтримку та сподіваємося на співпрацю в майбутніх спільних пригодах."
 
Учасники експедиції:

Бритавський Євген (керівник-репортер)
Кусяк Віталіна (етнограф-літописець)
Володько Юрій (завгосп-фінансист)
VK-сторінка експедиції: vk.com/along_carpathian_expedition

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити