НОВИНА 02 ВЕРЕСНЯ 2012

Казбек. Частина 1

Своїми враженнями щодо літніх сходжень у Грузії ділиться Володимир Хітріков:

"Так вийшло, що у серпні я двічі сходив на Казбек, з тижневим інтервалом. Враховуючи, що і в Грузії і на Казбеці я був вперше, вражень було досить багато. Хочеться поділитися...

Туди ми їхали спочатку поїздом до Владикавказу, а потім на легковій машині в Казбегі. І за часом, і по грошах вийшло не набагато більше, ніж в Приельбруссі.

Red Point Казбек

Пам'ятник Олександру Казбегі. Сюди ми приїхали з Владикавказа і тут ми чекали Георгія, у якого й зупинилися після приїзду.

Red Point Казбек

Це не будинок Георгія, просто мені дуже подобаються старі будинки —  старі, але справжні і міцні. Як люди. Це один з них.

Red Point Казбек

З веранди будинку, де ми зупинилися,  здалеку було чудово видно Казбек і частину шляху до нього.

Red Point Казбек

Але не тільки вдалині, але й поблизу ми побачили прекрасні краєвиди.

Red Point Казбек

Переночувавши одну ніч, вранці вийшли у бік перевалу Саберце, повз монастиря Цмінда Самеба, по гарній стежці, що йде через зелені луки.

Red Point Казбек

Не заважаючи на дощик, настрій у всіх оптимістичний. І лише більш поінформований гід чомусь весь час був напружений через погодні умови.

Red Point Казбек

За декілька годин, перебравшись через маленький, але досить бурхливий струмок, ми прийшли на ночівлі за перевалом.

Red Point Казбек

Тут, розрахувавшись натурою, ми найняли провідника на метеостанцію. Відразу обговоривши, що наш хліб можна тирити та їсти, чужий сир тим більше, а руки гіда пробувати зась, буде собі дорожче.

Red Point Казбек

Казбек добре видно з гребеня над ночівлями. Видно навіть метеостанцію і зрозуміло, що вона, здається, зовсім поруч.

Red Point Казбек

В принципі, якщо йти з самого початку льодовика, то так воно і є. Правильна стежка по льодовику починається тут.

Red Point Казбек

Не зважаючи на те, що метеостанція була побудована у 30-ті роки і на висоті 3653 метри, вона досить добре збереглася. Зараз вона частково працює – лишень як притулок для тих, хто сходить на Казбек.

Red Point Казбек

Це фото я назвав б «Яєчня з видом на Казбек». Перед цією поїздкою я загорівся ідеєю придбанням сковорідки для походів. Як найдостойніший був розглянутий варіант сковорідки для джетбойла але, на жаль, вона здалася занадто «лівою», причому відразу за кількома параметрами. Замість неї вдалося купити сковорідку з тефлоновим покриттям – з набору туристичного посуду. Загалом, якщо не підпускати до неї дівчат з їх улюбленими ножичками, губками та пісочком, то деякий час вона цілком може послужити.

Red Point Казбек

Вранці ми розвідали стежку до льодовика. Мене вразила велика кількість варіантів, в тому числі і тупикових, мостів, дірок, падаючих каменів і взагалі явна небезпека цієї стежки. Наступного дня ми повинні були виходити на сходження, але ніч була не просто теплою, а задушливою і, не дивлячись на зірки і чисте небо, я сказав, що ми не виходимо. З важкою душею ліг спати – уявляючи, що мені скажуть, якщо день буде сонячний. Але через декілька годин мене розбудила злива і трохи пізніше – голоси тих, кто повернувся з походу. В цей день ми вийшли після обіду, вже під час гарної погоди та встановили табір на плато.

Red Point Казбек

Продовження розповіді Володимира читайте "Казбек. Частина 2"

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити