НОВИНА 15 СЕРПНЯ 2018

Як правильно вибирати, налаштовувати, упаковувати та носити туристичний рюкзак

У цьому невеликому, але максимально корисному огляді ми попросили Максима Лазаренка передати все дійсно важливі та корисні знання про сучасні туристичні рюкзаки. Також розберемо ключові моменти їх використання – налаштування, укладання і, власне, перенесення на далекі відстані. Ці дані накопичені за 26 років безперервного ходіння в різноманітні походи, експедиції і 8 років роботи Максима в якості консультанта з підбору туристичного спорядження.

Як правильно упакувати туристичний рюкзак - поради Red point

Ключові фактори вибору туристичного рюкзака:

передбачуване використання (де, як часто і як довго буде використовуватися);
об`єм;
конструкція спини (підвіски);
• вага;
 тканина і фурнітура рюкзака;
 кишені, система зовнішнього кріплення вантажу, наявність вбудованої накидки від дощу і інші додаткові опції;
 колір.

 Передбачуване використання та обсяг рюкзака

Передбачуване використання та обсяг рюкзака

При виборі нового похідного рюкзака (перш, ніж іти в спеціалізований екіпірувальний центр або дзвонити в Ваш улюблений інтернет-магазин) необхідно відповісти собі на головне питання: «Як часто і як на довго (як далеко) я планую ходити в походи?».

Не зайвим буде також розуміти, з ким ви будете ходити і що це буде за тип туризму. Якщо плануєте ходити у недовгі та нескладні походи, в невеликій компанії друзів, обсяг рюкзака можна вибирати стандартний – або навіть зменшений. Якщо плануєте подорожувати з Вашою подругою, яка в захваті від гірських пейзажів, але готова носити лишень зубну щітку і фотокамеру, або Ви – щасливий батько великого, потенційно туристичного, сімейства, то має сенс вибирати обсяг побільше.

З відповіді на вищезгадане питання, Ви зможете визначитися з найголовнішим критерієм при виборі рюкзака – об'ємом, який у випадку з рюкзаками вимірюється в літрах.

Рюкзаки для туризму випускаються з об'ємом від 45 літрів (жіночі та підліткові моделі) до 100-110 (експедиційні рюкзаки для транспортування великої за обсягом і вагою поклажі на далекі відстані). Як правило, одна модель може випускатися в декількох обсягах з «кроком» в 5 або 10 літрів.

Найбільш популярний обсяг чоловічого туристичного рюкзака, з яким можна і вибратися на вихідні побродити по найближчих лісах або сходити в двотижневий трекінг або справжній категорійний гірський похід: – від 70 до 85 літрів, а жіночого – від 45 до 60.

Відразу хочу згадати про відмінну рису жіночих моделей рюкзаків. Крім ніжних і стильних жіночних забарвлень і наявності багатьох додаткових кишеньок в найнесподіваніших місцях, у цих рюкзаків коротші спини. Та дещо інші (враховує особливості жіночої анатомії) форми лямки і пояс. І що вкрай важливо – це полегшені моделі, з меншою, ніж стандартна, вагою! Милі дами, при можливості вибирайте саме їх, не пошкодуєте.

 Як вибрати рюкзак - поради Red point

Конструкція спини і поясу

За цим параметром сучасні рюкзаки діляться на моделі з регульованим по висоті лямочним вузлом (90%) – з лямками, вшитими намертво в спину на певній висоті (10%).

Друга категорія – це зазвичай американські рюкзаки, у яких одна модель випускається в декількох ростовках. У відомих виробників дуже рідко зустрічаються невдалі рішення, але при виборі має сенс для порівняння поміряти кілька модельок з різними спинами - яка краще сяде.

Тут головні критерії – зручність, щільність прилягання до спини, вентиляція, відсутність будь-якого дискомфорту при носінні. Важлива деталь – пояс рюкзака. Хочу нагадати, що основна вага (70%) при перенесенні вантажу в рюкзаку повинна перерозподілятися з вашої спини на ноги. І лише решта 30% припадають на Вашу спину і плечі – це завдання вирішує саме пояс. Він повинен щільно облягати Ваш корпус, а його середина – доводитися точно на гребені тазової кістки (кісточки, які «випирають» з боків прямо під брючним ременем). Краї пояса не повинні ніде натирати – зверніть на це особливу увагу.

Детальніше про спину і пояс рюкзака буде написано в розділі «Налагодження та регулювання рюкзака».

 Догляд за спальником. Поради від Ред поінт

Вага

Чим легше рюкзак, тим краще. Це начебто очевидне правило (замість зайвого кілограма ваги самого рюкзака краще взяти пару банок тушонки), але є ряд нюансів, які потрібно враховувати.

Вага рюкзака може бути підозріло полегшена за рахунок не надто надійної і не дуже якісної тканини. Якщо Ви ходите нечасто, недалеко і в нескладні походи, спорядженням користуєтеся акуратно, то, в принципі, можна придбати полегшену версію.

Але якщо Ви хочете ходити у серйозні тривалі маршрути з великим вантажем, та по скелях, та продираючись крізь всякі колючі кущі, краще вибрати рюкзак важче, але з більш надійної тканини.

Вага також часто залежить від кількості кишень, додаткових стяжок і інших наворотів. Якщо ви – потенційний легкоход, і зайві 300 грам при зважуванні зібраного рюкзака вганяють в тугу і смуток, виберіть орієнтовану на сходження, більш аскетичне модель рюкзака потрібного обсягу. У них, як правило, всі зайві фішки видалені ще на етапі проектування, але тканина використовується найкраща.

Для нетривалих походів в своє задоволення, де тягнути потрібно трохи і недовго, має сенс вибрати трохи більше важку, але більш багату на додаткові опції і «приколи» комфорт-версію рюкзака.

 Додаткові опції, «навороти і фішки»

Додаткові опції, «навороти і фішки»

Тут має сенс звернути увагу на об'єктивно потрібні і корисні деталі нового рюкзака, які дійсно полегшать і прикрасять похідне життя. Оскільки смаки та потреби у всіх різні, а в результаті маркетингових бійок за споживача виробники щороку видають все нові і нові конструктивні рішення, поділюся власним досвідом. Що конкретно я вважаю важливим і корисним з другорядних параметрів вибору рюкзака:

посилене більш щільною тканиною дно;

наявність і довжина бічних, нижніх і фронтальних (це які на фасадній, зовнішній стінці рюкзака) стяжок для кріплення до зовнішньої частини рюкзака додаткового вантажу (намети, килимка, пакувального баула з дод. снарягою). Особливо звертайте увагу на довжину і тип фурнітури: важливо, щоб стропа була досить довга, і ви могли за неї заштовхати свій улюблений самонадувний килим товщиною 5,5 см, і щоб (бажано) стяжки фіксувалися фастексом (пластиковим тризубом – з ним реально зручніше) та мали досить вільної довжини для щільної затяжки;

наявність додаткового фронтального або бокового входу в основне вантажне відділення рюкзака (це крім стандартного нижнього входу). Це мегапрактично, особливо коли потрібно в незручному місці і в ситуації, що вимагає швидкого реагування, різко дістати щось з самого центру рюкзака, не відкриваючи верхній клапан;

наявність рейнковера (вбудованої накидки від дощу). З ним ходити значно зручніше, ніж з плащем-пончо, яке потрібно натягувати і на себе, і на рюкзак. Рейнковер не так сковує рухи і «ширяє». Плюс – їм можна скористатися не тільки під час дощу, але і де-небудь в брудному транспорті;

 правильний вибір рюкзака

• наявність верхньої компресійної стяжки на тубусі («рукав» з тканини, на основному верхньому вході в рюкзак) – під неї зручно кріпити штормовку і трамбувати з її допомогою верхній обсяг.

 як правильно зібрати рюкзак

Наявність інших фішок (включаючи спеціальні петлі для кріплення трекінгових палиць, льодорубів та іншого) – ще раз повторюся – питання особистих уподобань.

Визначившись з об'ємом Вашого майбутнього рюкзака, приблизно вирішивши з конструкцією (які саме і де «пряжки, стяжки і та кармани» Вам би хотілося), можливо брендом і навіть конкретної моделлю, обов'язково вирушайте в живий (не Інтернет) магазин «на поміряти» потенційну обновку, попередньо запланувавши не менше 40 хвилин на примірку та налаштування рюкзака. Навіть якщо плануєте купувати рюкзак в перевіреному інтернет-магазині за особливою ціною, не полінуйтеся: сходіть і оцініть рюкзак «вживу».

 поради у виборі рюкзака

Важливе зауваження! Ми всі унікальні, у нас у всіх різна будова тіла, є свої індивідуальні особливості анатомії. Часто так буває, що суперкрутий рюкзак останнього покоління якоїсь легендарної західної контори просто «не сідає» на конкретну людину, як ти його не налаштовуй, а менш пафосний і недорогий вітчизняний аналог «сідає» на людину, як влитий. Ще порада: не йдіть на примірку рюкзака в діловому костюмі або (жінки) платті-коктейлі на 15 сантиметрових шпильках. Одягніться, як ніби в похід. Якщо плануєте ходити в походи як в літній, так і в зимовий час (а рюкзак купуєте влітку), захопіть з собою товстий фліс та утеплену куртку. Окремо приміряйте рюкзак «на футболку», окремо – «на теплу куртку».

У магазині в процесі примірки обов'язково попросіть консультанта навантажити рюкзак приблизно тою вагою, з якою плануєте ходити (в рюкзак досить кинути кілька наметів). Ніколи не міряйте та не налаштовуйте порожній рюкзак – це не дає жодного враження про справжній комфорт від спорядження.

Рюкзаки Red Point

В процесі примірки, після того як навантажений рюкзак повністю налаштований і підігнаний «під вас», обов'язково походіть з ним по магазину хвилин 10-15. Якщо є можливість, зійдіть і підніміться кілька разів по сходах вгору-вниз (при русі по рельєфній поверхні рюкзак сидить не так, як «на рівнині»). Присядьте кілька разів, переступіть декілька разів через примірювальний стілець (як-ніби це повалене вітром на стежку дерево). І тільки переконавшись у тому, що Ви ніде не відчуваєте дискомфорту, можна приймати позитивне рішення про покупку. Пам'ятайте: хороший рюкзак, як хороше взуття, повинен мінімально «відчуватися» на тілі.

В процесі примірки також важливо перевірити, чи надійно працює фурнітура, блискавки, чи не травлять фіксатори на лямках (маленькі пластикові детальки, через які пропущені верхні і нижні стропи лямок, якими вони кріпляться до рюкзака; за них ви тягнете, щоб «підтягти» рюкзак якомога ближче і щільніше до спини).

 Налагодження та регулювання туристичного рюкзака

Налагодження та регулювання туристичного рюкзака

Налаштування рюкзака – це підлаштування його під ваш зріст шляхом регулювання висоти вузлів системи підвіски. Робиться один раз - як правило, в момент покупки. Регулювати висоту підвіски потрібно обов'язково в навантаженому рюкзаку.

Якщо у Вашому рюкзаку регульована підвіска (можливість пересунути лямковий вузол нижче або вище в залежності від вашого зросту), то її необхідно спочатку налаштувати так, щоб відстань між вузлом лямок та поясом рюкзака дорівнювала відстані між Вашим попереком, точкою, розташованою між лопатками, на рівні другого грудного хребця. Лямковий вузол при цьому повинен чітко перебувати між лопатками.

Регулювання (підгонка) рюкзака завжди здійснюється у визначеної послідовності:

спочатку потрібно послабити всі стропи лямок і пояса;

• Потім – надягаєте рюкзак і в першу чергу застібаєте та затягуєте пояс, для зручності можна злегка нахилитися вперед. Середина пояса рюкзака повинна лягати на клубові кістки (ті, що з боків, нижче талії). Якщо пояс сидить якось по-іншому, зніміть рюкзак і заново налаштуйте регулювання підвіски під ваш зріст (або опустіть, або підійміть на один-два кроки);

 Далі – тягніть рухом «вниз і до себе» нижні лямочні стропи (не перетягуючи занадто щільно, щоб не порушити правильне розташування центру тяжіння рюкзака, тобто НЕ перемістити основне навантаження назад з пояса на плечі і хребет). Шукайте максимально комфортну для вас ступінь затяжки лямок. Важливо: лямки (і права, і ліва) повинні бути відрегульовані рівномірно, щоб уникнути перекосу;

Потім за допомогою верхніх (стабілізуючих) строп на лямках та на поясі (вони розташовані в задній частині поясного ременя) підтягніть рюкзак якомога ближче до тіла (до центру ваги). З досвіду можу також відзначити, що зазвичай під час руху по простому, рівному рельєфу лямки можна дещо послабити, а на складному рельєфі значно зручніше і безпечніше – максимально туга натяжка регулювальних строп. Лямка повинна м'яко, але щільно (без пустот) «лежати» у вас на плечах.

Наостанок (при бажанні та необхідності) – застебніть грудну стяжку на лямках.

Щодо використання грудної стяжки. Досить велика кількість туристів нею ніколи не користується, оскільки, на їхню відчуттям, вона передавлює груди, з нею важче дихати. Однак в ряді випадків нею все таки краще скористатися, оскільки грудна стяжка щільніше фіксує рюкзак на тілі, не дозволяє лямкам сповзати з плечей. Та не дає рюкзаку бовтатися з одного боку в інший при швидкому русі по складному рельєфі, при русі в зв'язці при сходженні, на велосипеді або при спуску або ходьбі на лижах.

В результаті правильного налаштування рюкзак щільно і комфортно сидить на Вас (як би зливається з вами, є частиною вас). 30% навантаження розподіляється на плечі і хребет, а решта 70% – на пояс і ноги. Немає відчуття дискомфорту, тертя, ремені не передавлюють плечі.

З часом та досвідом Ви будете проробляти цей набір операцій практично на автоматі, по відчуттях і вазі рюкзака розуміючи, яку частину регулювання – послабити, а де – підтягнути.

 Як правильно упакувати туристичний рюкзак - поради ред поінт

Як правильно наповнювати туристичний рюкзак

Ну і наостанок – короткий курс молодого «рюкзаковкладача».

Від того, наскільки правильно буде наповнений Ваш рюкзак, залежить те, як далеко, як швидко і з яким задоволенням від маршруту ви зможете просунутися.

Більш того, неправильно складений рюкзак («зі зміщеним центром ваги» або «живе своїм життям» у Вас на спині) на складному технічному етапі маршруту (крутий підйом з елементами лазіння, переправа, траверс (рух паралельно схилу) крутого схилу) може стати причиною досить серйозних неприємностей, які нікому не потрібні.

Тому поставтеся уважно до заключної частини нашого огляду: мова йде не лише про комфорт, але й про безпеку.

 упаковка рюкзака

Розглянемо класичну картинку - схему зонування рюкзака при укладанні.

Почнемо з початку, тобто з нижньої частини або так званої «легкої зони». У неї укладаються всі м'які, легкі, об'ємні речі: спальник, поліетиленові пакети або гермоупаковки з одягом. Незважаючи на наявність майже у всіх моделей нижнього входу в основний вантажний відсік рюкзака, для щільності та кращої якості упаковки рекомендую пакувати через верх.

При цьому важливо не забути розстебнути (якщо вона є у Вашій моделі) перегородку-діафрагму між середньою і нижньою частиною рюкзака. Нею краще користуватися, коли потрібно щось оперативно добути з самого дна, а не під час передстартового укладання.

При цьому пам'ятайте ряд вкрай корисних рекомендацій з багаторічного досвіду попередніх поколінь:

краще пакувати багато маленьких предметів (мішечків, пакетів), ніж кілька великих;

добре, коли речі відсортовані за певною ознакою по пакетах (у кожного цей принцип, безумовно, свій, але добре, щоб він був – так можна швидко відкрити потрібний кульочок, якщо знадобиться);

все повинно бути в поліетиленових пакетах або гермоупаковці;

не соромтеся трамбувати речі якомога щільніше, уникайте утворення пустот. До речі, зовні добре видно, куди можна покласти ще що-небудь;

Друга (див. малюнок) – «важка» зона – розташована ближче до спинки рюкзака, від середини спини та вище. Укладати її потрібно так, щоб максимум ваги знаходився між лопатками, плюс трохи вище та нижче уздовж хребта. Сюди йде всяке похідне «залізо», консерви, крупи в мішечках або пет-пляшках.

При укладанні цієї зони слід звертати увагу на те, щоб гострі краї предметів ніде не впиралися в спину, не стирчали де не треба (наприклад, сокиру завжди слід укладати лезом від спини – обухом до спини, краще уздовж бічної стінки рюкзака). При такому укладанні центр ваги вантажу розташований близько до спини людини, максимально прилягає, і рюкзак нести найлегше.

І заключна, третя, «зона середньої тяжкості» – з боків, спереду та зверху (під клапаном) від другої зони. Далі йде все інше майно: об'ємні, тендітні, предмети, а також ті, які можуть швидко знадобитися протягом дня. Дрібнота, фляга з водою, плащ-пончо, карта / компас та інше розкладається по бічних кишенях (якщо передбачені конструкцією) і у верхню кишеню клапана рюкзака.

Багаторічний досвід ходіння переконав в тому, що зовні рюкзака в ідеалі кріпиться тільки килимок (і то, якщо він не надувний). Інші речі по максимуму потрібно завантажувати всередину. Таким чином можна уникнути того, що прикріплене зовні спорядження:

а) промокне;
б) порветься або якось ще деформується;
в) буде втрачено або вкрадено;
г) буде чіплятися за елементи рельєфу і може стати причиною падіння або травми.

 Як відчувається на спині правильно підібраний рюкзак

Як відчувається на спині правильно підібраний, налаштований і покладений рюкзак? Як хороший демократичний уряд – мінімально! Рюкзак щільно, але без дискомфорту «сидить» на спині, немає відчуття, що він відтягує вас назад (це означає, що перевантажений верх рюкзака), в сторону (перевантажена одна зі сторін або неправильно налаштовані лямки) або змушує сильно нахилятися вперед і вниз (значить, що перевантажений нижній відсік). Якщо запакований рюкзак доставляє незручності, не лінуйтеся – краще перепакуйте.

Ну, ось, власне, і все про туристичні рюкзаки.

Від імені Red Point Test Club Team бажаю Вам знайти у відмінній компанії максимально Ваш Самий Правильний Рюкзак для кращих маршрутів Планети.

Максим Лазаренко – експерт Red Point Test Club Team
До зустрічі на сторінках redpoint.ua

НАСТУПНА УСІ НОВИНИ ПОПЕРЕДНЯ
Залишайся в курсі новин

Підписуйся та дізнавайся першим про новинки та думки експертів

Ви успішно підписались на розсилку.

Закрити